Prins

Informatie

RegieSam de Jong
Jaartal2015
Releasedatum20-10-2015
Speelduur74 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAyoub Elasri, Jorik Scholten, Achraf-Meziani, Oussama Addi, Elsie de Brauw en Sigrid ten Napel

Ayoub is een puber wiens vader met drugsproblemen kampt waardoor hij zich opwerpt als man des huizes. Daarnaast is hij een jongen met grote dromen. Zijn grootste droom is om het hart te veroveren van Laura, het meisje waar hij helemaal weg van is. Het probleem is echter dat Laura al bezet is, ze is het vriendinnetje van buurtcrimineel Vince, die samen met zijn maten de buurt onveilig maakt. Dan ontmoet Ayoub de zware crimineel Kapla, die hem ronselt voor kleinere klusjes. Kapla behandelt hem als zijn prins en wanneer Ayoub na een nieuwe versierpoging een paar klappen krijgt neemt Kapla hem mee om wraak te nemen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat Ayoub beslissingen moet nemen die zijn leven voor altijd kunnen veranderen.

Prins is het speelfilmdebuut van Sam de Jong, die eerder ervaring op deed met een aantal korte films en een documentaire over de jeugd in Amsterdam-Noord. Zeker de korte film Magnesium leverde hem de nodige aandacht en succes op, wat ervoor zorgde dat Prins in februari van dit jaar in première ging op het Berlinale filmfestival. Hier sleepte de film direct twee nominaties in de wacht en lovende kritieken. Iets wat ook in eigen land opviel, want de film kon rekenen op goede kritieken. Het is duidelijk dat de Nederlandse film met een flinke aanvoer aan nieuw talent te maken heeft. Waar we eerder grossierden in romcoms en films over de Tweede Wereldoorlog, zijn de films van de nieuwe stroming regisseurs rauw en gaan ze over het leven op straat. Iets wat we bijvoorbeeld eerder zagen in Wolf van Jim Taihuttu.

Wat opvalt aan Prins is de jonge multiculturele cast die bestaat uit een combinatie van niet-professionele acteurs, rappers, geschoolde acteurs en kickboxers. Toch zorgt deze vreemde mix voor een prettig evenwicht. De hoofdrol is in handen van Ayoub Elasri, een 17-jarig talent dat door Sam de Jong van straat werd geplukt. Een gouden greep, want Elasri weet ondanks zijn jonge leeftijd de film uitstekend te dragen. De bekendste gezichten in Prins zijn die van Sigrid ten Napel als Laura en Elsie de Brauw als de moeder van Ayoub. Waar Sigrid ten Napel vooral bekend is van televisieseries als Overspel en Penoza, is de Brauw vooral bekend van het toneel. In Prins is zij beperkt tot scènes in de huiselijke sfeer, maar het zijn wel direct scènes die tot de beste van de film behoren.

Prins is met zijn 74 minuten een relatief korte film, waarbij het vooral positief is dat het verhaal nergens onnodig opgerekt wordt. Een klein minpunt aan de film is dat alles soms wel erg stereotype wordt uitgebeeld, iets waar bijvoorbeeld Freddy Tratlehner als Kapla nogal in doorschiet. Waar Prins vooral in uitblinkt is de cinematografie, die ondersteund word door een geweldige soundtrack. Het is mooi hoe de naïviteit van Ayoub meegenomen wordt in de cinematografie. Als de film vordert en Ayoub steeds verder in de criminaliteit wordt gezogen wordt deze namelijk steeds grimmiger. Het zorgt ervoor dat de Jong al direct bij zijn debuut duidelijk een eigen visie toont, waarbij hij zich flink heeft laten inspireren door tal van stijlen.

Extra’s: Op de Blu-ray, die netjes met een sleeve is uitgevoerd, staan naast de hoofdfilm een paar mooie extra’s. Meest opvallende hiervan is een 23 minuten durende making of, die eerder in zes delen te zien was op Vice. Hierin krijgen we een zeer uitgebreide blik achter de schermen, voorzien van interviews met cast en crew. Een andere aangename toevoeging is de leuke videoclip van Koud als ik je zoen van Donnie ft. Vjèze Fur. Een trailer van de hoofdfilm maakt het geheel af.

Prins is het speelfilmdebuut van Sam de Jong en een verrassend pareltje van eigen bodem. Prins valt op door zijn cinematografie die duidelijk geënt is op de ontwikkeling van het personage Ayoub. De cast is zeer gevarieerd qua achtergrond, iets wat de performance van de cast als groep duidelijk ten goede is gekomen. De Jong probeert met zijn speelfilmdebuut een eigen visie neer te zetten die tegelijkertijd erg on-Nederlands is. Het maakt van Prins een veelbelovend begin van een hopelijk omvangrijk oeuvre, waarbij we reikhalzend uitkijken naar zijn volgende project.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer