Prison Break: Event Series

Informatie

RegieNelson McCormick, Maja Vrvilo, Guy Ferland en Kevin Tancharoen
Jaartal2017
Releasedatum11-10-2017
Speelduur960 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastWentworth Miller, Dominic Purcell, Sarah Wayne Callies, Paul Adelstein, Rockmond Dunbar en Rick Yune

Het is zeven jaar geleden dat Michael Scofield zichzelf offerde om Sara te redden. Schijnbaar overleden werd hij begraven. De schok is dan ook groot voor iedereen die hem kent als hij levend en wel wordt gezien op beelden van een gevangenis in Jemen waar hij door het leven gaat onder de naam Kaniel Outis. Dit geldt helemaal voor zijn vrouw Sara, die inmiddels hertrouwd is. Terwijl Jemen wordt overspoeld door oorlog, slaan zijn broer Lincoln Burrows en Benjamin ‘C-Note’ Franklin de handen ineen. Ze reizen af naar Jemen om hun oude vriend te redden. Maar waar de drie zich wagen aan de grootste uitbraak aller tijden, wordt Sara opgejaagd door agenten van operatie Poseidon waarachter mensen schuilgaan die verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van Michael.

Aan het begin van het millennium werd met series als 24 en Lost geprobeerd om een nieuw soort serie te introduceren. Niet langer werd er iedere week een afgerond verhaal behandeld, maar vanaf dat moment kregen we te maken met series die gedurende het hele seizoen of zelfs de gehele serie leunden op een bepaalde rode draad. Ook Prison Break viel hieronder. Echter, toen het verhaal rond de uitbraak uit de titel klaar was na een seizoen en de serie populair bleek, ging men veel te creatief te werk om de hoofdpersonages ook in volgende seizoenen op de vlucht te houden. Het vierde seizoen leek de doodsteek van de serie te zijn toen hoofdpersonage Michael aan het einde overleed. Toch kwamen begin 2015 de geruchten op gang dat de serie toch weer zou beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Dit keer in de vorm van een ingekort seizoen, een zogenaamde event series.

Om weer met de volledige cast aan de gang te kunnen, moesten er echter wel eerst nog wat noodgrepen uitgehaald worden. Het resulteert in een weinig geloofwaardige verhaallijn om Michael weer terug te brengen. Toch gaf de trailer hoop en natuurlijk doen de makers het slim om aan de terugkomst van Michael een heel plot te hangen om de titel van de serie eer aan te doen. Het zorgt ervoor dat Prison Break weer helemaal terug is zoals het ooit begon. Zou je denken althans. Helaas wordt alles veel te traag gebracht, waardoor er voorspelbaarheid op de loer ligt voor de oplettende kijker. Ook is de ontsnapping uit de titel wederom veel te snel voor elkaar, waardoor dezelfde problemen als met seizoen 2 destijds omhoog komen. Wat ook niet helpt is dat de special effects regelmatig behoorlijk ondermaats zijn. Het zorgt ervoor dat deze Event Series weinig eer doen aan de serie die Prison Break ooit in den beginne was en qua niveau gewoon de lijn doorzet die vooral na seizoen 2 werd ingezet.

Toch is het voor de liefhebbers van het eerste uur leuk om de complete cast weer samen te zien. Het is iets dat we eerder ook zagen bij de Event Series van The X-Files, ook zo’n serie die afgerond leek. Dit seizoen zal dan ook vooral voor de liefhebbers van weleer gemaakt zijn en niet zo zeer om nieuwe kijkers te werven. Het eerste seizoen mag dan ook nog steeds gezien worden en hierdoor blijven mensen altijd kijken, gewoonweg uit nieuwsgierigheid. Het is op zich een fijn weerzien, want het is alsof Prison Break nooit is weggeweest. Door de serie deels te verplaatsen naar Jemen is trouwens een slimme zet van de makers, want hiermee wordt direct ingespeeld op de actualiteit qua terrorisme. Of dit ook een seizoen is om vaker te kijken is echter nog maar de vraag, want daarvoor ontbreekt gewoonweg de kwaliteit.

Extra’s: Naast de serie zelf is er een making of terug te vinden op de derde disc van deze release.
∙ A Return Home: het maken van Prison Break: Event Series (13:02) Een making of volgens het boekje, met diverse interview, scènes uit de series en wat beelden van achter de schermen. Weinig spannends en natuurlijk stond de deur open om hier veel groter uit te pakken.

Prison Break: Event Series biedt een aardig weerzien voor de liefhebbers, maar haalt nergens het niveau van weleer. Het grootste nadeel van dit nieuwe seizoen is dat er teveel rare sprongen uitgehaald moeten worden om alleen al van start te gaan. Dat het indirect voor een fijne kapstok dient voor een nieuwe ‘prison break’ is dan weer fijn meegenomen, maar geloofwaardiger wordt het er allemaal niet op. Het niveau van de eerste twee seizoenen blijft ver buiten bereik, waarbij de serie eigenlijk tegen dezelfde problemen aanloopt als eerder. Het is wellicht veelzeggend over de rek die er vanaf dag één in deze serie zat. Deze is er ondertussen dan ook wel uit en we kunnen dan ook gerust concluderen dat deze Event Series vooral lijkt te zijn gemaakt ‘voor de fans’ en dus ook om nog even gemakkelijk geld te verdienen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59e9b7de714d8_selected-products" products="9200000080082917,9200000080082919,9200000077085225,1002004011737169,1002004007257246" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer