Planet Earth II

Informatie

RegieBBC Earth
Jaartal2017
Releasedatum14-03-2017
Speelduur300 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDavid Attenborough

Exact tien jaar na de originele Planet Earth, kwam de BBC met het vervolg Planet Earth II. Dit zesdelige vervolg wordt wederom gepresenteerd en ingesproken door de warme intelligente stem van Sir David Attenborough, onder begeleidende muziek van componist Hans Zimmer. De originele Planet Earth, welke in 2006 in première ging, was één van de eerste natuurdocumentaires die in High Definition is opgenomen. Planet Earth II volgt deze traditie en gebruikt de meest nieuwe ontwikkelde technieken van vandaag zoals Ultra HD (4K), verbeterde camera stabilisatie, op afstand bestuurbare opnamen en drone technologie. Hierdoor werd het voor de makers mogelijk gemaakt om nog dichterbij de dieren te kunnen komen. Het tweede seizoen brengt leidt ons naar eilanden, bergen, jungles, woestijnen, graslanden en steden. Adembenemende beelden met altijd oog voor schoonheid en onze snel veranderende omgevingen. De soms onmogelijke bezienswaardigheden worden geleidelijk aan samengevoegd tot een verhalend geheel die we nooit eerder hebben gezien.

“Never have those wildernesses been as fragile and precious as they are today”, zo citeren we Sir David Attenborough in de opening van Planet Earth II, om te volgen met: “At this crucial time, we will journey to every corner of the globe to explore the treasures of our living planet, and reveal the extreme lengths animals go to, to survive”. Veel meer is er niet nodig om het punt te maken dat onze aarde in grote problemen verkeert en we het moeten redden voordat het laat is. Een betere reden om een nieuw seizoen van Planet Earth uit te brengen kun je niet bedenken. De vorige Planet Earth toonde de wreedheden van de natuur en compenseerde dit met de schoonheid er van. Dat betekent het laten zien wat de dieren moeten doen om te overleven, of ten prooi vallen in het proces. Momenten zoals deze komen nog steeds aan bod, maar de dynamiek is wel verandert ten opzichte van de vorige reeks. We zien nu niet alleen hoe specifieke dieren weten te overleven, maar leren ook hoe complete omgevingen of gebieden een groot risico lopen.

Tussen de hoogte- en laagtepunten van inspirerende en verbazingwekkende beelden van talloze dieren ligt een wetenschappelijk commentaar op de mensheid, en welke rol die mensen spelen in het behoud of vernietigen van de wereld, binnen of buiten het bereik van onze ogen. Attenborough en de producers van de BBC zorgen voor oog-openend spektakel en oog-openende feiten. Een groot compliment mag hierbij gemaakt worden dat het nooit een wetenschappelijke les wordt. Door middel van statistieken, observaties en grondig onderzoek, kun je als kijker de connectie maken. Dit is wat Planet Earth onderscheidt van overige natuurdocumentaires. Het geeft stof tot nadenken en wellicht tot handelen, terwijl het primaire uitgangspunt nog steeds de pracht en praal van onze natuur is.

Het baanbrekende Planet Earth is gevuld met dramatische gevechten, hartverscheurende momenten en oogverblindende beelden, maar komedie is wel het laatste wat je zou verwachten. Eerst krijgen we hilarische opnames van een stel beren die op dansende wijze bomen gebruiken om van hun jeuk af te komen. Mocht dat nog niet humoristisch genoeg zijn, zien we een grote kudde andesflamingo’s al schaatsend over het ijs marcheren. Onder toepasselijke muzikale begeleiding is dit niet alleen een bizar fenomeen om te zien, maar tevens een onverklaarbaar verschijnsel. Planet Earth II bevat eigenlijk teveel schoonheid om op te noemen of te belichten. Van enorme close-ups van sneeuwluipaarden en Langur apen tot zonsopgangen, stadsgezichten, lawines, en van kleine insecten tot reuze varanen. De hoeveelheid content van de opnames lijkt eindeloos te zijn en het is dan ook maar moeilijk voor te stellen hoeveel videobewerking er voor nodig is geweest om tot deze fantastische documentaire te komen.

Extra’s: Als extra toevoeging is er na iedere aflevering een making-of toegevoegd van ongeveer 8 a 9 minuten in lengte. Ook deze extra’s worden verteld door Attenborough en geven een zeer interessante blik achter de schermen tijdens de opname van die specifieke aflevering. We zien producenten, cameramannen en andere crew leden hardnekkige gevaren en risico’s lopen,  en lasten van weer en omgeving moeten doorstaan om een zeldzame ontmoeting of vergezicht proberen vast te leggen.

Planet Earth II is een oogstrelend mooi en superieur vervolg op de ijzersterke BBC serie die inmiddels al meer dan tien jaar oud is. En het zijn met name de verbeterde technieken in die tien jaar die Planet Earth II zo’n prachtige ervaring maken. Het is de eerste serie die is opgenomen in Ultra HD en er wordt optimaal gebruik gemaakt van drone technologie. Onder begeleiding van de warme prettige stem van de liefst 91-jarige David Attenborough, wordt je door zes verschillende afleveringen geloodst. Een beeldschone reis in episodes brengt ons rond eilanden, bergen, jungles, woestijnen, graslanden en steden. Een nagelbijtende scene van een baby leguaan die wordt opgejaagd door een dozijn hongerige slangen of de humor van beren die hun rug krabben aan bomen.  Planet Earth II is een serie waarbij superlatieven te kort komen. Cinematografisch van ongekende schoonheid, met de ondersteunende score van Hans Zimmer en de immer overtuigende stem van David Attenborough maakt dat deze documentaire op zowel educatief als entertainend vlak eigenlijk vaste kost moet zijn voor een ieder.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_597b02aeb1398_selected-products" products="9200000073695504,9200000073695542,9200000075354619,9200000073652271,9200000073652212" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer