Outlander – seizoen 3

Informatie

RegieBrendan Maher, Jennifer Getzinger, Norma Bailey, David Moore, Charlotte Brandström en Matthew B. Roberts
Jaartal2017
Releasedatum19-09-2018
Speelduur745 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Lotte Verbeek, Bill Paterson, Grant O'Rourke, Andrew Gower, John Bell, David Berry en Lauren Lyle

Claire is terug in 1948 en worstelt met de gevolgen van haar plotselinge terugkeer en het effect hiervan op haar huwelijk met Frank. Dat ze ook nog zwanger is, maakt het niet makkelijker om haar verdriet te verwerken. In 1746 worstelt Jamie op zijn beurt met het verlies van Claire en is hij gevangen gezet na een verpletterende nederlaag bij Culloden Moor. Als de jaren voorbij gaan, doen beide hun best om een leven zonder elkaar op te bouwen, beiden achtervolgd door de herinneringen aan hun verloren liefde. Gescheiden door continenten en eeuwen, moeten Claire en Jamie hun weg terug zien te vinden naar elkaar, maar zoals altijd wacht hun tegenspoed, mysterie en avontuur. Daarnaast is het nog maar de vraag of zij na al die jaren nog dezelfde persoon zijn als toen zij uit elkaar gingen.

Outlander is gebaseerd op de zogenaamde reizigerserie van schrijfster Diana Gabaldon, waarna deze door Ronald D. Moore werd vermaakt tot een televisieserie. Nog voordat er ook maar een minuut was uitgezonden werd een volledig seizoen besteld, dat zo’n succes bleek dat we ondertussen reeds bij het derde seizoen zijn aangekomen. Waar we in seizoen twee Schotland voor het grootste deel inruilde voor Frankrijk, zijn we dit seizoen weer thuis. Klein detail hierbij is wel dat Claire thuis is in 1948 met Frank en Jamie is achtergebleven in 1746. Net als het tweede seizoen beslaat ook dit seizoen dertien afleveringen, welke vorig jaar al te zien waren. De release van dit seizoen kan je dan ook gerust een opwarmertje noemen voor mensen die klaar zitten om het vierde seizoen te volgen, dat vanaf november te zien is via omroep Starz.

Natuurlijk keren dit seizoen alle vertrouwde gezichten weer terug, waaronder hoofdrolspelers Caitriona Balfe, Sam Heughan en Tobias Menzies. Wie ook terugkeert is Lotte Verbeek. Als Geillis Duncan krijgt zij vooral aan het einde van dit seizoen een belangrijke rol, waarbij haar personage duidelijk een flinke ontwikkeling heeft ondergaan nadat ze wat sober werd geïntroduceerd. Toch staat dit seizoen vooral in het teken van verloren liefde en de worsteling met de huidige situatie. Wel volgen we in eerste instantie Claire in 1948, de tijd dat zij nog onwetend is over het overleven van Jamie. Ze worstelt vooral met haar nieuwe, eigenlijk oude, leven als huisvrouw naast Frank en bevalt van de dochter van Jamie. Jamie is op zijn beurt ernstig gewond geraakt bij de Slag om Culloden Moor en vervolgens gevangen genomen.

Natuurlijk is het onvermijdelijk dat Claire en Jamie elkaar weer terugvinden. In de tussentijd is Claire echter niet alleen bevallen van hun dochter, Brianna, maar lijkt er ook daarnaast het nodige te zijn veranderd in hun leven. Het is hierin dat dit seizoen wellicht vol is, maar ook veel interessanter dan het tweede seizoen. Daar verzandde de serie soms in lange scènes en idem dialogen waardoor het tempo te laag lag en het als kijker soms lastig was om de interesse te behouden. Wat dat betreft is de balans hier stukken beter. Zeker als Jamie en Claire richting Jamaica reizen, iets wat overigens een ongekende beeldenpracht oplevert, en Geillis haar her-intrede doet. Het is de opmaat naar een heerlijke cliffhanger die ieder zal doen uitkijken naar het vierde seizoen.

Extra’s: De vijf discs tellende Blu-ray release zit weer afgeladen vol met bonusmateriaal. Enige wat hindert, is dat alle extra’s op alle discs vernoemd worden en we soms extra’s vinden bij Special Features en soms bij de betreffende aflevering.
· Deleted and Extended Scenes with Introductions by Ronald D. Moore (1:32:00) Maar liefst 25 verwijderde scènes, die de ene keer een welkome uitbreiding bieden van de bekende verhaallijnen en de andere keer wat overbodig zijn en dus terecht gesneuveld bij de montage.
· Saying Goodbye to Frank & Jonathan Randall (10:23) De cast en crew bespreken Tobias Menzies en hoe hij de totaal verschillende persoonlijkheden van zijn dubbelrol naar het scherm brengt.
· Jamie’s Revolution (07:48) Een blik op Jamie, die worstelt nu hij het zonder Claire moet stellen, maar ook een blik op de andere uitdagingen die hij voor zijn kiezen krijgt.
· Claire: Through Time (06:37) Dit keer staat Claire centraal, die opnieuw haar draai moet vinden in het ‘heden’.
· Gag Reel (09:17) De welbekende bloopercompilatie.
· “Of Lost Things” (06:28) Een aanvullende scène met Lord John Grey en Lady Isobel Dunsany
· Claire and Jamie: Together Again (09:45) Een blik op Claire en Jamie, die dit keer minder samen te zien zijn dan in de eerdere twee seizoenen.
· Original Chemistry Test With Caitriona & Sam With Introduction by Ronald D.Moore (07:03)
· A Traveling Show Takes Sail (08:49) Een blik achter de schermen bij de opnames op boten in Kaapstad.
· The Transformation of Geillis Duncan (05:30) Een blik op de ontwikkeling van dit personage, dat in seizoen twee nog wat stiller was, maar nu veel krachtiger naar voren komt.
· Outlander Podcasts: Deze podcast zijn in feite audiocommentaren bij iedere aflevering, die worden verzorgd door Ronald D. Moore, Toni Graphia, Maril Davis en Matthew B. Roberts

Outlander – seizoen 3 is een stuk beter uitgebalanceerd dan het vorige seizoen, waarbij aan de hand van veel interessante wendingen in een stevig tempo wordt toegewerkt naar de cliffhanger. Net als de vorige seizoenen blinkt de serie uit door een prachtige cinematografie, waarbij iedere tijd zorgt een visuele aanpassing. Waar in seizoen 2 het tempo soms ver te zoeken was, is alles hier veel beter in balans en staat het seizoen vooral in het teken van verlies en hereniging. Hoewel het vierde seizoen nog moet beginnen, is er door omroep Starz reeds een vijfde en zesde seizoen, van ieder twaalf afleveringen, bevestigd. Voorlopig kunnen we ons dus nog verheugen op nieuwe avonturen van Claire Randall en Jamie Fraser.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

24 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b696362a4eb9_selected-products" products="9200000085071791,9200000085071781,9200000063548527,9200000063522724,9200000053339022,9200000053339024" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer