Pennyworth – seizoen 1

Informatie

RegieDanny Cannon, Bill Eagles, China Moo-Young, Rob Bailey, Clare Kilner en Jon East
Jaartal2019
Releasedatum22-07-2020
Speelduur600 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJack Bannon, Ben Aldridge, Hainsley Lloyd Bennett, Ryan Fletcher, Doroty Atkinson, Ian Puleston-Davies, Paloma Faith, Jason Flemyng en Polly Walker

Londen, rond 1960. Alfred Pennyworth is een voormalige Britse SAS-soldaat die werkt als een uitsmijter bij een exclusieve club. Daarnaast probeert hij om een beveiligingsbedrijf op te richten. Tegelijkertijd biedt de jonge miljardair Thomas Wayne hem zijn eerste echte baan aan. Alfred slaat het aanbod van de zakenman in eerste instantie af en accepteert in plaats daarvan een opdracht die hem in het vizier brengt van een van de meest lafhartige figuren van East End. Ook maakt hij kennis met Martha Kane. Met zijn militaire kameraden Deon “Bazza” Bashford en Wallace “Dave Boy” McDougal hoopt Alfred een vrij leven te kunnen leiden, zonder orders van bovenaf en zonder moorden. Helaas blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan voor iemand met zijn ervaring.

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw, of in het geval van Batman een sterke butler! De splinternieuwe DC-reeks is gebaseerd op de Alfred Pennyworth comics van Bill Finger en Jerry Robinson. Hierin maken we kennis met de jonge Alfred Pennyworth, de man die zich jaren later zal ontfermen over de kleine Bruce Wayne. Het was kabel- en satelliettelevisienetwerk Epix, onderdeel van Metro-Goldwyn-Mayer, die in mei 2018 groen licht gaf voor het eerste seizoen, welke tien afleveringen zou gaan bevatten. Opvallend is dat de serie een nieuwe samenwerking betekent van schrijver Bruno Heller en regisseur Danny Cannon, aangezien zij eerder samen verantwoordelijk warem voor de Batman prequelserie Gotham.

Een dergelijke serie staat of valt natuurlijk bij een passende hoofdrolspeler. Deze werd gevonden in Jack Bannon, die vooral bekend is van zijn rol in televisieserie Endeavor. Hij speelt een jonge Alfred Pennyworth, die aan de andere kant een rijke ervaring heeft als voormalige Britse SAS-soldaat. Samen met zijn oude legerkameraden, gespeeld door Hainsley Lloyd Bennett (bekend van Casualty) en Ryan Fletcher (bekend van Shetland), probeert hij het te maken in een grauw, alternatief Londen van de jaren 50 en 60. Met succes volgen de problemen al snel en hij krijgt het aan de stok met de Raven Society, een groep die samenzweert om de macht van de Britse regering over te nemen. Beetje bij beetje leren we Alfred beter kennen en wordt zijn achtergrond ontvouwd. Koren op de molen van de Batman fans die zullen smullen van deze serie die eindelijk laat zien waarom Alfred in zijn latere leven door Bruce Wayne wordt gekozen als vertrouwenspersoon.

De serie is serieus van toon en kent een grauwe en harde wereld. Hiermee is de serie een stuk serieuzer dan andere DC-series als The Flash en eigenlijk nog het best te vergelijken met Gotham en de verandering die ook de meest recente Joker-film teweeg wist te brengen. Net als daar worden de rollen van de succesvolle Batman-films omgedraaid en zien we een bijrolpersonage in de schijnwerpers. In latere seizoenen zal de samenwerking met Thomas Wayne ongetwijfeld nog wat meer aandacht krijgen, maar het eerste seizoen doet zijn titel eer aan en legt met een grauwe setting, uitstekende actie en een epische onverwachte cliffhanger in elk geval een stevige fundering voor verdere seizoenen. Iets waar we overigens naar verluid niet lang op hoeven te wachten, want een tweede seizoen is inmiddels in productie gegaan.

Extra’s: Naast de tien afleveringen van dit seizoen is er geen bonusmateriaal aan de dvd release toegevoegd.

Pennyworth – seizoen 1 is een geslaagde grauwe weergave van de jonge jaren van de man die we voorheen enkel kenden als de butler op leeftijd van Bruce Wayne. De makers hebben er goed aan gedaan om het seizoen te beperken tot tien afleveringen, waardoor bepaalde elementen niet onnodig lang worden uitgesmeerd of er ruimte wordt gemaakt voor repetitieve vulling. Hierdoor blijft de vaart erin zitten en met een uitstekende setting en een ijzersterke soundtrack weet deze serie zijn kijkers gelijk te binden. We zien alles echt vanaf Alfreds’ terugkeer als soldaat, een ervaring die hij gebruikt om eerst zelf carrière te maken voordat hij kennis maakt met de Amerikaanse agenten van de No Name League, geleid door Thomas Wayne en Martha Kane; de toekomstige ouders van Bruce Wayne. Het biedt alle ruimte voor een vervolg, iets waar we als de Corona-perikelen het toelaten hopelijk niet al te lang op hoeven te wachten.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

17 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer