Perfect Horse

Informatie

RegieHans Fels
Jaartal2015
Releasedatum17-12-2015
Speelduur100 minuten
DistributeurCinemien
CastMax Dobretsberger

Max Dobretsberger is de laatste in lijn van paardenfokkers die met veel intuïtie en ervaring het perfecte Lippizaner paard probeert te fokken. Dit zodat deze opgeleid kan worden in de fameuze Spaanse Hofrijschool in Wenen. Maar hoe sterk is zijn intuïtie en ervaring nog in een wereld waarin met kloontechnieken alles mogelijk is? Zijn hedendaagse genetici niet beter in staat om het perfecte paard te creëren? Documentairemaker Hans Fels volgt hem tijdens zijn zoektocht naar het perfecte paard en de uitdaging van de mogelijkheden van de toekomst.

Een documentaire met de meest edele dieren ter wereld in de hoofdrol moet maar net je cup-of-tea zijn om deze film van Hans Fels een kans te geven. Grote kans dus dat niet-paardenliefhebbers de documentaire links zullen laten liggen, maar daarmee wordt de film wel te kort gedaan. Want ondanks dat dit portret van de beroemde Lippizaner paarden zeker niet perfect is, geeft het wel degelijk een interessant kijkje in de wereld van het fokken en klonen van paarden.

Die interessante blik in deze bijzondere wereld is vooral te danken aan het feit dat Fels haast geen enkel onderdeel van het fokprogramma achterwege laat en vrijwel alles in beeld brengt wat er in beeld te brengen valt. Helaas zit daar ook meteen de eerste makke van deze 100 minuten durende documentaire, want na het zien van meerdere opgefokte hengsten die hun bijdrage aan het programma in een flesje achterlaten geloof je dit onderdeel wel. Overdaad schaadt dus bij deze, want het blijft onprettig om te kijken naar hengsten die hun opwinding botvieren op een plastic soortgenoot. Dat hadden we als kijker na één keer zien ook wel begrepen.

Maar het gebeurt helaas vaker in de documentaire dat Fels het gevoel voor herhaling goed in de vingers heeft. De meeste onderdelen worden in den treuren herhaalt, zo wordt de geboorte van een veulen direct vanuit een alternatieve hoek nog een keer herhaald en daarmee is de film niet zijn volledige speelduur een interessante zit. Maar toch, wie de herhaling even achterwege laat, kan niet ontkennen dat Fels wel een mooi compleet beeld weet te geven van het hele fokproces zoals dat al eeuwen lang gaat. Hij maakt daarbij de boel nog interessanter door ook het klonen aan te halen om zo de vergelijking te trekken tussen de traditionele manier van fokken en de genetische variant, maar helaas wordt er niet afgrond met een heldere conclusie wat nou het beste resultaat oplevert.

Extra’s: Een documentaire is eigenlijk al een blik achter de schermen en dus moet deze uitgave op dvd het helaas zonder een making of doen. Wel staan er een viertal trailers van soortgelijke films op de schijf, maar daarmee wordt er uiteraard niks extra toegevoegd aan de hoofdfilm.

Perfect Horse geeft op zich een goed compleet beeld over het fokprogramma van de Lippizaner hengsten, maar helaas storen de vele herhalingen die de documentaire rijk is wel op den duur. Het was wellicht beter geweest als regisseur Hans Fels er voor had gekozen om de repeat-knop wat minder vaak in te drukken en zich vooral te concentreren op de vraag of technologie nou werkelijk beter in staat is om het perfecte paard te creëren dat het traditionele fokprogramma. Want het antwoord op die vraag ontbreekt na de aftiteling helaas, waardoor de documentaire wat onaf aanvoelt. Dit terwijl deze an sich zeker de moeite van het kijken waard is, zelfs voor mensen die weinig hebben met deze edele dieren.

Met dank aan Homescreen voor het recensie-exemplaar.

4 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer