Pacific Rim Uprising

Informatie

RegieSteven S. DeKnight
Jaartal2018
Releasedatum25-07-2018
Speelduur111 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJohn Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Jing Tian, Rinko Kikuchi en Burn Gorman

Het is 2035 en tien jaar nadat de wereld gered werd van een invasie door Kaiju-monsters. Voormalig Jaeger-piloot Jake Pentecost, zoon van de legendarische Stacker Pentecost, verdient de kost door Jeager-onderdelen te stelen en te verkopen op de zwarte markt. Nadat hij een kerndeel van een Jaeger misloopt, weet hij deze te traceren tot de geheime werkplaats van Amara Namani, een vijftienjarige Jaeger liefhebber die haar eigen kleine Jaeger heeft weten te bouwen. De twee worden opgespoord en gearresteerd, waarna Jake de keuze krijgt tussen de gevangenis of een terugkeer naar het Pan Pacific Defense Corps, waar hij op zal treden als instructeur om een nieuwe lichting Jaeger piloten klaar te stomen. De dreiging blijkt echter niet alleen van Kaiju te komen maar ook van een nieuw droneprogramma.

Als een film zijn budget meer dan verdubbelt, kan je er vandaag de dag op rekenen dat er vroeg of laat een vervolg op de film verschijnt. Liever vroeg dan laat trouwens, want men smeedt het ijzer tenslotte het liefst als het heet is. Nog voor de release van de eerste film gaf regisseur Guillermo del Toro reeds aan dat hij wat ideeën had voor een vervolgfilm, maar gedoe achter de schermen zorgde voor oponthoud. Zo viel de productiemaatschappij achter de films in Chinese handen, en laat China nou net een land zijn waar de eerste film het erg goed deed. Uiteindelijk haakte Del Toro af, al bleef hij aan als producent, en droeg hij zijn taken als regisseur over aan Steven S. DeKnight, die met deze film zijn regiedebuut maakt.

Waar Pacific Rim in 2013 nog een film die het kind in de volwasse los maakte, mikken de makers hier beduidend op een jongere doelgroep. Om toch een emotionele link te leggen met de voorganger is ervoor gekozen om dit keer de zoon van de ondertussen legendarische Stacker Pentecost naar voren te schuiven als held tegen wil en dank. Deze Jake wordt gespeeld door John Boyega, Finn uit Star Wars: The Force Awakens en The Last Jedi, die samen met Scott Eastwood (in het echte leven dan weer de zoon van) het gezicht van deze film is. Ze treden op als mentoren voor een groep tieners, dat terwijl ze zelf eigenlijk pas net droog achter de oren zijn.

Wat ook opvalt is dat er flink wordt ingezet op de Chinese markt. Zo doen diverse Chinese personages hun intrede, waaronder een behoorlijk ongeloofwaardig adoptiezus van de Jake. Zijn vader, die in de vorige film stierf in het harnas, hield er in de eerste film duidelijk een behoorlijk leven op na waar niemand kennis van heeft genomen. En dan is er natuurlijk nog het ‘driften’, de manier waarop de bestuurders van de Jaegers mentaal zijn verbonden en zo niet alleen de inspanning verdelen, maar ook geestelijk kunnen profiteren van elkaar zwakte- en sterktepunten. Het is een interessant iets, al wordt dat hier weer iets naar het ongeloofwaardige toegedreven door de Kaiju op die manier in staat te stellen om de macht te krijgen over mensen.

Het moge duidelijk zijn dat het verhaal niet bepaald hoogstaand is en ondanks dat de visuele pracht en bombast een hoop vergoed, is het iets waarmee alleen je anno 2018 niet meer wegkomt. Behalve dan wellicht bij tieners, die alles toch met andere ogen bekijken en zich kunnen identificeren met de rest van de jonge cast. Voor ieder ander is het duidelijk dat Del Toro niet meer aan het roer staat en met de minuut lijkt de logica in het verhaal verder weg. Op zich niet zo vreemd, want ondanks dat de eerste film in de bioscoop de nodige indruk maakte, viel veel van alles al weg bij een herkijk op het kleine(re) scherm van de thuisbioscoop. Het is dan ook te hopen dat een nieuw vervolg uitblijft, of dat er dan wordt gezorgd voor een evenwichtiger en vooral volwassener verhaal.

Extra’s: Naast de film zijn er aardig wat interessante extra’s opgenomen op de Blu-ray release. Het bonusmateriaal is veelal kort van speelduur, maar voor de liefhebbers zeker de moeite waard om eens te bekijken.
· Deleted Scenes (06:56) Acht verwijderde scènes, met optioneel audiocommentaar van regisseur De Knight.
· Hall of Heroes (03:25) John Boyega neemt ons mee langs de Jaegers die in de film te zien zijn.
· Bridge to Uprising (04:39) De cast en crew bespreekt die uit de film zijn meegenomen in dit vervolg.
· The Underworld of Uprising (03:47) Een blik op de personages en hun kwaliteiten.
· Becoming Cadets (05:58) Een blik op de jongere personages in de film.
· Unexpected Villain (05:48) Een feature op de verrassende menselijke villain van de film.
· Next Level Jaegers (05:08) Nog meer info over de nieuwe Jaegers die we in de film zien.
· I Am Scrapper (02:42) Zoals de titel al doet vermoeden leren we hier meer over de kleine Jaeger van Amara.
· Going Mega (03:21) Meer informatie over de Kaiju die we deze film zien.
· Secret of Shao (03:14) Wederom een korte blik, dit keer op het dronesprogramma.
· Mako Returns (02:08) Meer info over Mako Mori, een personage uit de eerste film dat wel terugkeert.
· Audiocommentaar: Verzorgd door regisseur Steven S. DeKnight, krijgen we een behoorlijk informatieve commentaartrack voorgeschoteld.

Pacific Rim Uprising is een soort light uitvoering van zijn voorganger. De film weet nergens zijn voorganger te overtreffen, maar boort ook een beduidend andere doelgroep aan. Op zich is hier natuurlijk niets mis mee, maar wie een echt vervolg verwacht dat in lijn ligt van de eerste film komt toch wat bedrogen uit. De film wordt bevolkt door jongeren en ook de humor is hier duidelijk op geënt. Grootste minpunt is echter het script, dat weinig verrassend is. Toch doet maakt ook deze film visueel weer indruk en vormen John Boyega en Scott Eastwood een leuk duo. Voor echter de bombastische actie weer losbreekt moet je je, vooral als volwassene, eerst door het nodige heen zien te worstelen. Of de film vervolgens nog te redden valt zal vooral liggen aan hoe hoog je de lat als kijker nog hebt liggen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 juli, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b5a39d282380_selected-products" products="9200000090510332,9200000090510267,9200000090510330,9200000090510328,9200000017896133,9200000017896119,9200000061380358,9200000017896126" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer