Popoz

Informatie

RegieMartijn Smits & Erwin van den Elshof
Jaartal2015
Releasedatum05-02-2015
Speelduur85 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastHuub Smit, Sergio Hasselbaink, Piere Bokma, Noel Deelen, Ancilla Tilia & Uriah Arnhem

Rechercheurs Ivo en Randy zijn bij de politie gegaan voor de vette actie, maar helaas komt daar maar weinig van terecht. Ze zien hun kans schoon op een explosieve zaak als er een gijzeling plaats vindt. Helaas voor het duo loopt de avond uit op een regelrechte ramp met rondvliegende kogels, explosies en negen lijken. Als gevolg hiervan wordt hun badge afgenomen en belanden ze in de gevangenis. Eenmaal in de lik ontmoeten ze de grote crimineel Mercator, waarmee ze op het spoor komen van een gigantisch drugskartel waarbij invloedrijke personen betrokken zijn. Ivo en Randy zien hun kans schoon voor revanche en zetten alles op alles om niet alleen de stad, maar vooral ook zichzelf te redden. Uiteraard wel met de nodige vette actie!

Popoz is ontsproten uit de breinen van regisseurs Martijn Smit en Erwin van den Eshof die voor Comedy Central een serie bedachten waarin twee agenten hun zaken oplossen op een manier zoals we dat vooral zien in Amerikaanse politieseries: met veel geweld, kogelregens, explosies, maar vooral een hoop misverstanden. De serie stopte echter al na een kleine zeven afleveringen, maar dat weerhield de makers er niet van om de agenten Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink) naar het witte doek te brengen. Bijster sterk wist de New Kids-achtige humor niet te presteren in de Nederlandse bioscopen, maar wellicht vindt de film beter zijn publiek met de dvd en Blu-ray uitgave.

Zoals al eerder genoemd is de vergelijking met New Kids snel getrokken. Niet alleen door de aanwezigheid van hoofdrolspeler Huub Smit, maar vooral door het enigszins bedenkelijk niveau van humor waar de film mee tot de nok toe is gevuld. Wie helemaal dubbel kan liggen om seksistische grappen, banale humor en andere ongein zal zich ongetwijfeld best vermaken met dit 85 minuten durende avontuur, maar voor iedereen die al niet kon lachen om New Kids zal weinig plezier beleven aan deze actiekomedie. Het verstand op nul vanaf de eerste minuut is dus zeker geen overbodige luxe.

Het grootste hekelpunt waar de film mee te maken krijgt is dat de humor van de korte sketches zich maar moeilijk laat vertalen naar een avondvullend avontuur. Een probleem waar eerder ook de films rondom het zooitje ongeregeld uit Maaskantje mee te kampen had. Daardoor voelt de film vooral aan als een hoop losse ongein die achter elkaar geplakt is en enigszins aan elkaar verbonden wordt door een flinterdun verhaaltje wat weinig verrassingen te bieden heeft. En vooral daarmee weet de film niet te overtuigen als een goed geoliede speelfilm. Wat dat betreft is het voor Popoz beter om zich te concentreren op korte afleveringen van 22 minuten, waarmee de humor veel beter tot zijn recht komt. Wie weet mogen Smits en van den Eshof voor Comedy Central nog eens aan de slag met het olijke politieduo.

Extra’s: De uitgave op Blu-ray heeft van Dutch Filmworks aardig wat aandacht gekregen waardoor we de nodige extra’s op de schijf aantreffen. Naast een commentaartrack van regisseurs Martijn Smits en Erwin van den Eshof vinden we een leuke special terug over de VFX en een handjevol scenes die op de montagetafel zijn achtergebleven.

Popoz is helaas weer een typisch voorbeeld waarbij duidelijk te zien is dat humor van korte sketches zich maar moeilijk laat vertalen in een speelfilm. De kleine negentig minuten dat de film duurt is een duidelijke overkill aan flauwe grappen en banale humor die met grote zekerheid niet voor iedereen is weggelegd. Voor wie om de serie kon lachen en ook de vrienden uit Maaskantje een warm hart toedraagt zal zich best nog kunnen vermaken, maar voor iedereen die daar onbekend mee is, is het wellicht een betere optie om de film links te laten liggen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

5 februari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer