Pam & Tommy

Informatie

RegieCraig Gillespie, Lake Bell, Gwyneth Horder-Payton en Hannah Fidell
Jaartal2022
Releasedatum02-02-2022
Speelduur341 minuten
DistributeurDisney+
CastLily James, Sebastian Stan, Nick Offerman, Seth Rogen en Taylor Schilling

Klusjesman Rand Gauthier is bezig met de renovatie van de slaapkamer van Tommy Lee, de drummer van rockband Mötley Crue. Lee weet Gauthier tot wanhoop te drijven met last minute, drastische aanpassingen aan de vormgeving, welke ook nog eens allemaal door Gauthier dienen te worden voorgeschoten. Als Gauthier op een dag per ongeluk Lee vrouw televisiester Pamela Anderson halfnaakt tegen het lijf loopt in de keuken, ontsteekt Lee in woede en bestempeld hij het werk van Gauthier en zijn collega als slordig en ontslaat hij beide mannen zonder betaling. De volgende dag probeert Gauthier zijn gereedschapskist op te halen die hij allerijl heeft achtergelaten. Hij wordt echter onder schot gehouden door Lee, die de kist claimt als ware een ‘compensatie’ voor het aannemen van nieuwe werklui. Boos door Lee’s beledigende houding zint Gauthier op wraak. Een paar maanden later breekt hij ’s nachts in bij Lee en steelt een grote kluis uit de garage. Onder de inhoud bevindt zich een HI8-videocassette…

Halverwege de jaren negentig waren Baywatch-ster en seksbom Pamela Anderson en Mötley Crue-drummer Tommy Lee misschien wel het hotste koppel ter wereld. Hun bekendheid nam nog eens een enorme vlucht nadat een wraakzuchtige klusjesman hun sekstape uit een kluis stal en verspreidde. Toch was eigenlijk iedereen er in die jaren van overtuigd dat het Pamela en haar toenmalige echtgenoot zelf waren die de intieme beelden de wereld in geslingerd hadden. Onder het motto ‘sex sells’ zegmaar, maar niets is dus minder waar. En waar Tommy Lee genoot van de aandacht, werd de periode voor Pamela Anderson één van de zwartste bladzijden uit haar bestaan. Het toch al platte imago van Pamela lag na het uitlekken van de sekstape namelijk compleet in duigen. En door haar voorkomen, en omdat ze met groot gemak poedeltje naakt in de Playboy stond, had ze het over zichzelf afgeroepen.

Het zou allemaal kunnen leiden tot een dramaserie pur sang, ware het niet dat Pam & Tommy een behoorlijke luchtige invalshoek heeft. Koren op de molen van Seth Rogen, die hier te zien is als klusjesman Rand Gauthier. Zou je zeggen althans, ware het niet dat Rogen zich hier van zijn serieuzere kant laat ziet. Serieuzer inderdaad, want we zien hem zichzelf van de regen in de drup werken. Iets waar Rogen wonderlijk goed mee weg komt. Toch zijn Lily James en Sebastian Stan de grote sterren van deze serie. Met hulp van een voorhoofd- en borstprothese, een kunstgebit, blauwe contactlenzen en een blonde pruik is het normaliter ‘brave buurmeisje’ opeens de seksbom van weleer en ook Stan heeft, voorzien van de vele tattoeages, bruine contactlenzen en een ander kapsel, een enge gelijkenis met Lee. Dit wordt nog eens geholpen door hun kleding, welke niet op maat werd gemaakt, maar grotendeels tweedehands werd gekocht op basis van de kleding die Anderson en Lee droegen in die periode.

Toch zit er naast de luchtige kant ook zeker een sterke dramatische kant verstopt onder het oppervlakte van het platte vermaak. Zo zien we richting het einde dat Anderson meer en meer haar eigen keuzes begint te maken, terwijl ze anderzijds ten onder gaat aan deze bizarre schending van haar privacy. Het gaat hand in hand met haar keuze om te stoppen met Baywatch om een filmcarrière na te streven, iets waarin zij volop gesteund werd door Lee. Als echter blijkt dat Barb Wire een campy, cult- en gewoon ronduit slechte film is, waarbij Anderson ook nog eens gigantisch door de mand valt als actrice, is het eigenlijk wel gedaan met haar carrière als serieus actrice. Dit eigenlijk nog voor deze goed en wel begonnen is. Maar met de andere kant van het verhaal, dat met deze serie getoond wordt, hebben hier natuurlijk te maken met niks anders dan slutshaming; waarbij iemand openlijk als losbandig aan de schandpaal wordt genageld. En zeker in die context is deze serie een stuk actueler dan je eigenlijk zo verwachten als je uitgaat van een serie over een gelekte seksvideo uit de jaren negentig.

Pam & Tommy komt echt tot leven door de uitstekende vertolkingen van James en Stan, maar heeft daarnaast een serieuzere onderlaag dan je in eerste instantie zou verwachten. Wat betreft de vertolkingen kunnen we vrij kort zijn; Stan leeft zich lekker uit als Lee en James toont ons Anderson op een breekbare doch strijdlustige wijze zoals we haar niet eerder zagen. Dat beide met behulp van de make-up afdeling verbazingwekkend veel gelijkenis vertonen met de echte Pamela en Tommy maakt het succes op dat vlak af. Maar ook de scriptschrijvers leveren hier goed werk. Zo weten ze een goede balans over te brengen tussen de dramatiek in het leven van Anderson en daarnaast het geklungel van klusjesman Gauthier, die zich werkelijk door het leven ploetert en werkelijk alles tegen zich ziet keren. Dat hij uiteindelijk is overgegaan tot een diefstal die heeft gezorgd voor het in omloop raken van een geruchtmakende sekstape valt niet goed te praten, maar je zal toch zeker enige sympathie voor zijn persoon voelen. En ook Lee valt het niet zwaar aan te rekenen, wat dat betreft wordt nergens hard met een vinger gewezen. En ondanks dat uiteindelijk niemand er echt slechter van is geworden, zeker niet op financieel vlak, is Anderson eigenlijk wel een schrijnend verhaal. En dat is een serieuze kant aan het verhaal die toch wel even binnenkomt.

14 maart, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer