Problemski Hotel

Informatie

RegieManu Riche
Jaartal2016
Releasedatum28-01-2016
Speelduur110 minuten
DistributeurLumière
CastTarek Halaby, Gökan Girginol & Lydia Indjova

Bipul zit in een asielzoekerscentrum in hartje Brussel in afwachting van zijn verblijfsvergunning. Door zijn talenknobbel treedt hij vaak op als tolk om de andere asielzoekers bij te staan tijdens hun asielprocedures. Bipul lijkt hier zijn plek te hebben gevonden, maar dan ontmoet hij op een dag de mooie Lidia. Zij is echter niet van plan om in Brussel te blijven en heeft het plan om stiekem naar Engeland te reizen. Kiest Bipul voor de veiligheid van Brussel, waar hij zich belangrijk voelt? Of voor de liefde en een onbekend leven aan de andere kant van het kanaal?

Met alle, soms zelfs heftige, discussies die er op dit moment plaatsvinden omtrent asielzoekers lijkt er haast geen beter moment te zijn om een film rondom dit onderwerp in de bioscoop te brengen. Toch ligt de oorsprong van Problemski Hotel van regisseur Manu Riche in het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst uit 2003. Ter inspiratie bracht hij zelf drie weken door in een asielzoekerscentrum en doet hij met een licht komische toon verslag vanuit het oogpunt van de asielzoekers. Het geeft maar weer eens aan hoelang de problematiek rondom asielzoekers als gaande is. Wellicht dat de film daar een bijdrage aan kan leveren.

In vergelijking met het boek valt er in de film een stuk minder te lachen en worden de zaken een stuk serieuzer gebracht. Misschien een gewaagde aanpak, maar eentje die wel degelijk goed werkt voor de verfilming. Helemaal in een tijd waarin er maar weinig te lachen valt over dit gevoelige onderwerp. Het is echter niet de enige verandering die de verfilming heeft doorgemaakt ten opzichte van zijn bronmateriaal. Want waar we in het boek nog wel degelijk iets mee krijgen van de achtergrond van Bipul en de andere asielzoekers, laat de film in het gewisse waar de verschillende individuen vandaan komen. Daardoor kijken we net zo naar de hoofdpersonages als naar alle andere asielzoekers: zonder enige voorkennis of datgene waar ze voor gevlucht zijn.

Het ontbreken van enige voorkennis zorgt er wel voor dat het even duurt aleer je als kijker meeleeft met de uitzichtloze levens die de personages hebben in het asielzoekerscentrum. Gelukkig is het pallet aan gekleurde personages beperkt gebleven, zodat je als kijker gelukkig nooit het overzicht dreigt te verliezen. Wel komt hierdoor de belangrijkste verhaallijn, die tussen Bipul en Lidia, wat matig uit de verf. En dat is zonde, want een duidelijker hoofdverhaal had de film waarschijnlijk wat meer sturing gegeven. Nu is de film vooral een verzameling van verschillende verhalen die allen helaas te oppervlakkig blijven om echt indruk op de kijker achter te laten. En ook de knock-out aan het eind van de film, die vrijwel één op één uit het boek is overgenomen, kan hier geen verandering inbrengen.

Problemski Hotel brengt de problematiek waar asielzoekers tegen aanlopen prima in beeld en weet de uitzichtloosheid goed op de kijker over te brengen. Toch blijven de verschillende verhaallijnen helaas te oppervlakkig om echt indruk op de kijker achter te laten, waardoor de film helaas niet volledig weet te overtuigen. Toch is de film zeker de moeite van het kijken waard om eens te zien hoe het er aan toe gaat in een asielzoekerscentrum en alle juridische problemen waar asielzoekers tegen aankijken.

28 januari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer