Outlander – seizoen 2

Informatie

RegieMetin Hüseyin, Douglas Mackinnon, Mike Barker en Philip John
Jaartal2016
Releasedatum19-10-2016
Speelduur848 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Lotte Verbeek, Sophie Skelton en Laurence Dobiesz

Na te zijn verhuisd naar Parijs, doen Claire en Jamie een poging om te infiltreren bij de Jacobieten om zo de opstanden en de Slag bij Culloden te voorkomen en hiermee de geschiedenis te veranderen. Als in de machtige Comte de Saint Germain een nieuwe vijand opdoemt, krijgt Claire het nieuws dat Randall nog leeft. Ondanks dat Claire dit voor Jamie verborgen houdt, wordt hij geconfronteerd met Randall waarbij hij hem uitdaagt tot een duel. Claire laat hem echter beloven pas daad bij woord te voegen zodra het voorgeslacht van Jack is veilig gesteld. Als het uiteindelijk toch tot een duel komt bezorgd dit Claire een traumatische ervaring en moet zij een weg zien te vinden om zeker te stellen dat Frank ooit geboren zal worden.

Outlander is gebaseerd op de zogenaamde reizigerserie van schrijfster Diana Gabaldon, waarna deze door Ronald D. Moore werd vermaakt tot een televisieserie. Nog voordat er ook maar een minuut was uitgezonden bestelde omroep Starz, het netwerk dat de serie uitbrengt, een volledig eerste seizoen. De hooggespannen verwachtingen werden waargemaakt en zo mochten we ons al na de eerste aflevering verheugen op een tweede seizoen. Grootste verschil is dat het verhaal zich dit seizoen grotendeels afspeelt in Frankrijk in plaats van Schotland. Daarnaast beslaat het seizoen dit keer maar dertien afleveringen in plaats van de zestien afleveringen van het eerste seizoen, die destijds gesplitst werden uitgebracht. Daar is nu geen sprake van, dus er kan lekker doorgekeken worden.

Het is fijn dat de vertrouwde gezichten van hoofdrolspelers als Caitriona Balfe, Sam Heughan en Tobias Menzien terugkeren. Waarbij het voor ons Nederlanders ook leuk is om Lotte Verbeek opnieuw te zien, waarbij haar karakter dit keer een stuk verder uitgediept wordt. Deze uitdieping gebeurd vooral in de verhaallijn die speelt in de vorige eeuw, iets waar dit seizoen sowieso erg interessante dingen gebeuren betreft het tijdreizen. Toch begint dit seizoen waar vorig seizoen stopte, namelijk toen Jamie en Claire afreisden richting Frankrijk, waarbij zij bespraken dat zij de toekomst samen zouden kunnen veranderen. Daarvan is geen woord gelogen, want de invloed van de kennis van de geschiedenis die Claire heeft is dit seizoen nog meer dan in het eerste seizoen voelbaar. Natuurlijk brengt dat ook de nodige gevaren met zich mee.

Deze betreffen dit keer het lot van de Schotse manier van leven, maar ook gevaren die Claire persoonlijk treffen als zij geplaagd wordt door visioenen. Daarnaast zorgt haar tussenkomst ervoor dat indirect de geboorte van Jack, haar man in de jaren 40 van de vorige eeuw, in gevaar komt. Deze zaken zorgen voor de nodige interessante wendingen in dit tweede seizoen. Toch is de dosering hiervan niet altijd even goed. Zeker in de scènes tijdens hun verblijf in Parijs in de eerste helft van het seizoen ligt het tempo gewoonweg te laag. Het zorgt ervoor dat een aflevering van een uur opeens een lange zit wordt. Pas als de Slag bij Culloden zijn aanvang neemt en ook de zorgen van Claire om de geschiedenis van Jack toenemen wordt alles stukken interessanter.

Extra’s: Net als het in twee delen uitgebrachte eerste seizoen is dit seizoen overladen met fraaie extra’s.
∙ Verwijderde & uitgebreide scènes, ingeleid door Ronald D. Moore (95:59) Maar liefst 25 verwijderde of uitgebreide scènes, die terug te kijken zijn per aflevering. De introductie zorgt voor een mooi inzicht in het hoe en waarom de scènes afgevallen zijn of waarom er in geknipt is.
∙ Bloopers (5:22)
∙ Van boek naar scherm: ontdek de verschillen (10:42) Interessante extra, die laat zien hoe trouw men aan de boeken van Gabaldon is gebleven.
∙ De personages van seizoen 2 (13:41) Een soort introductie van de personages die we in het tweede seizoen voorbij zien komen.
∙ Faith: Een uitgebreide aflevering
∙ Dragonfly in Amber: Alternatieve scène
∙ Jamie & Claire: Naar de hel en terug (10:29) Een leuke toevoeging over de stormachtige verwikkelingen in de relatie van Jamie en Claire.
∙ Geschiedenis ontwerpen: De kostuums van Outlander (10:58) Een blik op het ontwerpen van de prachtige kostuums die de serie rijk is.
∙ Het bouwen van Prijs uit de 18e eeuw (11:55) Het is een van de hoogtepunten dit seizoen, het Parijs van de 18e eeuw. In deze extra zien we hoe dit tot stand is gekomen.
∙ Outlander podcasts (10:06)

Outlander – seizoen 2 komt traag op gang, maar weet met interessante wendingen op te werken naar meerdere hoogtepunten. Opnieuw is de serie prachtig gefilmd, waarbij de verandering van setting zorgt voor een andere toon dan in het eerste seizoen. Gelukkig is ook dit seizoen verslavend en is het te prijzen hoe dit keer het Parijs van de 18e eeuw tot leven wordt gewekt. Hierbij wordt nog maar eens onderstreept dat de goede series van tegenwoordig weinig in kwaliteit onder doen voor films. In juni van dit jaar kwam het bericht naar buiten dat ook de derde en vierde roman uit de reizigerserie worden verfilmd, waarbij we ons dus op kunnen maken voor nog twee seizoenen. Voorlopig kunnen de liefhebbers zich dus nog onderdompelen in de avonturen van Claire en Jamie en met de acht romans die de reeks telt is het einde voorlopig nog niet in zicht. 

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

26 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer