Out Stealing Horses

Informatie

RegieHans Petter Moland
Jaartal2019
Releasedatum01-04-2020
Speelduur122 minuten
DistributeurSeptember Film
CastStellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Danica Curcic & Jon Ranes

De 67-jarige Trond trekt zich na de tragische dood van zijn vrouw terug in een klein dorpje in Noorwegen. Daar wil hij tot rust komen en zich vooral alleen bemoeien met zichzelf. Daar komt echter verandering in als hij zijn nieuwe buurman Lars ontmoet. Trond kent Lars nog van heel lang geleden, toen hij als vijftienjarige jongen de zomer alleen met zijn vader doorbracht in de bossen van Noorwegen in 1948. Een tijd die Trond langzaam was vergeten, maar beetje bij beetje weer naar boven komt. Een tijd waarin Trond de twee zijden van zijn vader pas echt leert kennen. Aan de ene kant de zorgzame vader die zijn zoon probeert te leren om een man te zijn en aan de andere kant een man met een veel geheimzinnigere kant met voltrekkende gevolgen waardoor de levens van iedereen die zomer voorgoed zal veranderen. Veranderingen die nog altijd zijn effect hebben op het leven van Trond en van hem de persoon hebben gemaakt die hij is geworden. Maar kan Trond, nu hij er helemaal alleen voor staat, wellicht zijn zorgen eindelijk een plekje geven?

Iedereen heeft wel eens een moment van bezinning, al dan niet turend naar de horizon. Mijmerend over zijn of haar leven met wellicht diepe dalen of hoogtepunten. Loopt het leven wat ik er van verwacht? Wat brengt de toekomst? Zo ook de 67-jarige Trond die voor een leven alleen kiest en de zaken net voor het nieuwe millennium aanbreekt de boel eens goed op een rijtje wil zetten. Of vooral de zaken probeert te vergeten die van hem de man hebben gemaakt die hij tot de dag van vandaag is. Lastig dus dat er nou juist een persoon uit een pijnlijk verleden naast hem woont die zijn vastgeroeste leven enigszins op zijn kop zet. Want hoe hard hij ook probeert om zijn verleden te vergeten, er aan ontkomen lijkt steeds lastiger te worden.

Het mag geen verrassing zijn dat we beetje bij beetje als kijker ontdekken wat er zich precies heeft afgespeeld in de zomer van 1948 en van Trond de man heeft gemaakt die hij tot de dag van vandaag is. Trond op leeftijd is een verbitterde man, een schril contrast met de jonge versie van Trond die we in het begin van de film zien als hij samen met zijn vriend Jon er op uittrekt om paarden te stelen. Niet om echt mee te nemen naar huis, maar gewoon als kwajongensstreek. Er lijkt dan ook weinig aan de hand te zijn. Toch weet je als kijker beter, want de 67-jarige Trond draagt duidelijk wat dramatisch met zich mee. Niet zo gek ook als die rol wordt ingevuld door acteur Stellan Skarsgård, de Zweedse acteur die meer dan overtuigd in dit soort rollen die minimaal dialoog van hem vragen, maar des te meer van zijn gezichtsuitdrukking. Gelukkig maar, want Out Stealing Horses was anders een saaie zit geworden.

Regisseur Hans Petter Moland vertelt het verhaal van Trond in kleine deeltjes en schakelt daarbij tussen heden en verleden, waarbij de paralellen zich met enige regelmaat aandoen. Toch beklijft het allemaal niet op bijster bijzonder wijze. Niet omdat het allemaal niet fraai in beeld wordt gebracht, verre van, maar het verhaal van Trond is domweg niet interessant genoeg om een blijvende indruk achter te laten. Een makke wat het boek van Per Petterson ook al had, dus dat punt valt de film uiteraard niet helemaal aan te rekenen. Toch kun je je afvragen of echt ieder boek geschikt is voor een verfilming. Het maakt van Out Stealing Horses een film die zeker de moeite van het kijken waard is, alleen al om de hoofdrol van Skarsgård, maar echt lang zal het verhaal van Trond de kijker ongtewijfeld niet bijblijven.

Extra’s: Out Stealing Horses is in Nederland alleen verkrijgbaar op dvd en moet het daarnaast helaas doen zonder de toevoeging van bonusmateriaal.

Out Stealing Horses laat zien hoe een onverwerkt verleden iemand nog jaren kan dwarszitten, maar beklijft helaas niet genoeg om een diepe indruk achter te laten. Regisseur Hans Petter Moland verweeft het heden en verleden met elkaar en kan daarbij rekenen op het acteertalent van acteur Stellan Skarsgård, maar er is meer voor nodig om de film een interessante diepere laag mee te geven. Out Stealing Horses excelleert in beeldenpracht, niet in de laatste plaats door de prachtige Noorse natuur, maar is van binnen een iets te lege huls. Het verleden van hoofdpersoon Trond kent een paar levkensveranderende gebeurtenissen die hem duidelijk hebben getekend voor het leven, maar welke indruk deze echt op hem hebben gemaakt blijft onbeantwoord. Out Stealing Horses is zeker geen slechte film, maar ook geen titel die je als kijker nog lang zal bijblijven.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

13 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e7ca750cc49a_selected-products" products="9200000131697947,1001004002862650,9200000106147954,9200000106147964,9200000035007750" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer