Paul Blart: Mall Cop 2

Informatie

RegieAndy Fickman
Jaartal2015
Releasedatum22-10-2015
Speelduur94 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertaiment
CastKevin James, Raini Rodriquez, Neal McDonough, Daniella Alonso & Gary Valentine

Sinds Paul Blart het winkelcentrum redde van een stel criminelen is er veel veranderd is zijn leven. Zijn huwelijk met zijn nieuwe liefje Amy hield maar liefst twee volle dagen stand, zijn moeder heeft een ongeluk met een SRV wagen gehad en zijn dochter begint langzaam haar eigen leven op te bouwen. Gelukkig gloort er voor de winkelcentrumbeveiliger hoop aan de horizon als hij wordt uitgenodigd om een congres voor winkelcentrumbeveiligers bij te wonen in Las Vegas. Hij hoopt dat deze bijeenkomst hem weer een beetje glans aan het leven geeft, maar helaas is een stel crimineel op datzelfde moment van plan om een grote kunstroof te plegen in het hotel waar Blart verblijft. Maar gelukkig blijft Blart altijd Blart en staat veiligheid voor zijn medemens altijd voorop waardoor hij ten strijde trekt om het hotel te zuiveren van het geboefte.

In 2009 had komiek Kevin James, vooral bekend van de serie The King of Queens, een gigantische hit te pakken met de zeer aardige komedie Paul Blart: Mall Cop. En zoals het volgens goed Hollywood’s recept betaamt kon een vervolg met nog meer meligheid niet uitblijven. Helaas voor James scoorde de sequel een stuk minder, maar zal hij zeker niet klagen over een opbrengst van ruim 107 miljoen dollar bij een productiebudget van 30 miljoen dollar. Hier in Nederland lopen we echter niet warm voor komedies van dit kaliber en dus moeten we het hier doen met de Blu-ray en dvd release.

Het was voor Kevin James even zoeken naar een definitieve richting na het stoppen van The King of Queens in 2007, maar na een paar samenwerkingen met grote vriend Adam Sandler was het dus raak met de eerste Paul Blart: Mall Cop-film. De film is vanzelfsprekend niet de aller-leukste komedie die ooit is gemaakt, maar wist de melige manier van acteren van James wel ten volste te benutten. Voor het vervolg dat zes jaar op zich liet wachten herhaalt James hetzelfde kunstje in een ander soort setting, het winkelcentrum is ingeruild voor een gigantisch hotel in Las Vegas, iets wat ditmaal wat minder uit de verf komt. Debet hieraan is de overdaad een kleine en flauwe besprekingen en knulligheden die in de eerste film nog wel grappig en aandoenlijk waren, maar in de tweede film volledig hun uitwerking missen. Wat dat betreft was het wellicht beter geweest als James het karakter wat verder had ontwikkeld.

Helaas zijn er meerdere elementen die het tweede deel een stuk minder maken dan zijn voorganger. Zo gaan alle remmen los met de flauwste meligheid en hierbij geldt de regel dat overdaad helaas overduidelijk schaadt. Sommige scenes voelen hierdoor zelfs wat overbodig en misplaatst in de film aan, waardoor het flinterdunne verhaaltje aan sommige kanten ook begint te rammelen. Niet dat het verhaal nou echt het allerbelangrijkste is bij een film als deze, maar het is de hele film voelbaar dat iets meer sturing geen overbodige luxe zou zijn geweest. Gelukkig zijn er een aantal scenes wel degelijk goed en grappig uitgewerkt, maar zijn helaas in de minderheid om de weegschaal de positieve kant op te kunnen laten wijzen.

Extra’s: Aan extra’s geen gebrek op de Blu-ray schijf waar de film overigens in een zeer prachtige 4K resolutie op staat. Er staan een zestal specials op de schijf die ieder inzoomen op een specifiek onderdeel van de film. Zo worden de stunts belicht, wordt de nieuwe cast geïntroduceerd en wordt er ingezoomd op bepaalde scènes. Helaas zijn de specials wel wat aan de korte kant met een speelduur tussen de twee en vijf minuten. Naast de specials vinden we nog een gag reel (die helaas niet heel erg geestig is), een handjevol verwijderde scenes en een stel trailers van andere producties. Er valt dus weinig te klagen als het aankomt op de extra content die deze schijf rijk is.

Paul Blart: Mall Cop 2 probeert iets te hard zijn best te doen om nog meliger te zijn dan zijn voorganger, maar weet juist hierdoor een stuk minder te scoren. Sommige scènes voelen overbodig aan, waardoor het verhaal op sommige momenten begint te wankelen en het de film een stuk minder gestructureerd maakt. Niet dat structuur perse een vereiste is, maar de film had wat meer sturing wel degelijk kunnen gebruiken. De uitgave op Blu-ray van Sony Pictures is prima in orde en kent naast de film in perfecte beeld- en geluidskwaliteit een handjevol extra’s die misschien wat aan de korte kant zijn, maar zeker de moeite van het kijken waard.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer