Penny Dreadful – seizoen 2

Informatie

RegieJames Hawes, Brian Kirk, Damon Thomas en Kari Skogland
Jaartal2015
Releasedatum20-04-2016
Speelduur540 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastEva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Harry Treadaway, Reeve Carney, Rory Kinnear en Billie Piper

Wanneer Vanessa Ives een wandeling door het park maakt, wordt ze plotseling bestookt met verontrustende en gruwelijke beelden. Van een afstand zien we de mysterieuze Evelyn Poole een ritueel bezingen in een onbekende taal, waardoor Vanessa op haar knieën valt. Ethan Chandler wordt bekrast en bebloed wakker in de Mariner’s Inn, en is omgeven door minstens zeven levenloze lichamen. Hij bezoekt Vanessa om afscheid te nemen en te vertrekken naar Londen om daar ‘een oorlog op te zoeken’. Vanessa vermoedt dat hij daarvoor niet naar Londen hoeft af te reizen, en haar vermoedens worden werkelijkheid als ze wordt aangevallen door een groep krijsende en naakte vrouwelijke wezens. Sir Malcolm arriveert thuis samen met zijn vrouw, die niets meer met hem te maken wil hebben maar weigert te scheiden, na de fatale gebeurtenissen met hun dochter Mina. Onder toenemende druk van ‘Het Schepsel’ werkt Dr. Victor Frankenstein om Brona weer tot leven te brengen.

Het tweede seizoen van Penny Dreadful vind zijn drama in personages die proberen om hun beschamende verleden, die hen nog steeds achtervolgt, van zich af te schudden. De mannen van Penny Dreadful worstelen met hun historische hegemonie en algemene afzichtelijkheid. Sir Malcolm (Timothy Dalton), is de grote jager en ontdekkingsreiziger die verlossing zoekt na de roekeloze zoektocht van het vorige seizoen. Antiheld Ethan (Josh Hartnett) probeert te ontsnappen aan de horror en gruwel van zijn ware aard, een bloeddorstige weerwolf. Dr. Frankenstein (Harry Treadaway) maakt een intrigerende en bizarre ontwikkeling door, als hij besluit om een vrouwelijk wezen voor zichzelf te creëren, in plaats van waar zij in de eerste plaats voor bedoelt was, als de vrouwelijke partner van Het Schepsel (Rory Kinnear). Verder is er nog onsterfelijke Dorian Gray (Reeve Carney), die kennis maakt met het vrouwelijke wezen en speciaal voor haar een spectaculair bal wil organiseren.

Het zijn echter de vrouwelijke personages die de show stelen in Penny Dreadful. Eva Green is wederom fantastisch als de Christelijke gedemoniseerde Vanessa Ives. Dit seizoen heeft ze een nieuwe tegenspeelster, de Satan-aanbiddende spiritualistische Evelyn (Helen McCrory). Met haar heeft Penny Dreadful een enorm sterke antagonist, daar waar het vorig seizoen juist aan ontbrak. Ze is wreed naar de zusterschap van de wilde heksen die haar bedienen, ze geniet van het beheersen van machtige mannen en angstvallig begeert de perverse aandacht die Lucifer verspilt aan Vanessa. Lily (Billie Piper) had misschien wel de meest interessante, maar ook zeker onvoorspelbare rol dit seizoen. Voor iedereen die rekende op het klassieke gotische liefdesverhaal tussen de twee creaties van Dr. Frankenstein zal dit als een behoorlijk verrassing hebben gezorgd.

De filmmakers hebben kosten noch moeite bespaard om de intieme en gedetailleerde sets van het Victoriaanse tijdperk tot stand te brengen. Dit seizoen duiken we vooral in de psyché van ieder karakter om erachter te komen wat hen precies drijft, en zodoende hun fatale fouten onthult en de weg open zet voor een aantal nieuwe opkomende verhaallijnen. Penny Dreadful bevat een combinatie van personages en monsters uit de verhalen van onder ander Bram Stoker, Mary Shelley, Oscar Wilde en meer. De serie zet al deze verschrikkingen onder één dak samen met Vanessa, Sir Malcolm en Ethan. Penny is echter geen standaard horrorserie, omdat het niet zozeer focust op een grote hoeveel bloed en gore, maar veel meer over emotie en oprechtheid. De echte horror scenes zijn slechts sporadisch aanwezig, en de show maakt veel meer indruk met de grimmige sfeer en de ontwikkeling van de soms bizarre karakters.

Extra’s:
Becoming Ferdinand Lyle: (02:14) Acteur Simon Russell Beale geeft een kijkje achter-de-schermen bij zijn karakters’ transformatie proces.
The Witch Burn: (02:27) Een korte featurette over het ritueel verbranden van heksen.
Inside Verbis Diablo: (02:35) Een korte special over de taal van de duivel.
Production Blogs: (15:00) Een zestal productieblogs die diverse thema’s, make-up effecten, choreografie, sets en interviews met cast en crew tonen.

Penny Dreadful – seizoen 2 overtreft op bijna ieder vlak zijn voorganger. In een heerlijk gestileerde en uitgebreide wereld, wordt je overspoeld met complexe en fascinerende karakters. Showtime haalt visueel alles uit de kast, de prachtige Victoriaanse setting, de kostuums en make-up effecten zijn een lust voor het oog. Ieder cast lid van de show slaagt erin de verschillende verschuivingen tussen melodrama en scenes van subtiliteit en melancholie te doorkruisen, maar het is Eva Green die boven alles en iedereen uitstijgt. Haar soms hysterische vertolking van de gedemoniseerde Vanessa Ives is fenomenaal en doet Penny Dreadful boven de middelmaat uitsteken. De serie is tevens aantrekkelijk genoeg voor mensen die niet van het horror genre houden, omdat het humane en medelevende thema uiteindelijk overwint.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

4 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer