Picnic at Hanging Rock

Informatie

RegieLarysa Kondracki, Amanda Brotchie en Michael Rymer
Jaartal2018
Releasedatum25-09-2018
Speelduur306 minuten
DistributeurLumière
CastNatalie Dormer, Lily Sullivan, Lola Bessis, Harrison Gilbertson, Samara Weaving, Madeleine Madden, Inez Currõ, Ruby Rees, Yael Stone en Philip Quast

1900. Hester Appleyard koopt een herenhuis in de Australische outback, ver van de bewoonde wereld, om deze transformeren tot een school voor jonge dames. Een paar maanden later is Appleyard College een feit en vrijwel direct blijkt deze een succes. Als op Valentijnsdag studenten en personeel voor een picknick naar Hanging Rock gaan, verdwijnen er op mysterieuze wijze drie schoolmeisjes en hun gouvernante. Hun verdwijning laat een verwoestende impact achter op alle aanwezigen op het Appleyard Collega en vrijwel direct doen er allerhande theorieën de ronde, ontstaat er paranoia en hysterie en worden steeds meer geheimen onthuld.

Picnic at Hanging Rock is een nieuwe adaptie van de gelijknamige roman van Joan Lindsay uit 1967. Hiermee is de serie dus geen rechtlijnige remake van de broeierige film van Peter Weir uit 1975. De serie was in Nederland sinds augustus reeds te zien op BBC First. Setting is opnieuw de even prachtige als dreigende ‘Hanging Rock’, een rotsformatie in Victoria, Australië. Buiten dat deze locatie echt bestaat, is het verhaal verder volledig fictief. Het is iets waar de eerste jaren na het verschijnen van de roman veel twijfel over was. ‘Het is als mysterie geschreven en het blijft een mysterie’, aldus Lindsay. Wel baseerde zij het verhaal tot op zekere hoogte op haar ervaringen tijdens haar verblijf op de Clyde Girls ‘Grammar School in East St Kilda, Melbourne.

Belangrijkste aan deze serie is, dat deze gelukkig wel degelijk iets toevoegt aan de film van Peter Weir. Nu heeft deze de tand des tijds vrij goed doorstaan, maar toch zit er qua speelduur een behoorlijk verschil tussen zes afleveringen van een uur en een film van krap twee uur. Natuurlijk is het nog een heel ander verhaal om deze tijd een juist wijze in te vullen, maar gelukkig wist scenarioschrijfster Beatrix Christian raad met het bronmateriaal. En dus komen we dit keer meer te weten over de verdwenen meisjes, maar vooral ook over de mysterieuze weduwe Hester Appleyard, die met ijzeren hand haar ‘College for Young Ladies’ tot een succes weet te maken. Zij wordt gespeeld door Natalie Dormer, bekend als Margaery Tyrell in Game of Thrones en Anne Boleyn in The Tudors.

De serie begint met de verdwijning van de drie meisjes en hun gouvernante na een zomerse picknick in het bos bij de geheimzinnige rotsformatie Hanging Rock. Hoe de vork in de steel zit is natuurlijk de kracht van het mysterie. Als kijker krijg je iedere aflevering weer wat puzzelstukjes aangereikt. Enerzijds zie je hoe de zoektocht vordert, terwijl je anderzijds aan de hand van flashbacks ziet wat er zich voor de picknick heeft afgespeeld. Maar terwijl het mysterie je aan het denken zet, zijn het vooral ook de prachtige kostuums die indruk weten te maken. Voorop gaat Mrs. Appleyard, die zich een heus mode-icoon toont. Dit alles maakt dat deze serie zijn bestaansrecht naast de film van Weir verdient, al is het maar om je onder te dompelen in de prachtige wereld waar uiteindelijk ieder wel een geheim blijkt te hebben.

Extra’s: Naast de zes afleveringen staat er interessant bonusmateriaal op de Blu-ray release.
· Interviews: Interviews met cast en crew, die zich uitlaten over alle facetten van de productie.
· Achter de schermen: Een blik achter de schermen, waarbij je als kijker een goed inzicht krijgt in de omvang van de productie.

Picnic at Hanging Rock is een sfeervolle nieuwe adaptie van een mysterieus kostuumdrama. Hierbij is vooral de cinematografie opvallend, waarbij beelden worden versneld of vertraagd en weidse shots worden afgewisseld met een extreme zoom. Het maakt deze herinterpretatie duidelijk een product van deze tijd, al kan je toch wat vraagtekens zetten bij of dit wel zo gepast is bij een klassiek kostuumdrama. Gelukkig kan de serie leunen op sterk bronmateriaal en goed acteerwerk, vooral ook van hoofdrolspeelster Dormer, en prachtige kostuums. Kosten noch moeite zijn gespaard. Het maakt van Picnic at Hanging Rock een fascinerende serie over verliefdheid, afgunst en obsessie, zo blijkt een gevaarlijke combinatie onder een groep ontluikende jonge vrouw die met harde hand worden geleid.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

5 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bad37825350d_selected-products" products="9200000097342804,9200000097342565,9200000065438730,9200000076538396" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer