Outlander – seizoen 1 – volume 1

Informatie

RegieJohN Dahl, Brian Kelly en Anna Foerster
Jaartal2014
Releasedatum14-10-2015
Speelduur458 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Grant O’Rourke, Stephen Walters, Graham McTavish, Finn den Hertog, Bill Paterson en Lotte Verbeek

In de maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt Claire Randall na vijf jaar eindelijk herenigd met haar man Frank. Waar ze voor de oorlog onafscheidelijk waren, hebben ze elkaar in de afgelopen 5 jaar maar tien keer gezien. Ze reizen af richting de Schotse Hooglanden voor een laatste vakantie voor het werkende levende begint. Daar zijn ze getuige van een nachtelijk ritueel van plaatselijke heksen, of liever gezegd druïdes. Onder de indruk keert Claire de volgende ochtend terug op deze plek, waar ze contact maakt met een druïdesteen en het bewustzijn verliest. Als ze weer bijkomt blijkt dat ze is ontwaakt in 1743, midden in een oorlog tussen de Highlandclans waar ze haar leven niet zeker is.

Het zal je gebeuren, nadat je in de open natuur in slaap bent gevallen ontwaak je pakweg tweehonderd jaar eerder. Het is de basis van Outlander, gebaseerd op de zogenaamde reizigerserie van schrijfster Diana Gabaldon. De serie werd door Ronald D. Moore vermaakt tot een serie voor omroep Starz, die zo vol verwachtingen waren dat ze zonder een pilot gezien te hebben direct een volledig eerste seizoen bestelden van de serie. De verwachtingen werden nog wat verder opgekrikt toen men nadat de eerste aflevering was uitgezonden op HBO gelijk een tweede seizoen bestelde. Toch beslaat deze release maar de helft van het eerste seizoen, waarbij het personage van Claire vooral wanhopige pogingen doet om uit de handen te blijven van haar ontvoerders en verwoede pogingen doet om terug te keren naar huis, haar huis in haar eigen tijd wel te verstaan.

Wat Outlander een prachtige serie maakt om te bekijken is niet alleen het interessante uitgangspunt, maar ook het prachtige beeld en geluid. In de eerste aflevering van de serie, dan nog gesitueerd vlak na de Tweede Wereldoorlog, zijn de kleurfilters hier op aangepast. De kleuren zijn grauw en vaak niet meer dan grijstinten. Pas als Claire ontwaakt in het Schotland van 1743 springen plots de kleuren van het scherm af. De natuuropnames zijn dan ook niet minder dan prachtig te noemen. Iets wat in het huidige high-definition beeld nog maar eens extra naar voren komt. Wat ook opvalt is de geweldige muziek die bij de serie zit. Deze is gecomponeerd door de Amerikaan Bear McCreary, die voor de titelsong teruggreep op het Schotse volksliedje The Skye Boat Song.

Het is misschien wat zwart-wit om zo te stellen, maar Outlander kan gerust door als de vrouwelijke tegenhanger van Game of Thrones. Waar die serie rust op een hoog tempo, brute actie en schokkende momenten, ligt het tempo in Outlander een stuk lager en zit overal een romantisch tintje aan waar een gemiddeld Bouquetreeks-romannetje nog een puntje aan kan zuigen. Wat de series gemeen hebben is dat alles er prachtig verzorgd uitziet en het acteerwerk van de grotendeels onbekende cast uitmuntend is te noemen. Leuk is hierbij dat de serie ook hierin een vrouwelijke tegenhanger biedt voor de Nederlandse Michiel Huisman uit Game of Thrones in de vorm van Lotte Verbeek, die in deze serie in drie afleveringen te zien is als Geillis Duncan.

Extra’s: Naast de serie zelf zijn er de nodige extra’s op de twee Blu-rays terug te vinden, welke netjes zijn verdeeld over de twee schijven. Op de eerste disc vinden we drie featurettes terug, Outlander: An Epic Adaptation, Authentic in Design: The Dresses & Kilts of Outlander en Casting Outlander. En ook op de tweede disc vinden we drie featurettes terug, On Location: Castle Leoch and the Magic of Scotland, Emerging a Scot: Cast Goes to Bootcamp en A Walk Through the Sets & Stages. Iedere featurette heeft een speelduur van pakweg zeven minuten, wat wellicht kort lijkt maar de featurettes zijn stuk voor stuk zeer informatief waarbij de titels hierin voor zich spreken. Alles wordt daarnaast verrijkt met interviews met de cast en crew. Tot slot vinden we maar liefst 21 verwijderde scènes terug bij de keuze per aflevering.

Outlander – seizoen 1 volume 1 is een veelbelovend begin van een prachtig gefilmde serie met een intrigerend uitgangspunt. Outlander is daarnaast een beetje voor vrouwen wat Game of Thrones voor mannen is, namelijk een prachtig gemaakte serie die heerlijk verslavend is, maar dan wat meer gericht op het zwijmelen. Het slechte nieuws is dat dit halve seizoen maar 8 afleveringen bestrijkt. Het goede nieuws daarentegen is dat er ondertussen al acht romans zijn verschenen in de reizigerserie van Gabaldon, dus als de serie zo succesvol blijft is de verwachting dat ook de televisieserie voorlopig nog niet ten einde is.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer