Outlander – seizoen 4

Informatie

RegieJulian Holmes, Ben Bolt, Denise Di Novi, Jennifer Getzinger, David Moore, Mairzee Almas en Stephen Woolfenden
Jaartal2018-2019
Releasedatum05-06-2019
Speelduur710 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Richard Rankin, Sophie Skelton, Ed Speleers, Maria Doyle Kennedy, Colin McFarlane, David Berry en Duncan Lacroix

Claire en Jamie Fraser doen er alles aan om terug te keren naar Schotland. Toch proberen ze ook een  bestaan op te bouwen op een stuk land dat zij Fraser’s Ridge noemen, in het ruige en gevaarlijke achterland van Noord-Carolina dat valt onder koloniaal Brits gezag. Ondanks Claires’ voorkennis over de op handen zijnde bloederige opstand moeten ze vechten voor hun positie onder de heersende Britse klasse. Onderweg kruist hun pad met Stephen Bonnet, een beruchte piraat en smokkelaar. Ondertussen, in de twintigste eeuw, groeien Brianna Randall en Roger Wakefield steeds dichter tot elkaar. Dat verandert als Brianne het huwelijksaanzoek van Roger afwijst en zij ontdekt dat haar ouders zullen omkomen tijdens een brand.

Outlander is gebaseerd op de zogenaamde reizigerserie van schrijfster Diana Gabaldon, waarna deze door Ronald D. Moore werd vermaakt tot een televisieserie. De serie bleek direct bij aanvang een groot succes en zodoende zijn we alweer bij het vierde seizoen aangekomen. Waar we in eerdere seizoenen zowel Schotland als Frankrijk als achtergrond te zien kregen, is dat dit keer het door de Britten bezette Noord-Carolina. Net als eerdere seizoenen beslaat ook dit seizoen dertien afleveringen, welke eind vorig jaar en begin dit jaar werden uitgezonden. Ondanks dat een vijfde seizoen reeds is bevestigd, laat deze nog even op zich wachten. Maar zoals altijd biedt de home entertainment release van een seizoen een welkom opwarmertje voor een volgend seizoen, dat uiteraard weer te zien zal zijn via omroep Starz.

Ondanks dat we in het derde seizoen afscheid hebben genomen van Frank, een rol gespeeld door Tobias Menzies, kunnen we natuurlijk weer rekenen op de dragers van de serie; Caitriona Balfe en Sam Heughan. Met het overlijden van Frank wordt Brianna, de dochter van Claire en Jamie, opgeworpen als nieuw dragend personage. Ondanks de sterke band van de twee zijn ook zij gescheiden door de tijd. Zo volgen wij dit keer niet Claire in twee werelden, maar zien we Claire die terug in de tijd is gegaan om samen te zijn met Jamie en volgen we Brianne in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het is een mooie en goed uitgewerkte uitbouw van de serie, want ook zij is natuurlijk meer dan alleen de dochter van. Zo worstelt zij in haar relatie met Roger, wiens huwelijksaanzoek zij weigert. Uiteraard worden ook dit keer de twee werelden weer verenigd, dit keer als Brianne iets ontdekt aangaande het lot van haar ouders.

Het is hier waar de kracht ligt van Outlander. Steeds worden twee werelden verenigd en op prettige wijze door elkaar geweven. Waar het vorige seizoen wat overvol was, is er met het overlijden van Frank weer wat ruimte ontstaan. Deze wordt niet alleen benut om Brianna haar verhaal verder uit te werken, ook maken we kennis met piraat Stephen Bonnet, gespeeld door Edward Speleers. Daarnaast is er ruimte voor een misverstand rondom Roger, die mishandeld en verkocht wordt in de koloniale wereld, waarna men pas het misverstand ontdekt. Hoe spannend ook, het is niet de beste verhaallijn en zorgt ervoor dat de aandacht meer dan nodig weggetrokken wordt bij Claire en Jamie en het plot rondom hun lot. Ook zal menigeen die zwijmelde bij de in eerste instantie onmogelijke romance van de Frasers even moeten wennen aan de duistere en gewelddadige setting van dit seizoen.

Extra’s: De vijf discs tellende Blu-ray release zit weer afgeladen vol met bonusmateriaal. Enige wat hindert, is dat alle extra’s op alle discs vernoemd worden en we soms extra’s vinden bij Special Features en soms bij de betreffende aflevering.
· Deleted and Extended Scenes with Introductions by Ronald D. Moore (29:23) Een tiental verwijderde scènes, die de ene keer een welkome uitbreiding bieden van de bekende verhaallijnen en de andere keer wat overbodig zijn en dus terecht gesneuveld bij de montage.
· Outlander Untold (29:48) Op vier van de vijf discs vind je deze optie, een leuke aanvulling. Het betreft geen verwijderde scènes, maar speciaal gefilmde “bonus scenes” die een verhaal vertellen dat anders niet verteld zou worden.
· Audio Commentaries: Bij iedere aflevering wordt een boeiend audio-commentaar geleverd, ingesproken door vooral producenten van de series;Toni Graphia, Michael B. Roberts, Luke Schelhaas, Maril Davis, Denise Di Novi en Shaina Fewell.
· Gag Reel (05:24)
· People of Worth: The Frasers (09:23) Toni Graphia, Sam Heughan, Catrionia Balfe en auteur Ronald D. Moore bespreken de veranderingen in de relatie tussen Jamie en Claire in seizoen vier. We krijgen inzicht in de groei, maar ook in de rol die familie inneemt in hun leven.
· Here in the New World (08:44) Cast- en crewleden bespreken de opnames in Scotland, dat dienst doet als Koloniaal Carolina, en hoe men zo accuraat mogelijk de wereld van toen hebben geprobeerd neer te zetten.
· Nothing is Lost: A Look Back (08:31) Cast- en crewleden nemen even de tijd om achterom te kijken, naar de casting, maar ook hun favoriete momenten van de show.
· Training Rollo (01:30) Acteur John Bell, die de jonge Ian speelt, bespreekt de relatie tussen Rollo en jonge Ian en hoe zij samen hebben getraind om hun personages zo goed mogelijk naar het scherm te brengen.

Outlander – seizoen 4 kent een meer duistere setting, waarbij de brandende liefde van de Frasers wat meer op de achtergrond lijkt te belanden. Waar de eerdere seizoenen vooral draaiden om de onmogelijke liefde van Claire en Jamie en Claire die tussen twee werelden heen en weer werd geslingerd, wordt de focus dit seizoen wat verlegd. De Frasers hebben dan ook elkaar en lijken een gelukkig leven tegemoet te mogen zien. Hun dochter Brianna ontdekt echter dat de zaken anders liggen en dus ligt alle actie dit seizoen voornamelijk bij hun dochter Brianne en haar vriend Roger. Het is een poging om meer diepgang te creëren, al wordt dit wat teniet gedaan door het moordende tempo van dit seizoen. De serie werd eerder al door omroep Starz vernieuwd met een vijfde en zesde seizoen, waardoor we ons voorlopig nog kunnen verheugen op nieuwe avonturen van Claire Randall en Jamie Fraser.  

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

14 juni, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ce6643b41c09_selected-products" products="9200000105514653,9200000105514651,9200000039481640,9200000110041604" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer