Peaky Blinders – seizoen 2

Informatie

RegieColm McCarthy
Jaartal2014
Releasedatum08-07-2015
Speelduur360 minuten
DistributeureOne Benelux
CastCillian Murphy, Helen McCrory, Sam Neill en Tom Hardy

Seizoen 2 pakt de draad van het verhaal twee jaar na het eerste seizoen weer op. Na een hectische periode heerst de gevreesde Peaky Blinders bende over het Birmingham van de jaren 20 van de vorige eeuw. Voor misdaadbaas Thomas Shelby is dit niet genoeg en dus wil hij de legale en illegale activiteiten uitbreiden naar Londen. Zo wil hij met behulp van de sluwe Joodse crimineel Alfie Solomons een nachtclub en de Londense paardenraces naar zijn hand zetten. Dit brengt Thomas Shelby in contact met zowel de high society als nieuwe tegenstanders uit de Londense onderwereld. Ondertussen keert Chester Campbell in Birmingham terug, een beruchte wraakzuchtige vijand uit Thomas Shelby zijn verleden.

Peaky Blinders is een Britse gangsterserie waarvan het eerste seizoen voor het eerst te zien was op BBC2. Net als seizoen 1 bestaat dit tweede seizoen uit 6 afleveringen. Scenarist Steven Knight haalde zijn inspiratie voor deze serie uit een bende misdadigers die eind 19e eeuw actief was in Birmingham. De Peaky Blinders was een bende die naam maakte als meedogenloze misdadigers die nergens voor terugdeinsden. Ze ‘verdienden’ hun geld met berovingen, afpersingen en illegale gokpraktijken. Ze maakten niet alleen indruk met hun gedrag, maar ook met hun uiterlijk. Zo droegen ze een flat cap waarin een scheermesje was genaaid. Het woord ‘inspiratie’ geeft aan dat Knight niet volledig trouw is gebleven aan de feiten. Het verhaal werd bijvoorbeeld verplaatst naar de jaren 20 van de vorige eeuw om de nasleep van de Eerste Wereldoorlog in het verhaal te kunnen verwerken.

In seizoen 1 was te zien hoe de familie Shelby, onder leiding van Thomas Shelby, haar misdaadimperium had opgebouwd. De Peaky Blinders verdienden hun geld met illegale weddenschappen, het bieden van bescherming en de zwarte markt. Dankzij een krat met geweren wisten zij definitief hun naam te vestigen. Hiermee werd de basis gelegd voor het tweede seizoen, waarin we zien dat Thomas Shelby het misdaadimperium verder wil uitbreiden. We krijgen de tegenstellingen te zien tussen de Peaky Blinders, nieuwe tegenstanders en de high society. In het eerste seizoen lag het tempo al hoog, maar voor seizoen 2 is dit nog wat verder opgeschroefd. Als kijker wordt je overspoeld met sfeervolle beelden en spannende ontwikkelingen. Dit alles wordt ondersteund door de titelsong ‘Red Right Hand’ van Nick Cave & The Bad Seeds en muziek van onder andere Arctic Monkeys en The White Stripes. Het resultaat is dat je van begin tot eind aan de buis gekluisterd zit en ondanks dat niet alle feiten accuraat zijn weet de serie gelukkig dus wel indruk te maken.

Net als in het eerste seizoen is in dit seizoen het acteerwerk opnieuw van hoog niveau. Het belangrijkste personage is dat van misdaadbaas Thomas Shelby. Hij wordt perfect neergezet door Cillian Murphy, te herkennen van onder andere Batman Begins en Inception. We zien zijn strijd om te stijgen op de misdaadladder, terwijl hij tussendoor zijn gebroken hart negeert. Tante Polly, de ‘moeder’ van de Peaky Blinders, wordt sterk neergezet door Helen McCrory. We zien de zoektocht naar haar kinderen die jaren terug van haar werden ontnomen. Ook zien we Sam Neill terugkeren als Chester Campbell, die net als in seizoen 1 niet veel goeds in petto heeft. Alle personages hebben dus duidelijke verhaallijnen en krijgen genoeg de kans om zich verder te ontwikkelen. Naast alle terugkerende personages zien we ook enkele nieuwe personages. Zo maken we kennis met de Joodse crimineel Alfie Solomons die door niemand minder dan Tom Hardy wordt gespeeld. Hardy is zo’n acteur die dankzij zijn charisma je hele beeldscherm weet te domineren. Iets dat hij in deze serie ook voor elkaar krijgt en waarmee hij de cast voortreffelijk weet te versterken.

Extra’s: In tegenstelling tot het eerste seizoen werd het tweede seizoen van Peaky Blinders in Nederland alleen op dvd uitgebracht. Gelukkig komen de beelden van de serie alsnog prima tot hun recht op je beeldscherm, maar op een Blu-ray zouden de beelden waarschijnlijk alleen kwalitatief wat beter zijn en dus ook iets scherper. Seizoen 2 zit in een standaard dvd-hoes met daaromheen een slipcover met dezelfde lay-out als de dvd-hoes. Het tweede seizoen bevat 2 discs met daarop elk 3 afleveringen. Ruimte voor een paar extra’s zou je zeggen. Helaas moeten we het doen met enkel de trailers van The Walking Dead, Halt and Catch Fire en Hell on Wheels.

Peaky Blinders – seizoen 2 is een indrukwekkend vervolg op het sterke eerste seizoen. We zien hoe misdaadbaas Thomas Shelby het imperium van de Peaky Blinders wil uitbreiden. Dit gaat helaas alleen niet zonder slag of stoot, wat opnieuw spannende verhaallijnen oplevert. Deze verhaallijnen en de sfeervolle beelden worden ondersteund door de perfect passende muziek van artiesten als Nick Cave, Arctic Monkeys en The White Stripes. Waar seizoen 1 al een sterke cast had, is deze voor dit seizoen verder uitgebreid met onder andere Tom Hardy. Hij geeft zijn tegenspelers voortreffelijk tegenspel en weet de kijker met zijn spel naar het beeldscherm te trekken. Vol verwachting kijken we uit naar het inmiddels aangekondigde derde seizoen.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer