Outlander – seizoen 5

Informatie

RegieStephen Woolfenden, Jamie Payne, Meera Menon en Annie Griffin
Jaartal2020
Releasedatum16-09-2020
Speelduur699 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastCaitriona Balfe, Sam Heughan, Richard Rankin, Sophie Skelton, Maria Doyle Kennedy, Colin McFarlane, David Berry en Duncan Lacroix

Het idyllische landschap van Fraser’s Ridge is niet alleen vruchtbaar land, maar ook een thuisbasis voor de Frasers; een plek waar Jamie zichzelf kan zijn. Ondertussen reist hij door het land om een militie op te richten met als doel de Regulators in hun rebellie te stoppen. Hun belangrijkste taak is nu het opsporen en doden van rebellenleider Murtagh Fitzgibbons. Claire houdt zich voornamelijk bezig met haar dokterspraktijk, waarnaast ze haar vooruitziende blik gebruikt om te voorkomen dat haar gezin opnieuw uit elkaar wordt gerukt. Ondertussen zijn Brianna Fraser en Roger MacKenzie herenigd, maar worden ze maar niet met rust gelaten door Stephen Bonnet. Tot slot leeft Roger in tweestrijd, waarbij hij er enerzijds naar streeft om zijn plek, en het respect van Jamie, te vinden in deze nieuwe en gevaarlijke tijd, waar hij anderzijds het liefst terug wil naar zijn eigen tijd.

Outlander is gebaseerd op de zogenaamde reizigerserie van schrijfster Diana Gabaldon, waarna deze door Ronald D. Moore werd vermaakt tot een televisieserie. De serie is geen een-op-een verfilming van de boek, maar ook dit seizoen wordt de basis weer gevonden in een boek; dit keer The Fiery Cross, het vijfde boek van de reeks. Zoals ondertussen bekend bleek de serie direct bij aanvang een groot succes. Waar we in de eerste drie seizoenen zowel Schotland als Frankrijk als achtergrond te zien kregen, is dat dit keer opnieuw Noord-Carolina. Voor de liefhebbers die maar geen genoeg kunnen krijgen van de serie, is het spijtig om te moeten constateren dat dit seizoen bestaat uit twaalf afleveringen. Dit waar eerdere seizoenen uit dertien afleveringen bestaan. Niet dat dit seizoen daardoor minder is, in tegendeel zelfs.

Verdriet en geluk liggen dit seizoen dicht bij elkaar. Zo zien we hoe dit seizoen families dichter bij elkaar worden gebracht, waar aan de andere kant invloeden van buitenaf dit dreigen te verscheuren. Meer dan in de vorige twee seizoenen ligt de focus weer op Claire en Jamie, uiteraard nog steeds vertolkt door de beeldschone Caitriona Balfe en Sam Heughan. Ze genieten van elkaar en hun familie in het idyllische Fraser’s Ridge, maar wordt anderzijds de dreiging ook steeds meer voelbaar voor zowel Fraser’s Ridge als Jamie’s familie. Dat die laatste belofte hier niet ingelost wordt doet wederom een beroep op de trouwe volgers van de serie, maar komt dit seizoen wel ten goede. Waar eerdere seizoenen nog weleens overvol waren, is alles hier goed uitgebalanceerd. Het resulteert tot een van de beste seizoenen van de serie tot op heden.

Minder dan eerder is de insteek van de serie, waarbij Claire heen en weer wordt geslingerd tussen twee werelden. Maar de basis en de gevolgen hiervan zijn nog steeds voelbaar. Voor de liefhebbers is het dan ook jammer dat dit seizoen nog een aflevering minder kent dan de drie voorgaande seizoen. Ook is het nog even afwachten wanneer we het zesde seizoen tegemoet mogen zien. In tegenstelling tot veel andere series is de uitbraak van de COVID-19 pandemie hier niet de oorzaak van een korter seizoen, maar het zal ongetwijfeld zijn invloed hebben op de productie. Vooral omdat de home entertainment release van een seizoen vaak als opwarmertje dient voor een nieuw seizoen. Dit keer is daar echter nog maar weinig van bekend. Wel bekend is dat die er komt, en gebaseerd zal zijn op het boek A Breath of Snow and Ashes. Na de finale van dit seizoen is het iets waar de liefhebbers ongetwijfeld smachtend naar uit zullen kijken.

Extra’s: De vier discs tellende Blu-ray release zit weer afgeladen vol met bonusmateriaal.
· Deleted Scenes (31:02) Een zestiental verwijderde scènes, die sneuvelden op de montagetafel. Leuk voor de liefhebbers.
· The Heart of the Frasers (09:48) Een mooie blik op de familiebanden die niet alleen dit seizoen, maar ook de hele serie bij elkaar houden.
· De Wereld Uitbreiden: Sets en kostuums (08:48) Een blik op het uitvoerige proces om alles kleinste details van de Outlander-wereld juist te krijgen.
· Blooper Reel (06:30) De welbekende compilatie met bloopers.
· Doortastendheid: De vrouwen van Outlander (09:35) Een nadere blik op de rol van vrouwen in de serie, met name op de medische kennis van Claire en karakterdetails van Brianna en Marsali.
· Door Vuur en Hel: De Finale (07:43) Een blik op de seizoensfinale.
· Flowers of the Forest (02:11) Een video met songtekst.
· Thuis met Adso (03:16) Breng wat tijd door met Adso de kat bij de open haar, of in bed bij Jamie.
· Audiocommentaar: Bij iedere aflevering is een audiocommentaar opgenomen. Hierop laat vooral producent Matthew B. Roberts zich gelden, maar ook scriptschrijfster Toni Graphia en uitvoerend producent Luke Schelhaas.
· Outlander Untold (19:32) Verspreid over de disc vinden we deze leuke uitbreiding op het Outlander-universum. Met optioneel commentaar met Matthew B. Roberts.

Outlander – seizoen 5 is een terugkeer naar topvorm, met een hartverwarmende opening en een hartverscheurende finale. Waar de eerste drie seizoenen vooral draaiden om de onmogelijke liefde van Claire en Jamie en Claire die tussen twee werelden heen en weer werd geslingerd, werd die focus in het vorige seizoen wat verlegd. Meer nog dan zijn voorganger worden daar hiervan de vruchten geplukt. En dan is er natuurlijk nog de altijd prachtige beelden in de uitstekende, en tot de nok toe met bonusmateriaal gevulde, home entertainment release. Er is weer genoeg om van te smullen en het laatste shot van dit seizoen, waarin Claire en Jamie uitkijken over en genieten van de rust van hun prachtige omgeving, is wat dat betreft illustratief voor alles wat aanstaande zal zijn in het volgende seizoen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 november, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer