Project T

Informatie

RegieBrad Bird
Jaartal2015
Releasedatum07-10-2015
Speelduur129 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastGeorge Clooney, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Tim McGraw, Hugh Larie, Judy Greer en Kathryn Hahn

Tijdens de New York World’s Fair in 1964, waar Walt Disney de bekende attractie ‘It’s A Small World introduceert, zien we een jonge Frank Walker zijn uitgevonden jet-pack tentoonstellen. Jurylid David Nix is niet onder de indruk, in tegenstelling tot het jonge meisje Athena. Zij ziet potentie in Frank en overhandigd hem een speld met een “T” symbool erin. Hierna wordt hij getransporteerd naar een futuristische wereld genaamd Tomorrowland. In het heden zien we Casey Newton die inbreekt op het terrein van NASA om een lanceerplatform te saboteren. Athena weet een andere speld, die gelinkt is aan Casey’s DNA, te verstoppen in haar motorhelm. De volgende nacht doet Casey een nieuwe poging bij NASA maar wordt gearresteerd. Op het politiebureau vindt ze de magische speld tussen haar eigendommen en ontdekt dat ze bij aanraking van de speld kort inzicht krijgt in de wereld van Tomorrowland. Hierop gaat ze op zoek naar anderen die eveneens in het bezit zijn van een soortgelijke speld en dit leidt haar naar het huis van de volwassen Frank Walker, die niet zulke goede herinneringen lijkt te koesteren aan Tomorrowland.

Het is niet het meest voor de hand liggende duo, regisseur Brad Bird (bekend van Pixar klassiekers als The Incredibles en Ratatouille) en producer Damon Lindelof (het creatieve brein achter tv-series als Lost en The Leftovers). Bird, die na het maken van het alom geprezen The Iron Giant een kans kreeg bij Pixar, heeft in 2012 al kennisgemaakt met live-action toen hij het vierde deel in de Mission: Impossible reeks regisseerde. Samen met Lindelof heeft hij een retrospectieve en tegelijk futuristische wereld gecreëerd waarin ze hun fantasie en verbeelding flink de vrije loop hebben gelaten. De film werd betiteld als Tomorrowland, al werd dit in de Benelux aangepast naar Project T, vanwege de vermeende associatie met het grote dance-event dat dezelfde naam draagt.

In Project T wordt de rol van de intelligente tiener Casey gespeeld door Britt Robertson (Under The Dome). Zij wordt ondersteund door de jonge Raffey Cassidy (Snow White and the Huntsman) die de rol van de Athena vervult, een zogeheten ‘Animatronic’ oftewel een androïde robot. Dit officiële handelsmerk van Disney wordt doorgaans voornamelijk gebruikt in hun attractieparken. Het karakter Athena is echter een iets geavanceerdere uitvoering. De meest aansprekende naam in de cast is niemand minder dan George Clooney. Hij neemt de rol van de volwassen Frank Walker op zich en vergezelt Casey en Athena in de zoektocht naar het mysterie van Tomorrowland. De norse Frank heeft een rijke geschiedenis met de droomwereld en eveneens met de androïde Athena. Hij heeft in zijn jongere jaren toegang gekregen tot Tomorrowland, maar werd verbannen door de bestuurders nadat hij een ontdekking deed over het einde van de wereld.

Als film is Project T slechtst deels geslaagd. Het concept heeft enorm veel potentie, maar bij het bekijken van de film blijf je het gevoel houden dat er veel meer in had gezeten. De gecreëerde droomwereld is prachtig vormgegeven en de mogelijkheden lijken eindeloos te zijn, maar helaas wordt hier te weinig mee gedaan. De focus ligt meer op de onderlinge band tussen de hoofdpersonen. Vooral de (surrogaat) vader-dochter band tussen Athena en Frank staat centraal, wat benadrukt wordt door de emotioneel beladen flashback. Daarnaast wordt de film subtiel voorzien van een lichte dosis maatschappijkritiek, wat een beetje ongepast aanvoelt in een Disney blockbuster. Gelukkig excelleert de film wel op het grafische vlak wat een absolute must is in een dergelijke futuristische setting.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er ruimte gemaakt voor een handvol extra’s. In ‘Herinnering aan de toekomst: De persoonlijke reis door Project T’ verteld regisseur Brad Bird over het oorspronkelijke concept en de inspiratie voor Tomorrowland. Ook is er een featurette die inzicht geeft in de cast en ‘Schitterende muzieksessies’ toont ons de achtergrond van de soundtrack van Michael Giacchino. De grootste toevoeging van de extra’s is ‘De oorsprong van Plus Ultra’. Deze korte animatiefilm is uit de hoofdfilm geknipt en bevat relevante details van het verhaal. Verder treffen we nog wat extra materiaal aan zoals ‘De productie dagboeken van Brad Bird’ en een reeks verwijderde scenes met een totale duur van 9 minuten.

Project T is een vermakelijke blockbuster met een zeer creatief concept, waarbij de futuristische droomwereld Tomorrowland prachtig is vormgegeven. Hierbij hebben regisseur Brad Bird en producent Damon Lindelof hun fantasie en verbeelding flink de vrije loop gelaten. De relatief onbekende cast wordt aangevoerd door wereldster George Clooney, maar het is de jonge Raffey Cassidy die het meeste indruk maakt als de androïde Athena. Visueel valt er volop te genieten, maar er wordt helaas te weinig gedaan met de geboden mogelijkheden. Project T lijkt zich dan ook wat meer te richten op een jongere doelgroep, maar is daar bij vlagen net iets te complex voor. De moralistische boodschap die in de film is verwerkt voelt daarnaast ook een beetje misplaatst waardoor het geheel wat uit balans raakt. De film bevat dus de nodige gebreken maar heeft het hart op de juiste plaats, zoals een echte Disney productie betaamt.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer