Overspel – de complete series 1 – 3

Informatie

RegieFrank Ketelaar, Albert Jan van Rees, Bram Schouw, Arno Dierickx en Dana Nechushtan
Jaartal2015
Releasedatum24-11-2015
Speelduur1600 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastSylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Kees Prins, Guido Pollemans, Rifka Lodeizen, Ramsey nasr, Jeffrey Hamilton, Sigrid ten Napel en Bert Luppes

Als de jonge fotografe Iris op een feestje even een luchtje gaat scheppen loopt ze daar de advocaat Willem Steenhouwer tegen het lijf. Het blijkt de aanzet voor een langdurige geheime affaire. Een affaire met de nodige gevolgen, want wat beide dan nog niet weten is dat Willem tijdens zijn werkzaamheden lijnrecht tegenover Pepijn komt te staan, de man van Iris en officier van justitie. Als ze daar achter komen is het te laat en is de affaire verworden tot een liefde waarvoor zij alles ondersteboven willen halen. Als Willem uiteindelijk breekt met zijn werkgever en tevens schoonvader is dat het begin van een kat en muisspel waarbij families worden meegezogen in de misère die ooit begon met een onschuldig kletspraatje.

In september 2011 maakten we via de omroep VARA kennis met Iris en Willem, de hoofdpersonages in deze alom geprezen thrillertelevisieserie. De serie is bedacht door scenarist Frank Ketelaar, die tevens medeverantwoordelijk is voor de regie. Ketelaar was eerder verantwoordelijk voor de scripts van de serie Vuurzee en films als Bloed, Zweet & Tranen en Publieke Werken. 19 november 2015 werd de laatste aflevering uitgezonden van de afsluitende derde serie, wat het einde betekende van één van de beste Nederlandse televisieseries ooit gemaakt. Gelukkig verscheen de serie ook op dvd en Blu-ray en kunnen we meermaals nagenieten.

Serie 1 – 2011
De eerste serie concentreert zich vooral op het ontstaan van de affaire tussen Iris en Willem en de spanning die dit vreemdgaan met zich meebrengt. Daarnaast kom je als kijker beetje bij beetje te weten wat de achtergrond is van beide op zowel zakelijk als privé gebied, wat zorgt voor een behoorlijke vlucht de diepte in. Zo wordt het zichtveld al snel verbreed richting hun gezinnen en de invloed van hun buitenechtelijke affaire hierop. Het voordeel van een langere speelduur van een serie ten opzichte van een film wordt optimaal benut voor de ontwikkeling van de karakters.

Serie 2 – 2013
De tweede serie toont de nasleep van de eerste serie. Zo proberen Willem en Iris samen een nieuw leven op te bouwen, maar worden ze hierbij keer op keer achtervolgd door het verleden. Zo vechten Iris en Pepijn hun strijdt vooral uit ten koste van hun zoon Menno. Toch is de belangrijkste speler Huub Couwenberg, de volhardende ex-werkgever en tevens voormalig schoonvader van Willem, die letterlijk over lijken gaat om zijn zakenimperium overeind te houden. Wat opvalt is dat de titel ‘Overspel’ opnieuw erg toepasselijk is, maar een totaal andere dimensie krijgt dan in de eerste serie.

Serie 3 – 2015
Het geluk dat Iris en Willem zo toe leek te lachen na hun huwelijk blijkt van korte duur als Willem maar geen afstand kan nemen van het onrecht dat hem is aangedaan in de vorige series. Het zorgt ervoor dat hij in zee gaat met Anna Eckhardt, die een persoonlijke vendetta voert tegen Huub Couwenberg, om de zakenman een nog langer verblijf te geven achter de tralies voor al zijn daden. Couwenberg probeert de regie zelfs vanuit de gevangenis te behouden en maakt gebruik van de diensten van Pepijn, die met een dubbelspel poogt om zijn baan als officier terug te krijgen.

Overspel is een nagelbijtend spannende trilogie geworden die mag rekenen op een fenomenale cast met onder andere Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt en Kees Prins. Maar ondanks deze prestaties is Overspel vooral een hoogtepunt in het oeuvre van Frank Ketelaar. Hoe hij zich heeft ontfermd over de karakters en alles in elkaar heeft verweven zonder daarbij te vervallen in noodsprongen en clichés verdient een dikke pluim. Dat naast de derde serie van Overspel ook de films Bloed, Zweet & Tranen en Publieke Werken van zijn hand verschenen in 2015 zegt genoeg over het creatieve hoogtepunt dat Ketelaar vorig jaar bereikte.

Extra’s: Naast de serie, goed voor ruim 26 uur vermaak, zijn er helaas geen extra’s toegevoegd aan de set. Spijtig, want een kwalitatieve serie als deze verdient op z’n minst een fraaie making of met een blik achter de schermen en interviews met cast en crew.

Overspel – de complete series 1-3 zijn een recent hoogtepunt in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Enerzijds is het spijtig dat na drie series Overspel het doek valt voor deze op alle vlakken hoogstaande serie, maar gelukkig wordt dit wel op een waardige manier gedaan die strookt met de rest van de serie. Het maakt dat uiteindelijke alle personages zullen moeten leven met de littekens van de gebeurtenissen uit een buitengewoon sterke trilogie. Overspel is helaas ten einde, maar met een rol in de aanstaande Blade Runner sequel lijkt er voor Sylvia Hoeks een gouden toekomst weggelegd en daarnaast hopen wij dat scenarist Frank Ketelaar nog lang dergelijke kwaliteit blijft leveren.

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer