Passengers
In de verre toekomst vertrekt het ruimteschip The Avalon met 5000 passagiers aan boord richting de planeet Homestaed II om daar een nieuwe beschaving op te bouwen. De passagiers liggen in een cryptoslaap om de reis van 120 jaar te overbruggen, maar voor Jim neemt de reis een drastische wending als zijn slaappod defect raakt en hem 90 jaar te vroeg doet ontwaken. In eerste instantie probeert Jim er het beste van te maken, wetende dat hij zijn einddoel van de reis nooit zal bereiken. Maar al snel speelt de eenzaamheid hem parten en besluit hij om nog een passagier te ontwaken in de vorm van de prachtige Aurora. Ondanks het geheim dat Jim met zich meedraagt, worden ze verliefd en onafscheidelijk van elkaar. Maar dan wordt al snel duidelijk dat het defect dat Jim heeft doen ontwaken veel groter is dat gedacht en is De Avalon, samen met zijn 5000 passagiers, in levensgevaar. Kunnen Jim en Aurora het ruimteschip en de levens van hun medepassagiers redden?
Het had een sci-fi klassieker van jewelste moeten worden, maar helaas liep het anders voor het peperdure Passengers. De verwachtingen waren hoog met een script dat jaren op de befaamde blacklist stond (scripts die zeer gewild zijn in Hollywood), twee megasterren in de hoofdrollen en de regisseur van het zeer goed ontvangen The Imitation Game achter het roer. Alle hoge verwachtingen ten spijt werd de film door de critici flink neer gesabeld en wist ook het publiek zijn weg niet te vinden naar de film in de bioscoop, met als gevolg dat de film een stuk minder indruk aan de internationale bioscoopkassa wist te maken dan dat de filmstudio ogenschijnlijk voor ogen moet hebben gehad.
Dat de film slecht werd ontvangen is niet zo heel erg vreemd, aangezien Passengers helaas leidt onder het motto: vorm boven inhoud. Met andere woorden: de vormgeving van de film ziet er prachtig uit, de CGI is oogstrelend en ook de muziek is werkelijk prachtig, maar verhaaltechnisch valt er maar weinig eer te behalen aan de film. Er gebeurd zo ontzettend weinig dat het een lange tijd de vraag blijft waar de makers precies naar toe willen en wanneer het moment komt dat de voor aangekondigde spanning eindelijk zijn intrede doet. Die komt pas als de film al een dik uur onderweg is en is daar bovenop helaas zo’n verschrikkelijke cocktail van clichés dat het ongetwijfeld de wenkbrauwen zal doen fronsen. Want is dit nu de onverwachte wending waar we zo lang op hebben moeten wachten? Het doet je afvragen waarom dit verhaal nou zo ontzettend gewild was in Hollywood dat studio’s over elkaar heen struikelde om de verfilming te mogen realiseren.
En toch, als de film niet in zo’n vervelende cliché ontknoping terecht zou zijn gekomen, dan had Passengers inderdaad kunnen uitgroeien tot een klassieker in het genre. De trage opbouw is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zorgt zeker voor een verrassende aanpak in het hoge tempo waarin veel huidige blockbusters opereren. Het is zo ontzettend jammer dat regisseur Morten Tyldum daar niet aan vast weet te houden, ongetwijfeld onder druk van de studio, en de film als nog wil laten voldoen aan de huidige standaard. Wat meer lef had de film een stuk bijzonderder gemaakt en hem ongetwijfeld de status gegeven die het zo ontzettend graag had willen hebben.
Extra’s: Over de film valt genoeg aan te merken, maar de uitgave op blu-ray is zeer netjes verzorgd. De schijf is aangevuld met een hele rits aan extra’s die zeker de moeite van het kijken waard zijn.
• Verwijderde scenes (9:49) – Een aantal verwijderde scenes die de film niet hebben gehaald.
• Space on Screen: De visuele effecten van Passengers (7:26) – Een blik op alle visuele effecten die de film rijk is. Zeer informatief.
• Op de set met Chris Pratt (4:19) – Special rondom acteur Chris Pratt en zijn aanstekelijke enthousiasme tijdens het draaien van de film.
• Het casten van “Passengers” (10:39) – Waarom kozen de acteurs om mee te doen met deze film? Ze vertellen het in deze korte special.
• Het creëren van De Avalon (9:35) – Special omtrent het gigantische ruimteschip.
• Bloopers (4:23) – Gelukkig viel er ook genoeg te lachen tijdens de opnamen van de film.
• Boek je Overtocht (4:40) – reeks van promovideo’s over de fictieve reis richting de nieuwe beschaving.
Passengers had het sci-fi genre een frisse impuls moeten geven, maar helaas liepen de zaken anders voor de film van regisseur Morten Tyldum. En dat is niet zo gek aangezien er een heleboel valt aan te merken op dit prijzige ruimteavontuur. De film is technisch gezien tot in de puntjes verzorgd, maar weet verhaaltechnisch gezien bijzonder slecht te imponeren. De mooie en trage opbouw maakt helaas na pakweg een uur plaats voor een wending die bepaald niet de originaliteitsprijs zal winnen en daardoor de film een nare bijsmaak meegeeft. Wat meer lef had de film ongetwijfeld de klassieker kunnen maken die de makers op voorhand voor ogen moeten hebben gehad, maar het proberen te voldoen aan de huidige standaard van een blockbuster steekt daar een stokje voor. Wat overblijft is een aardige poging, waar voelbaar veel meer in had kunnen zitten. Zonde.
Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.