Overspel – seizoen 3

Informatie

RegieAlbert Jan van Rees en Frank Ketelaar
Jaartal2015
Releasedatum24-11-2015
Speelduur500 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastSylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Kees Prins, Guido Pollemans, Rifka Lodeizen, Sigrid ten Napel, Jeffrey Hamilton, Ramsey Nasr en Thekla Reuten

Willem en Iris zijn gelukkiger dan ooit en na alle hectiek proberen zij samen een gewoon en gelukkig leven op te bouwen. Toch knaagt het onrecht aan Willem. Huub Couwenberg, zijn voormalig cliënt en schoonvader, is namelijk niet voor alles veroordeeld wat hem is aangedaan. Zijn onrust krijgt een nieuwe impuls als hij tijdens zijn bruiloft benaderd wordt door Anna Eckhardt, die tevens een wrok koestert tegen Couwenberg. Ondanks dat het zijn relatie met Iris onder hoge druk plaatst, gaat hij samen met Anna op zoek naar bewijzen voor de misdaden van Couwenberg. Couwenberg probeert daarnaast zijn vastgoedbedrijf zo goed en kwaad als het lukt te leiden van achter de tralies, waarbij hij wordt geholpen door de ex van Iris, en tevens voormalig Officier van Justitie, Pepijn van Erkel. Waar sommige mensen nooit zullen veranderen, lijken anderen niet wie ze zijn.

Al direct bij de eerste aflevering in 2011 trok Overspel meer dan één miljoen kijkers en het tekent de kwaliteit van de serie dat men altijd rond dit kijkcijfer is blijven hangen. De door scenarist Frank Ketelaar geschreven serie is dan ook een ware nagelbijter en doorkijker. Waar het eerste seizoen vooral de titel eer aan deed door de buitenechtelijke relatie van Willem en Iris in beeld te brengen, groeide de serie in het tweede seizoen meer door richting naar een wereld met personages die hun hand overspeelden. Een interessante wending die dicht richting de actualiteit kwam van de zaak-Endstra en waarbij men kon leunen op een uitmuntende cast, met in het bijzonder Kees Prins. Want waar Sylvia Hoeks en Fedja van Huêt verantwoordelijk zijn voor het overspel, is het vooral zijn rol als Huub Couwenberg die Overspel zo interessant maakt. Wellicht vooral door zijn Amsterdamse tongval.

Wat de serie daarnaast ook zo sterk maakt zijn de interessante en inhoudelijk sterk uitgewerkte randpersonages. Goed voorbeeld hiervan is Guido Pollemans die in de huid kruipt van Björn Couwenberg, de geestelijk beperkte zoon van Huub. Zijn acteerwerk is zo sterk dat, als je niet beter zou weten, je zou denken dat Pollemans zelf een beperking heeft. Zijn personage krijgt dit seizoen een extra impuls als hij verliefd wordt op een dame van lichte zeden, die dubieuze bedoelingen lijkt te hebben met haar liefde. Iets wat zorgt voor een bekoeling in de vader-zoon relatie. Daarnaast is de meest in het oog springende toevoeging in de cast is Thekla Reuten, die de nodige ervaring met zich meebrengt. Ze geeft gestalte aan Anna Eckhardt, een mysterieuze vrouw die samen met Willem bewijzen wil verzamelen tegen Couwenberg.

In dit derde seizoen neemt de druk op Huub Couwenberg verder toe, maar helaas voor Willem ook de druk op zijn relatie met Iris. Zij is namelijk, in tegenstelling tot Willem, klaar met dat deel van hun verleden en wil vooruit kijken. Het zorgt ervoor dat het geluk wat hun toelacht in het begin van dit seizoen maar van korte duur is. Het personage van Sylvia Hoeks is dit seizoen eigenlijk het minst interessant van de hoofdpersonages. Want waar Iris dit seizoen eigenlijk alleen wordt geconfronteerd met de consequenties van haar keuzes en er vooral veel met mensen om haar heen gebeurt, is het Willem op wie de focus ligt. Hij gaat gebukt onder zijn verleden en voert een door zijn partner onbegrepen strijd. Het geeft Fedja van Huêt opnieuw de kans om zijn kwaliteiten te tonen, iets wat hij dan ook uitgebreid doet.

Het maakt dat dit derde, en overigens afsluitende, seizoen van Overspel zich zeker kan meten met het sterke tweede seizoen. De personages zijn bekend, dus introductie is overbodig, en de verwachtingen van de kijker worden opnieuw overtroffen. De serie zet de hoogstaande technische presentatie gelukkig ook voort, waarbij men kan rusten op de sterke gaven van de scenarist en regisseurs. Ook de muziekliefhebbers worden weer niet vergeten, want naast de titelsong van Smokey Robinson & the Miracles horen we weer menig (bijna vergeten) klassieker terug. Het zijn goed gekozen stukken die je even meevoeren in de emoties van de personages. Met een spannend eindspel tegen de klok, gefilmd op Schiphol, wordt de serie uiteindelijk waardig afgesloten. Waarbij de makers hebben gekozen voor een middenweg tussen een happy end voor de geliefde personages en voor de kijker.

Extra’s: Helaas zijn er op de 3-dvd set geen extra’s te vinden. Zonde, want een samenvatting van de eerdere seizoenen en een uitgebreide blik achter de schermen had zeker een toevoeging kunnen zijn.

Overspel – seizoen 3 is alles behalve een gemakzuchtig slotakkoord dat wat touwtjes bij elkaar bindt. De vaste cast bleef ook dit keer behouden en mocht zelfs opnieuw op een paar kwalitatief sterke aanvullingen rekenen. Enerzijds is het spijtig dat na drie seizoenen Overspel het doek valt voor deze op alle vlakken hoogstaande serie, maar gelukkig wordt dit wel op een waardige en vooral realistische manier gedaan. Het maakt dat uiteindelijke alle personages zullen moeten leven met de littekens van de gebeurtenissen uit een drietal buitengewoon sterke seizoenen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer