Penny Dreadful – seizoen 3

Informatie

RegieDamon Thomas, Toa Fraser en Paco Cabezas
Jaartal2016
Releasedatum05-04-2017
Speelduur540 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastReeve Carney, Timothy Dalton, Eva Green, Rory Kinnear, Josh Hartnett, Wes Studi en Brian Cox

Ethan Chandler is een gevangene van Scotland Yard, die onder leiding van inspecteur Rusk in een trein door de woestijn van het Amerikaanse Westen reist. Ethan wordt door hen begeleidt naar zijn vervreemde vader, maar hij lijkt allesbehalve positief tegenover een hereniging te staan. Ondertussen wordt Sir Malcolm aan de andere kant van de wereld, in Zanzibar, geconfronteerd met een mysterieuze Indiaanse man. In Londen zoekt Dr. Frankenstein naar verlossing met de hulp van een oude bekende, zijn studievriend Dr. Henry Jekyll. Het Schepsel is gestrand op de Noordpool en zet zijn reis voort nadat hij een herinnering van vroeger ondervond. Dorian en Lily redden een jong meisje Justine van een martelhuis en nemen haar onder hun hoede. Terwijl al haar vrienden verspreid zijn over de hele wereld, probeert een vermorzelde en moedeloze Vanessa Ives in Londen haar leven weer op te pakken. Ze ontmoet een zeer intrigerende en interessante arts en samen komen ze tegenover een nieuw kwaad te staan.

Het is nu al een eeuwige zonde dat Penny Dreadful tot een einde is gekomen na slechts drie seizoenen en 27 afleveringen. Bedenker van de serie John Logan gaf er de brui aan na het derde seizoen en heeft in dit laatste seizoen dan ook alle verhaallijnen tot een bevredigend einde gebracht. Veel tv-shows gaan tot in de oneindigheid door terwijl de rek er al lang en breed uit is. Het is wat dat betreft ironisch te noemen dat series als Dexter en Californication, die eveneens door netwerkzender Showtime zijn uitgebracht, een aantal seizoenen te lang doorgingen, terwijl Penny Dreadful nog genoeg potentie en perspectief had voor zeker één a twee seizoenen en er een vroegtijdig einde komt. Nou is Californication in tegenstelling tot Dexter op geen enkel vlak vergelijkbaar met Penny Dreadful, maar kwalitatief ging het bij beide ongeveer na het vierde seizoenen hard op achteruit. Misschien heeft Showtime er nu simpelweg verstandig aan gedaan om Penny op het hoogtepunt te laten stoppen, want seizoen 3 was genieten geblazen.

Het derde seizoen probeert niet gewoon de plotlijnen van het voorgaande seizoen intact te houden, maar breidt deze nog verder uit zonder het ritme en de drijvende kracht uit het oog te verliezen. Naast alle reeds bekende karakters wordt er een nieuw drietal karakters geïntroduceerd met ieder een interessante dynamiek; Dr. Sweet (Christian Camargo), Dr. Henry Jekyll (Shazad Latif) en Catriona Hartdegen (Perdita Weeks). Zij voorzien de show van wat vers bloed zonder dat de gevestigde kern hieronder te lijden heeft. De mix van oude en nieuwe karakters zorgt voor meer intriges, verhoogde spanning en tevens een vloeiende ontwikkeling van alle verhaallijnen. De groei van al deze verhaallijnen zijn effectief, goed geconstrueerd en merkbaar grondig doordacht. De onderlinge chemie is van uitstekend niveau en de performances van de hele cast beter dan ooit. Dit seizoen bevat negen afleveringen en door het hoge tempo en interessante plotwendingen vliegen deze nog sneller voorbij dan in de voorgaande twee seizoenen.

De centrale spil en tevens de allergrootste troef van de show is nog steeds Vanessa Ives, wederom op sublieme wijze vertolkt door de (normaliter) beeldschone Eva Green. Haar karakter is op voorhand niet eens de meest fascinerende van het stel, maar Green pompt haar hele ziel en zaligheid in haar rol, met zoveel intensiteit en kracht dat je bij vlagen met open mond naar haar zit te kijken. Haar twee compagnons, Sir Malcolm (Timothy Dalton) en Ethan (Josh Hartnett) hebben hun eigen demonen om te bestrijden, waarbij vooral de hereniging tussen Ethan en zijn vader (Brian Cox) fijne actie momenten oplevert. ‘Het Schepsel’ (Rory Kinnear) blijft nog altijd het karakter met de beste en meest interessante ontwikkeling, en de makers blijven trouw aan het originele werk van Mary Shelley. Op deskundige wijze brengt Penny Dreadful diverse horror karakters samen in een prachtig compleet pakket dat in het derde en laatste seizoen nog spannender en creatiever is dan de voorgaande.

Extra’s:
Hecate’s Witch Prosthetics: (02:44) Een blik op de heksen uit seizoen 3, gevolgd door een snelle gids langs het proces van het aanbrengen van de make-up en protheses.
The Making of Dr. Jekyll’s Lab: (02:27) Production Designer Jonathan McKinstry en Set Decorator Philip Murphy werpen een korte blik op het ontwerp van het lab van Dr. Jekyll.
Vanessa’s Costumes: (02:44) Een korte featurette over alle kostuums van Vanessa Ives.
The Dead Zoo: (02:44) Acteur Samuel Barnett, die Renfield speelt, geeft een korte tour door Dublin’s Natural History Museum, die als decor fungeerde voor het fictieve museum in dit seizoen.
Character Profiles: Kortkrachtige terugblikken op wat zich met de hoofdkarakters heeft afgespeeld in de voorgaande twee seizoenen.

Penny Dreadful – seizoen 3 overtreft net als het voorgaande seizoen opnieuw haar voorganger. Helaas zal het hier bij blijven aangezien dit gelijk het laatste seizoen van de serie is. Bedenker van de show, John Logan, vond dat de serie in drie seizoenen het verhaal exact zo verteld heeft als dat op voorhand zijn intentie was. Het is zonde dat een serie die ieder seizoen meer diepgang en ontwikkeling beleefde nu al tot een abrupt eind is gekomen. Desalniettemin heeft Showtime wel een bevredigend einde aan de serie gegeven waarin alle verhaallijnen rondom Vanessa Ives, Ethan Chandler en Sir Malcolm tot een mooi einde zijn gebracht. Penny Dreadful was hard op weg om de perfecte combinatie te vinden tussen drama en horror, een ideale mix van iconische karakters als Frankenstein, Dracula en The Wolf Man. Het blijft immer fascinerend hoe een fictief karakter als Vanessa Ives de show steelt tussen al deze monsters. Eva Green is weergaloos en brengt Penny Dreadful eigenhandig naar een hoger niveau. Het is jammer dat de show geëindigd is, maar gelukkig doet het dat wel op het hoogtepunt met dit fantastische derde seizoen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f94c607fc2_selected-products" products="9200000064880549,9200000074292498" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer