Pig

Informatie

RegieMichael Sarnoski
Jaartal2021
Releasedatum16-03-2022
Speelduur92 minuten
DistributeurThe Searchers
CastNicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin, Casandra Violet, Elijah Ungvary, Julia Bray & David Knell

Rob is een kluizenaar die leeft in de bossen van Oregon. Om veel geeft Rob niet, behalve zijn varken dat hem helpt naar het zwarte goud; truffels. Het is zijn enige bron van inkomsten en ruilt deze tegen bepaalde goederen met Amir die hem eens in de zoveel tijd bezoekt aangezien geld voor hem geen enkele waarde meer heeft. Op een dag staat het leven van Rob volledig op zijn kop als zijn varken op brute wijze wordt ontvoerd en Rob zelf voor dood wordt achtergelaten. Rob zal terug moeten keren naar de bewoonde wereld om zijn varken terug te kunnen vinden, maar in de wereld die hij vijftien jaar geleden heeft verlaten ligt ook zijn verleden. Hij zal alles op alles moeten zetten om zijn geliefde varken te vinden, maar dat is nog niet zo makkelijk in een wereld die je compleet vreemd is geworden en die je niet voor niets ooit de rug hebt toegekeerd. Het is maar de vraag of Rob zich lang genoeg staande kan houden buiten de bossen van Oregon terwijl hij op zoek gaat naar zijn geliefde varken.

Acteur Nicolas Cage en kwaliteit gaan al een tijdje niet meer hand in hand. Cage pakt het ene vreemde project na het andere aan en vaak, heel vaak, met wisselend resultaat. Zo valt er aan films als Prisoners of the Ghostland, Color Out of Space of Willy’s Wonderland soms geen touw aan vast te knopen, maar Cage voelt zich blijkbaar als een vis in het water in dit bedenkelijke genre. Toch lijkt Cage op dit moment met een heuse revival bezig te zijn aangezien zijn laatste film The Unbearable Weight of Massive Talent kan rekenen op heel veel positieve aandacht en Cage weer volledig terug op de kaart lijkt te zijn. Een positieve trend die vorig jaar al werd ingezet met het kleinschalige Pig van filmmaker Michael Sarnoski (momenteel bezig met de voorbereidingen voor de derde A Quiet Place-film).

Pig is totaal niet in lijn met het meest recente werk van Cage. Weg zijn de neon-kleuren, de welbekende Cage-rage of meer van dat soort ongein. Pig is een ingetogen drama die volledig rust op de schouders van Cage en laat zien dat de beste man wel degelijk beschikt over acteertalent dat hij veel te weinig laat zien. Pas bij films zoals Pig valt op dat het ongelooflijk zonde is dat hij niet wat meer afgewogen keuzes maakt als het gaat om filmrollen. Zijn rol van kluizenaar Rob die noodgedwongen weer naar de bewoonde wereld moet terugkeren is er één om in te lijsten. Rob zegt niet veel, maar zijn uitstraling des te meer. Getogen met een flinke baard, fronsende wenkbrauwen en faal grijze haardos laat Cage zien dat lichaamstaal meer kan zeggen dan duizend woorden. Er gebeurd namelijk niet eens zo heel veel in Pig, maar wat er gebeurt maakt indruk. Al is het goed om te vermelden dat het tempo van de film, hij duurt maar 90 minuten, niet bijster hoog ligt.

Verwacht van Pig dus niet een actiefilm die in lijn ligt met bijvoorbeeld een John Wick, ondanks dat de synopsis een soortgelijke film doet vermoeden. Rob is alles behalve een John Wick en dat is wel zo verfrissend. Nergens valt enig wapengekletter te ontdekken, maar in plaats daarvan legt Rob zijn verleden liever het zwijgen op met woorden. Of met staren, want ook dat lijkt het gewenste effect te hebben om antwoorden te vinden naar de verblijfplaats van zijn geliefde varken. Dat verleden dat Rob achtervolgt komt overigens maar mondjesmaat naar de oppervlakte drijven, maar genoeg om je als kijker nieuwsgierig genoeg te houden over hoe de vork precies in de steel steekt. Dat Rob daarbij ook de kijker een spiegel weet voor te houden over het vasthouden van je eigen idealen is een mooie bijkomstigheid voor wie het bewust of onbewust zal oppikken.

Extra’s: Pig ligt als een nette uitgave op Blu-ray in de winkelschappen, maar helaas beschikt ook deze uitgave van The Searchers niet over extra’s.

Pig is een bijzondere titel in het oeuvre van acteur Nicolas Cage die zich de laatste jaren vooral laat kenmerken door bedenkelijke wanproducten. De synopsis van Pig doet vermoeden dat de film een soortgelijk stramien volgt als John Wick, al is het hier dus een varken i.p.v. een hondje, maar de film is gelukkig van een heel ander kaliber. De film draait vooral om een man die zijn verleden weer onder ogen zal moeten komen nadat hij zich jaren geleden heeft afgezonderd van de buitenwereld. Het levert een bijzonder sterk stukje acteerkunst op waarin Cage laat zien dat hij met een meer ingetogen rol ook prima uit de voeten kan. Een rol waarin we hem hopelijk nog vaker zullen aantreffen.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

13 mei, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer