Peaky Blinders – seizoen 3

Informatie

RegieTim Mielants
Jaartal2016
Releasedatum16-11-2016
Speelduur360 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastCillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Annabelle Wallis, Tom Hardy, Sophie Rundle, Joe Cole, Finn Cole en Paddy Considine

In het Birmingham van 1924 maken de Peaky Blinders de straten onveilig, de bende is te herkennen aan de scheermesjes die zij in hun petten naaien. Gangsterbaas Thomas Selby stapt eindelijk in het huwelijksbootje met de liefde van zijn leven Grace Burgess. De twee zijn de trotse ouders van zoontje Charlie en Thomas heeft zijn vrouw belooft dat de kleine man nooit in contact zal komen met wapens. Dit blijkt een moeilijke opgave als steeds meer grote criminele partijen betrokken raken bij de zaken van de Peaky Blinders. Complexe zakenrelaties en familie-intriges leiden ertoe dat Thomas zich in allerlei bochten moet wringen om zichzelf en zijn naasten te beschermen.

De serie Peaky Blinders is geïnspireerd op een bende misdadigers die eind 19e eeuw actief was in Birmingham. De Peaky Blinders was een bende die naam maakte als gewetenloze misdadigers die nergens voor terugdeinsden. Ze hielden zich vooral bezig met berovingen, afpersingen en illegale gokpraktijken. Naast hun gedrag viel hun uiterlijk ook behoorlijk op, ze droegen namelijk een flat cap waarin een scheermesje was genaaid. In het eerste seizoen van Peaky Blinders, dat zich afspeelde in 1919, was te zien hoe de bende hun misdaadimperium had opgebouwd. Seizoen 2 startte in 1921 en eindigde in 1922 met een climax op de Epson renbaan. We zagen hoe gangsterbaas Thomas Selby het imperium van zijn bende verder wilde uitbreiden. Het derde seizoen speelt zich af in 1924 en opnieuw maken we dus een tijdssprong van twee jaar. Dit lijkt dan ook een bewuste keuze van de makers, waarmee ze in elk geval de vaart in de serie houden.

Groot pluspunt aan dit derde seizoen is dat deze nog meer gericht is op de karakters en hun ontwikkelingen. Zo zien we dat Thomas een flinke karakterontwikkeling doormaakt. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat een belangrijk personage uit zijn omgeving overlijdt. Mede hierdoor is hij genoodzaakt om eindelijk zijn ware aard als gangsterbaas te erkennen. Dit opent meteen deuren naar volgende seizoenen. Want wat gaat er nu verder met hem gebeuren? Op werkelijk sublieme wijze weet Cillian Murphy gestalte te geven aan dit personage. Ook zien we Finn Cole opnieuw verschijnen als Michael Gray, het neefje van Thomas. Zijn moeder wil hem graag buiten de zaken van de Peaky Blinders houden, maar zelf denkt hij daar heel anders over. We zien hoe hij Thomas steunt waar hij kan en hij wil maar wat graag bloed aan zijn handen hebben.

Enige jammere aan seizoen 3 is dat de bad guy een stuk minder interessant is dan in voorgaande seizoenen. Waar in de eerste twee seizoenen Sam Neill in de huid kroop van Chester Campbell, zien we nu Paddy Considine als Father John Hughes. Wat dit meer dan goed maakt is de terugkeer van Tom Hardy als de Joodse crimineel Alfie Solomons. Net als in het tweede seizoen weet hij alle aandacht naar zich toe te trekken als hij in beeld verschijnt. Daarnaast is het einde van dit seizoen weer briljant. Wat dat betreft zal seizoen 4 spijkerhard worden, of we moeten er flink naast zitten. Het geheel wordt opnieuw ondersteund door de titelsong ‘Red Right Hand’ van Nick Cave & The Bad Seeds en muziek van artiesten van de bovenste plank. De titelsong past perfect bij een serie als Peaky Blinders en het trekt de kijker moeiteloos een volgende aflevering in.

Extra’s: Net als de eerste twee seizoenen is ook dit seizoen verdeeld over 2 discs. Naast de 6 afleveringen bevatten de discs helaas alleen de trailers van Triple 9, Legend en London Has Fallen. Een gemiste kans want zeker een kijkje achter de schermen met daarbij een toelichting van de cast en crew was een mooie toevoeging geweest.

Peaky Blinders – seizoen 3 houdt de vaart er flink in en weet hiermee de aandacht van de kijker te behouden. We zien dat meerdere personages flink wat karakterontwikkelingen doormaken. Dit zorgt ervoor dat desbetreffende personages nog interessanter worden. Volgend seizoen zal het boeiend zijn om te zien hoe bepaalde gebeurtenissen hen (verder) zullen beïnvloeden. Het is wel jammer dat de bad guy in dit seizoen minder indruk weet te maken dan de bad guy uit de eerste twee seizoenen. Gelukkig maakt de terugkeer van Tom Hardy dit meer dan goed. Met het einde van dit seizoen nog op ons netvlies gedrukt kijken we vol smart uit naar het volgende seizoen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

23 december, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer