Peaky Blinders – seizoen 4

Informatie

RegieDavid Caffrey
Jaartal2017
Releasedatum18-04-2018
Speelduur360 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastCillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Joe Cole, Sophie Rundle, Tom Hardy, Adrien Brody en Aidan Gillen

December 1925. Thomas Shelby heeft een ongekende en volledige macht veroverd. De voormalige gangster staat er echter wel alleen voor. Hij is vervreemd van zijn familie, die volledig uit elkaar ligt, en zijn aandacht gaat volledig uit naar zijn zaken. Als hij op kerstavond een mysterieuze brief ontvangt, realiseert Tommy zich dat het einde van de familie Shelby mogelijk in zicht is en dat hij niet zonder zijn familie kan. Terwijl de vijand binnenvalt, vlucht Tommy zijn landhuis uit en keert hij terug naar de enige veilige plek die hij kent: Small Heath, Birmingham. Geconfronteerd met een vastberaden bedreiging moet Tommy samen met zijn familie een manier vinden om hun verschillen opzij te zetten en samen het gevecht aan te gaan voor overleving.

De serie Peaky Blinders ontleend zijn naam aan een bende misdadigers die eind 19e eeuw actief was in Birmingham. Ze maakten naam als gewetenloze misdadigers die nergens voor terugdeinsden. Ze hielden zich vooral bezig met berovingen, afpersingen en illegale gokpraktijken. Naast hun gedrag viel hun uiterlijk ook behoorlijk op, ze droegen namelijk een flat cap waarin een scheermesje was genaaid. Vanaf het eerste seizoen werd de kijker meegenomen tijdens de opbouw van het misdaadimperium, waarna het imperium steeds verder werd uitgebouwd. Hiermee schept de serie een interessant tijdsbeeld, al werd soms even een kleine sprong in de tijd gemaakt. Een bewuste keuze van de makers, want hierdoor vervalt de serie nergens in bijzaken en blijft het tempo onverminderd hoog.

Toch was het derde seizoen wel de minste in de reeks, waarmee er even de vrees was dat de neerwaartse spiraal was ingezet. Zo werd er beduidend minder expliciet geweld getoond. De karakterontwikkeling was er wel degelijk, maar grootste minpunt was dat de tegenstanders van Tommy dan misschien wel sterker waren dan ooit, maar was het kwaad in de vorm van Paddy Considine ook onzichtbaarder dan eerder. Dit wordt dit seizoen dubbel en dwars goedgemaakt door de komst van Luca Changretta, gespeeld door Adrien Brody. Hij is de zoon van de Changretta die eerder werd vermoord door Arthur Shelby en het grootste probleem is dat hij niet alleen komt. In zijn kielzog neemt hij veel mensen van zowel de Amerikaanse als Italiaanse maffia mee die allemaal nog een appeltje te schillen hebben met de Shelbys.

Een van de mensen die nog wat zaken af te handelen heeft is Alfie Solomons, gespeeld door Tom Hardy, die met zijn organisatie een belangrijke rol is gaan spelen in de strijd tussen de Shelbys en Changretta. Met Brody en Hardy heeft de serie naast Cillian Murphy twee giganten onder de leden, die met ogenschijnlijk speels gemak het niveau van de serie flink op weten te zwepen. Een andere nieuwkomer, naast Brody, die veel indruk maakt is de van Game of Thrones bekende Aidan Gillen als Aberama Gold. Naast het fenomenale acteerwerk is ook de muzikale ondersteuning weer van hoog niveau. Zo is daar natuurlijk de perfecte titelsong, maar horen we ook opnieuw Nick Cave & The Bad Sees en erg fijne tracks van bijvoorbeeld Imelda May, Johnny Cash, Iggy Pop & Jarvis Cocker, Laura Marling en Radiohead.

Extra’s: Naast de zes afleveringen, die verdeeld zijn over een tweetal dvd’s, is er geen bonusmateriaal op de dvd-release te vinden.

Peaky Blinders – seizoen 4 doet ons de dip van het vorige seizoen vergeten en geeft ons weer ouderwets vuurwerk. Waar er in het vorige seizoen duidelijk sprake was van persoonlijke ontwikkeling, worden daar dit seizoen duidelijk de vruchten van geplukt. Aan het begin van dit seizoen ligt de familie Shelby helemaal uit elkaar. Als er echter groot gevaar dreigt, brengt dit de familie weer dichter bij elkaar. De onderlinge geschillen worden (tijdelijk) aan de kant gezet voor de roep om wraak. Dat dit alles geloofwaardig naar het scherm wordt vertaald is vooral ook te danken aan het fenomenale acteerwerk. Dit vierde seizoen van Peaky Blinders biedt geen grootse vernieuwingen, maar is door de herkenbare stijl van de Peaky Blinders wel een heerlijke voortzetting van het verhaal van de bende. Een vijfde seizoen is reeds aangekondigd en zou best eens richting het slot van de serie kunnen gaan. Vast staat in elk geval dat de BBC-serie dusdanig hoogstaand is dat deze zich met gemak kan meten met de producties van bijvoorbeeld HBO.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 april, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acf9b8c2e80e_selected-products" products="9200000089392908,9200000065482784,9200000041742812,9200000030911652,9200000030911654" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer