Project Power

Informatie

RegieHenry Joost & Ariel Schulman
Jaartal2020
Releasedatum14-08-2020
Speelduur113 minuten
DistributeurNetflix
CastJamie Foxx, Joseph Gordon-Levitt, Dominique Fishback, Rodrigo Santoro, Courtney B. Vance & Amy Landecker

New Orleans wordt opgeschikt door een aantal onverklaarbare criminele activiteiten. Criminelen lopen door muren heen, zijn bloedsnel, tillen auto’s op of weten kogels te ontwijken. Oorzaak van dit alles is een nieuw soort drug op de markt die beter bekend staat als “power”. Deze drug zorgt ervoor dat diens gebruiker vijf minuten gebruik kan maken van zijn of haar superkrachten. Welke superkrachten dat zijn hangt af van de gebruiker zelf. Agent Frank doet zijn best om de drugs uit het straatbeeld te krijgen, maar als hij bij een overval te ver gaat om een crimineel te stoppen door zelf de drug tot zich te nemen, wordt hij op non-actief gezet. Frank zet echter door en komt op het pad van Art die in het criminele circuit beter bekend staat als “The Major”. Art is zelf een kruistocht begonnen om de makers van de drug op te sporen, maar heeft de hulp van Frank nodig om de juiste personen te kunnen vinden. Als ze er achter komen dat er een belangrijke deal plaatsvindt in de havens van New Orleans lijkt dat hun enige kans om de juiste mensen achter de drug te kunnen achterhalen. Maar zijn ze opgewassen tegen een organisatie die het mogelijk maakt om te kunnen beschikken over onmenselijke superkrachten?

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat we weer massaal naar de bioscoop kunnen voor een flinke dosis blockbustergeweld. Gelukkig biedt Netflix uitkomst met titels die niet onderdoen voor de films die we normaliter op het grote scherm zien. Vorige maand kregen we al het actiespektakel The Old Guard, met sterren als Charlize Theron en onze eigen Merwan Kenzari, voor de kiezen en ditmaal is het de buurt en actiefilm Project Power van het regisserende duo Henry Joost en Ariel Schulman (Nerve, 2016). Wederom is de cast goed gevuld met grote namen als Jamie Foxx en Joseph Gordon-Levitt en is er door Netflix een flinke zak met geld op tafel gezet. Maar betekent die combinatie ook automatisch een goede film? Helaas komt ook Project Power, net zoals zoveel films van de streamingreus, er niet zonder kleerscheuren van af. Al moet eerlijk toegeven worden dat het allemaal nog helemaal zo slecht niet is.

Project Power is overduidelijk gemaakt voor een niet heel kritisch publiek. Dat klinkt wellicht meteen bijzonder negatief, maar geeft wel aan wat het probleem is met films die exclusief voor Netflix gemaakt lijken te worden: ze moeten een breed publiek kunnen dienen dat onderuitgezakt een film prima moet kunnen volgen. Of in ieder genoeg de aandacht vast te kunnen houden om die kijker de volledige speelduur te kunnen vermaken. Want dat is wat Project Power vooral is; een vermakelijke film met niet heel veel om het lijf. Dat is voor de gemiddelde kijker misschien meer dan prima, maar voor de wat meer doorgewinterde kijker wellicht toch een teleurstelling. Project Power heeft namelijk wel een solide basis waar een heel fijne filmpje op gebouwd kan worden, maar geeft die basis net niet genoeg aandacht om de film nou net dat beetje meer bijzonder te maken. Project Power investeert vooral in actiescenes en CGI-geweld en neemt een hak-op-de-tak-verhaaltje daarbij helaas voor lief. Nergens wordt er een diepere laag aangebracht om de film toch een tikkeltje meer mee te geven. Zonde.

Maar zoals gezegd: Project Power is vooral gemaakt voor de kijker die twee uur vermaakt wil worden en op dat gebied schiet de actiefilm totaal niet te kort. De verschillende superkrachten die de revue passeren zijn vermakelijk, staan garant voor fijne actie en zijn eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de hele film. Niet zo gek ook, aangezien de film tenslotte draait om de drugs die daar voor verantwoordelijk is en de klopjacht die Jamie Foxx en Joseph Gordon-Levitt maken op de criminelen die het goedje de wereld in hebben geholpen. Dat gaat, zoals je wel kunt verwachten, niet bepaald op de meest logisch manier, maar ach wat maakt het ook allemaal uit. Inmiddels weten we dat Netflix niet garant staat voor actiefilms die net dat beetje meer inhoud bieden. Netflix is er voor die kijker die, al scrolled door het menu, een paar grote namen ziet staan, een gelikte poster of wat flitsende beelden en besluit om zijn hersencapaciteit niet volledig te benutten en vooral even lekker onderuitgezakt vermaakt wil worden. En Project Power is dan een meer dan prima titel om toch even aan te klikken.

Project Power is de zoveelste actiefilm van Netflix die het niet moet hebben van enige vorm van logica, maar vooral gemaakt lijkt te zijn voor de niet al te kritische kijker. Men neme een aardige basis over een pilletje dat de gebruiker voor vijf minuten superkrachten geeft, verzint daarom heen een paar spectaculaire actiescenes en verbindt deze door een verhaal wat misschien niet helemaal solide loopt, meer net voldoende is om als volwaardige speelfilm door het leven te kunnen gaan. Daar kun je als kritische kijker een hoop van vinden, maar Project Power is eigenlijk precies dat wat je van een film van de streamingreus mag verwachten: simpel vermaak dat je onderuitgezakt op de bank kunt aanschouwen zonder dat je je lijf helemaal naar de bioscoop hoeft te slepen. Voor wie met die setting de titel zal aanklikken staat een prima avondje film kijken te wachten.

19 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer