Pokémon Detective Pikachu

Informatie

RegieRob Letterman
Jaartal2019
Releasedatum11-09-2019
Speelduur104 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastRyan Reynolds, Justice Smith, Kathryn Newton, Ken Watanabe, Bill Nighy, Chris Geere & Suki Waterhouse

Tim Goodman krijgt op een dag te horen dat zijn vader bij een auto-ongeluk betrokken is geraakt, waarna hij spoorloos is verdwenen. Door de slechte band die Tim had met zijn vader, hebben ze elkaar al een paar jaar niet meer gesproken. Om de spullen van zijn vader op te ruimen, vertrekt Tim naar Ryme City: een metropool waarbij mensen en Pokémon vredig naast elkaar kunnen leven. Tijdens het opruimen van het appartement van zijn vader, komt Tim echter oog-in-oog te staan met een onaangename verrassing: de Pokémon Detective Pikachu die de partner was van zijn vader. Maar alsof de ontmoeting nog niet ongemakkelijk genoeg is, blijkt Tim ook nog eens in staat te zijn om met Pikachu te praten! Met frisse tegenzin besluit Tim om Pikachu te helpen in zijn zoektocht naar zijn vader. Al snel blijkt echter dat de mysterieuze verdwijning het lot van zowel de mensheid als die van de Pokémon overschrijdt en het duo, ondanks hun verschillen en niet bepaald sterke band, alles op alles moet zetten om de wereld te behoeden van een verschrikkelijke ramp.

Twintig animatiefilms, 25,7 miljard verkochte speelkaarten, 324 miljoen verkochte games; het zijn zomaar wat cijfers om het wereldwijde fenomeen dat Pokémon heet te onderstrepen. Het enorme succes van de zoektocht naar vreemde wezentjes maakt het des te vreemder dat het zolang heeft geduurd voordat Hollywood er mee aan de haal is gegaan om het succes in filmvorm te gieten. Je zou toch zeggen dat ze in Noord-Amerika gevoeliger zijn voor gegarandeerd succes. Toch blijkt het nog niet zo makkelijk om de geanimeerde wezentjes succesvol te combineren met een wereld van vlees-en-bloed. Maar Detective Pikachu komt gelukkig een heel eind.

In de vele games en animatieseries draait het vooral om de menselijke Ash en zijn metgezel Pikachu, maar toch is eerstgenoemde in geen velden of wegen te bekennen. In plaats daarvan neemt het karakter van Tim Goodman de honneurs waar en dat heeft als reden dat de filmmakers de gelijknamige game uit 2018 (in 2016 verscheen het spel al in Japan) als uitgangspunt hebben genomen voor dit komische avontuur. Waarom een verhaal rondom de populaire Ash niet tot de mogelijkheden behoorde wordt niet helemaal duidelijk, maar is ook eigenlijk niet heel erg belangrijk. Het biedt in ieder geval een mooi uitgangspunt voor het vervolg dat ongetwijfeld in de toekomst het daglicht zal zien. Detective Pokémon was namelijk met een wereldwijde opbrengst van ruim 430 miljoen Dollar succesvol genoeg om meer films rond de populaire Pokémon in ontwikkeling te nemen.

Detective Pikachu is een mix tussen animatie en live-action wat dus betekent dat geanimeerde beesten het beeld vullen met echte acteurs. Een prima kruisbestuiving, maar toch valt niet te ontkennen dat deze niet altijd even goed uit de verf weet te komen. De belangrijkste Pokémon in de film zoals Pikachu en Psyduck zijn rijk aan detail, maar de overige Pokémon, en dat zijn er een hoop, komen er wat meer bekaaider vanaf. Opvallend is ook dat bijvoorbeeld superschurk Mewtwo ook niet volledig en goed geanimeerd tot zijn recht komt. Kwestie van tijdsgebrek voor de animatoren voor de naderende premiere-datum? Of was het budget niet toereikend genoeg? Een puntje van kritiek dat in het vervolg in ieder geval wel aangepakt dient te worden.

De grootste kracht van Detective Pikachu ligt echter gelukkig niet bij een strakke rendering van de vele Pokémon, maar bij acteur Ryan Reynolds die grappig genoeg bereid was om zijn stemgeluid te lenen aan de meest populaire Pokémon. Geheel in Deadpool-stijl, uiteraard wel in een gekuiste vorm, levert hij op alles en iedereen commentaar en dat is, komend uit de mond van een schattig geel beestje, zeer bevordelijk voor de lachspieren. Hij compenseert de minpunten van de film in ieder geval meer dan genoeg om van Detective Pikachu een vermakelijke film te maken, maar het is te hopen dat de makers bij het vervolg ook wat meer letten op de andere zaken die eigenlijk net zo belangrijk zijn.

Extra’s: De uitgave op blu-ray van Detective Pikachu is meer dan goed gevuld met zeer interessante extra’s.
• Detective Mode: Wordt tijdens de film getrakteerd op trivia, easter eggs en een kijkje achter de schermen. Zeer interessant voor kijkers die niet heel erg bekend zijn met het fenomeen Pokémon, maar wel meer zouden willen weten hoe de franchise precies in elkaar steekt.
• My Pokémon Adventure (02:13) Acteur Justice Smith praat over zijn liefde voor Pokémon.
• Creating the world of Detective Pikachu (21:22) Een grote making of die verdeeld is in vijf hoofdstukken die inzoomen op de ontwikkeling van de film, de castleden en hoe de vele Pokémon tot leven zijn gewekt. Inclusief een paar interviews met cast en crew.
• Alternate Opening (01:41) Een alternatieve openingsscene voor de film waarin we Tim aan het werk zien als verzekeringsagent.
• Mr. Mime’s Audio Commentary (03:00) Een informatieve kijk op de ondervragingsscene met Mr. Mime.
• Ryan Reynolds Outside the Actor’s Studio (01:32) Ryan Reynolds aan het woord over zijn “method acting”-kwaliteiten om Pikachu te kunnen spelen en wat hij privé allemaal heeft moeten missen om dit karakter tot een succes te maken. Uiteraard geheel in Reynolds-stijl.
• Music Video “Carry On” van Rita Ora en Kygo (03:51)

Pokémon Detective Pikachu is een vermakelijke vertaling van het fenomeen Pokémon naar speelfilm-formaat, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voor eventuele toekomstige vervolgen. Zo is het verhaal van een jongen die samen met een Pokémon opzoek gaat naar zijn vader wel heel erg simpel, is de CGI voor de meeste wezens die in beeld verschijnen wat ondermaats en valt er op het gebied van het acteerwerk ook nog wel het één en ander te verbeteren. Ryan Reynolds is uiteraard de meest geschikte persoon om de schattige Pikachu van stemgeluid te voorzien en zijn gevoel voor humor werkt meer dan prima met de vreemde wereld waarin de film opereert, maar wat meer aandacht voor het groter geheel had deze game-verfilming op heel wat meer vlakken een stuk beter uit de verf kunnen laten komen.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 september, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d6eb1d408d29_selected-products" products="9200000107019796,9200000107019813,9200000116888625,9200000106301866,9200000106301870,9200000112771928,9200000106301872" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer