Pennyworth – seizoen 2

Informatie

RegieDanny Cannon, Rob Bailey, Jon East en Catherine Morshead,
Jaartal2020-2021
Releasedatum01-12-2021
Speelduur500 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJack Bannon, Ben Aldridge, Emma Paetz, Hainsley Lloyd Bennett, Ryan Fletcher, Dorothy Atkinson, Ian Puleston-Davis, Polly Walker, Paloma Faith, Jason Flemying en Jamie Purefoy

Meerdere maanden zijn verstreken na de explosieve gebeurtenissen van het vorige seizoen. Engeland is verwikkeld in een verwoestende burgeroorlog, waarbij de machtige, neofascistische Raven Union, geleid door de ontsnapte Lord Harwood, het grootste deel van het land heeft overgenomen en dreigt te controleren. De koningin en wat er nog over is van de League worden belegerd in Londen. Noord Londen blijft een van de weinige verzetsgebieden. Hier, in de Neutrale Zone van West End, vinden we Alfred Pennyworth, die een bar runt en bijbaantjes doet voor beide partijen. Samen met zijn SAS-maten Deon ‘Bazza’ Bashford en Wallace ‘Daveboy’ MacDougal is hij op zoek naar een uitweg voordat Londen en zijn land tot de grond toe afbranden. Daarnaast spaart hij om het land te verlaten en naar de Verenigde Staten te vertrekken.

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw, of in het geval van Batman een sterke butler! Deze DC-reeks is gebaseerd op de Alfred Pennyworth comics van Bill Finger en Jerry Robinson. Hierin maken we kennis met de jonge Alfred Pennyworth, de man die zich jaren later zal ontfermen over de kleine Bruce Wayne. Het was kabel- en satelliettelevisienetwerk Epix, onderdeel van Metro-Goldwyn-Mayer, die in mei 2018 groen licht gaf voor het eerste seizoen. De opnames voor het tweede seizoen begonnen in januari 2020, maar werden gepauzeerd door de uitbraak van de coronapandemie. Opvallend is dat de serie een nieuwe samenwerking betekent van schrijver Bruno Heller en regisseur Danny Cannon, aangezien zij eerder samen verantwoordelijk warem voor de Batman prequelserie Gotham.

Een dergelijke serie staat of valt natuurlijk bij een passende hoofdrolspeler. Deze werd gevonden in Jack Bannon, die vooral bekend is van zijn rol in televisieserie Endeavor. Hij speelt een jonge Alfred Pennyworth, die aan de andere kant een rijke ervaring heeft als voormalige Britse SAS-soldaat. Samen met zijn oude legerkameraden, gespeeld door Hainsley Lloyd Bennett (bekend van Casualty) en Ryan Fletcher (bekend van Shetland), probeert hij het te maken in een grauw, alternatief Londen van de jaren 50 en 60. In het eerste seizoen zagen we hoe met het succes de eerste problemen al snel volgden en hij het aan de stok kreeg met de Raven Society, een groep die samenzweert om de macht van de Britse regering over te nemen. Beetje bij beetje leren we zo Alfred beter kennen en wordt zijn achtergrond ontvouwd. Koren op de molen van de Batman fans die zullen smullen van deze serie die eindelijk laat zien waarom Alfred in zijn latere leven door Bruce Wayne wordt gekozen als vertrouwenspersoon.

De serie is serieus van toon en kent een grauwe en harde wereld. Hiermee is de serie een stuk serieuzer dan andere DC-series als The Flash en eigenlijk nog het best te vergelijken met Gotham en de verandering die ook de meest recente Joker-film teweeg wist te brengen. Net als daar worden de rollen van de succesvolle Batman-films omgedraaid en zien we een bijrolpersonage in de schijnwerpers. Vroeg dit seizoen zien we Alfred samenwerken met Martha Kane en CIA-secteleider Thomas Wayne, wat natuurlijk zorgt voor een welkome connectie met de verhalen die we zo goed kennen. Toch wordt dit voor nu verder nog los gelaten, al is het een opzet die in latere seizoenen ongetwijfeld nog wat meer aandacht krijgen. Voor nu is dit tweede seizoen een prettige voortzetting van het eerste seizoen, met opnieuw een grauwe setting, uitstekende actie en opnieuw een prima cliffhanger. Een derde seizoen is reeds in productie gegaan en zal naar verluid medio oktober in première gaan op HBO Max.

Extra’s: Naast de tien afleveringen van dit seizoen is er geen bonusmateriaal aan de dvd release toegevoegd.

Pennyworth – seizoen 2 is een geslaagde opvolger rond de jonge jaren van de man die we voorheen enkel kenden als de butler op leeftijd van Bruce Wayne. Zoals het een goed vervolg betaamd wordt de terugkerende cast en crew vergezeld door een paar nieuwe gezichten, plaatsen en bedreigingen, waaronder een gevaarlijk chemisch wapen dat is ontwikkeld door de Raven Union. De keuze om ondanks de uitbraak van de coronapandemie de kijker weer tien afleveringen voor te schotelen pakt opnieuw goed uit. Nergens voelt dit seizoen gehaast en ook worden bepaalde elementen niet onnodig lang uitgesmeerd. Ook is de grauwe setting behouden en een ijzersterke soundtrack doet de rest. Net als in het eerste seizoen zien we hoe Alfred langzaam een band opbouwt met de Amerikaanse agenten van de No Name League, geleid door Thomas Wayne en Martha Kane; de toekomstige ouders van Bruce Wayne. Toch wordt hier al snel weer vanaf gestapt, wat natuurlijk alle ruimte biedt voor een vervolg, iets waar we gelukkig niet al te lang op hoeven te wachten.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

19 januari, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer