Penoza V

Informatie

RegieDiederik van Rooijen
Jaartal2017
Releasedatum14-11-2017
Speelduur440 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMonic Hendrickx, Loek Peters, Axel Daeseleire, Ward Kerremans, Sigrid ten Napel, Gijs Naber, Niels Gomperts, Stijn Taverne, Olga Zuiderhoek, Raymond Thiry, Hajo Bruins en Sonja Silva

Het geluk lijkt Carmen eindelijk toe te lachen. Haar kinderen lijken gelukkig en ook ‘de winkel’ loopt goed. Carmen denkt zelfs aan stoppen. Hiervoor wil ze eerst nog een grote slag slaan om haar pensioen, en de toekomst van haar kinderen, veilig te stellen. Je stapt echter niet zomaar uit ‘het wereldje’, iets wat het Kartel haar ook direct duidelijk maakt. Ook wordt haar positie bedreigt door een nieuwe garde die uit is op haar positie. Deze Leon is een jonge en ambitieuze crimineel uit Vlaanderen die totaal onvoorspelbaar en keihard is in zijn handelen. Als er wordt geknoeid met een nieuwe lading heeft dit niet alleen gevolgen voor de zaken van Carmen, maar ook voor Lucien in wiens club de drugs is verkocht. Storm en Nathalie genieten ondertussen van hun jonge gezin, maar als Storm het net steeds verder ziet sluiten om Carmen, maakt hij plannen voor een veilige toekomst.

Penoza is een serie die zich concentreert op Carmen van Walraven en haar familie, die na de moord op haar man terecht komt in de criminele wereld. Een wereld die haar man op het punt stond te verlaten. Wat aanvankelijk bedoeld was als een eenmalige serie groeit met dit seizoen uit tot bijna vijftig afleveringen. Penoza is een serie geworden waar mensen naar uit kijken, mensen zelfs voor thuis blijven en waar mensen zich flink verliezen in mogelijke theorieën over het plot. Het tekent de populariteit van de serie, die sinds de eerste aflevering in september 2010 uitgroeide tot een heus kijkcijfersucces met wekelijks meer dan een miljoen kijkers. Toch komt er met dit seizoen een eind aan de serie.

Dit seizoen staat in het teken van Carmen die de criminele wereld definitief vaarwel wil zeggen. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot, wat ervoor zorgt dat ook het gevaar groter is dan ooit. De meeste acteurs uit seizoen vier zijn wederom te zien. Zo keert niet alleen Monic Hendrickx terug, maar ook Loek Peters, Gijs Naber, Raymond Thiry, Olga Zuiderhoek en Hajo Bruins. Toch valt het dit seizoen meer dan eerder op dat Sigrid ten Napel is gegroeid in haar rol. Natuurlijk kende ook Niels Gomperts en vooral Stijn Taverne de nodige ontwikkelingen, maar Ten Napel krijgt dit seizoen veel om mee te werken als ze met haar jonge gezin meer dan ooit wordt geconfronteerd met de daden van haar moeder. Ze belandt uiteindelijk in een tweestrijd met een heftige uitkomst die nog maar eens haar talent onderstreept en aangeeft dat haar rol zeker emotioneel een stuk veeleisender is geworden.

Voor dit laatste seizoen kent de serie ook enkele nieuwe gezichten. Het meest in het oog springend is Ward Kerremans als Leon. Met zijn gelikte uiterlijk en gladde praatjes maakt hij Carmen het leven flink zuur. Hij oogt hierbij soms wat als een kwajongen met iets teveel bluf, maar al snel laat hij zien daad bij woord te kunnen voegen. Toch haalt hij niet het niveau van Jacob Derwig, die we zagen als voornaamste tegenstander van Carmen in seizoen 4. Een ander nieuw gezicht is dat van Axel Daeseleire. Hij speelt Marcus Vos, het nieuwe liefje van Carmen, al zijn de omstandigheden waarin de twee elkaar leren kennen niet bepaald ideaal. Zeker niet als zijn zoon zich inlaat met Leon. Ook zien we Sonja Silva voorbij komen als het niet al te slim gekozen nieuwe liefje van Berry.

Het seizoen begint met een kijkje in de toekomst. We zien hoe Carmen onder water vecht voor haar leven. We horen haar in de voice-over zeggen dat ze lang genoeg heeft volgehouden en het nu tijd is voor de kinderen. Het speculeren kan beginnen. Sterft ze daadwerkelijk? Met een film in aantocht lijkt het niet waarschijnlijk. Toch is het een voorbode van het naderend onheil en maakt het duidelijk dat het gelukkige leventje van Carmen en haar familie wat we zien niet van lange duur zal zijn. De manier waarop zich dit ontvouwt zorgt ervoor dat volgers van de serie moeite hadden om na elke aflevering weer een week te wachten. Toch zal ieder vrede hebben met de indrukwekkende wijze waarop er een einde komt aan de serie. Toch is daar aan het eind nog even een opleving, een moment van hoop. Het is een voorbode voor een speelfilm, waarmee de makers hopen de Penoza-reeks gedenkwaardig te kunnen afsluiten.

Extra’s: Naast de serie zelf is er geen bonusmateriaal aanwezig. Zonde, want op social media zien we geregeld extra video’s verschijnen. Ook is Penoza succesvol in het buitenland. Wellicht was het leuk geweest om hiervan trailers bij te sluiten.

Penoza V is een sterk slot aan een televisieserie die kijkers zeven jaar lang aan de buis wist te kluisteren. Na vijf seizoenen is het knap hoe de serie de valkuil van herhaling weet te vermijden, waarbij in het verhaal vooral dankbaar gebruik wordt gemaakt van het volwassen worden van de kinderen van Carmen. In Ward Kerremans heeft Carmen dit seizoen een gevaarlijke nieuwe tegenstander, al kan hij qua acteerprestatie niet tippen aan de excellerende Jacob Derwig uit het vorige seizoen. Het meest in het oog springend dit keer is de acteerprestatie van Sigrid ten Napel, die duidelijk laat zien dat ze niet alleen in haar rol is gegroeid, maar ook als actrice weer een stap heeft gezet. Het maakt dat dit vijfde seizoen een sterk slot vormt en de liefhebbers die smachten naar meer moeten uitkijken naar de nog altijd niet helemaal zekere speelfilm.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 november, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f9b6bee0253_selected-products" products="9200000080514778,9200000080514774,9200000080514772,9200000080514776" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer