Psycho 4K

Informatie

RegieAlfred Hitchcock
Jaartal1960
Releasedatum07-10-2020
Speelduur109 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAnthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam, John McIntire en Janet Leigh

Phoenix, Arizona. Marion Crane is een jonge vrouw die werkt als bediende. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam Loomis, maar ook hij verdient hiervoor te weinig. Als Marion van haar baas de opdracht krijgt om 40.000 dollar naar de bank te brengen, besluit ze haar kans te wagen en slaat ze op de vlucht. Een storm dwingt haar om te overnacht in het afgelegen Bates Motel. Daar ontmoet ze eigenaar Norman Bates, een mysterieuze jongeman met een ongezonde obsessie voor zijn moeder; een obsessie met verstrekkende gevolgen.

Deze film is verschenen als onderdeel van The Alfred Hitchcock Classics Collection 4K.

Psycho is zo’n film die vooral herinnert zal worden om die ene scène. Toch is de film zoveel meer. Zo wordt de film algemeen gezien als een van de meest effectieve horrorfilms aller tijden. De film werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Bloch uit 1959, die het schrijven op zijn beurt baseerde op de zaak van Ed Gein; een veroordeelde seriemoordenaar uit Wisconsin. Peggy Robertson, een assistent van Alfred Hitchcock, bracht de roman onder zijn aandacht nadat ze een recensie ervan in de krant had gelezen. Hitchcocks thuisstudio verwierp het idee om het boek te verfilmen, maar Hitchcock kocht desondanks de filmrechten op het boek. Hij wilde de film onder andere maken om bij te komen van twee eerdere mislukte filmprojecten die niet van de grond kwamen.

Psycho was Hitchcocks’ eerste film na het succesvolle North by Northwest, maar de films lijken in niets op elkaar. Waar North by Northwest een grootse Hollywood prodcutie was, zag Paramount Pictures het direct al niet zo zitten in het onverfilmbaar geachte boek. Het zorgde ervoor dat Hitchcock niet het budget kreeg dat hij voor zijn vorige films had gekregen. Hij maakte hierop de keuze om de film zelf te financiëren en zo snel mogelijk op te nemen. Ingegeven door dit besluit maakte hij enkele ingrijpende keuzes. Zo schoot hij de film in zwart-wit, huurde hij de crew in van zijn televisieserie Alfred Hitchcock presents en kreeg hij componist Bernard Herrman zover om hem tegemoet te komen door de productiekosten voor de muziek te verlagen door de muziek uitsluitend te componeren voor een strijkorkest in plaats van een compleet orkest.

Een uiterst boeiend productieproces dus. Zo interessant zelfs dat het voer was voor een verfilming in 2012; Hitchcock, met Anthony Hopkins als Hitchcock, Scarlett Johansson als Janet Leigh, James D’Arcy als Anthony Perkins en Jessica Biel als Vera Miles. En dan hebben we het nog niet eens over de film zelf, die een drietal officiële vervolgen kreeg en een nieuwe versie; een shot voor shot remake in kleur van Gus Van Sant in 1998. Dat die film een Golden Raspberry Award voor slechtste film kreeg zegt ook genoeg over hoe uniek deze film is. Als we dan naar de beeldkwaliteit kijken, zien we een ongekende scherpte en breed spectrum aan grijswaarden. Merendeel hiervan is vooral ook te danken aan de HDR-indeling. Wat we hier zien is een getrouwe weergave van Psycho, die er ongetwijfeld nog nooit zo goed uit heeft gezien voor thuisgebruik. Als we dan naar het geluidsspoor kijken, is er een fraaie DTS X configuratie aanwezig. Verwacht alleen geen revolutionaire verandering, maar misschien is dat juist de kracht.

Extra’s: Nieuw bonusmateriaal ontbreekt helaas, wel is het reeds zeer uitgebreide bonusmateriaal van de eerdere uitgaven van de film hier toegevoegd. Tevens is de Blu-ray disc toegevoegd als bonus.
· The Making of ‘Psycho’ (1:34:12) Een geweldige filmlange documentaire, die werkelijk ieder ascept van de productie van de film aanhaalt.
· ‘Psycho’ Sound (09:58) Een interessante blik op hoe er met moderne technologieën elementen van een mono track geïsoleerd kunnen worden om tot een volwaardige 5.1 beleving te komen.
· In the Master’s Shadow: Hitchcock’s Legacy (25:58) Een featurette die nog maar eens laat zien hoeveel mensen Hitchcock met zijn werk heeft geïnspireerd. Onder andere Martin Scorsese en John Carpenter komen aan het woord.
· Hitchcock/ Truffaut (15:20) Uittreksels van de interviewsessies die de Franse filmmaker Francois Truffaut in 1962 had met Hitchcock. Truffaut sprak de filmmaker, met behulp van zijn vertaler en partner Helen G. Scott, voor zijn boek.
· Newsreel Footage: The Release of ‘Psycho’ (07:45) Een veredelde persmap voor exposanten, waarbij duidelijk wordt aangegeven dat er geen toegang mag worden gegeven aan laatkomers nadat de film ingestart.
· The Shower Scene (02:30) De legendarische douchescène, met én zonder de ijzingwekkende score van Bernard Herrmann.
· The Shower Scene: Storyboards by Saul Bass (04:10) Een interessante blik op de storyboards van de legendarische Saul Bass, die Hitchcock hielpen bij het plannen van de douchescène.
· ‘Psycho’ Archives (07:48) Een aanzienlijke collectie met promostills. Automatisch af te spelen.
· Posters and ‘Psycho’ Ads (03:00) Een verzamelijk van posters en advertenties. Wederom ook automatische af te spelen.
· Lobby Cards (01:30)

Psycho 4K is waarschijnlijk een van de bekendste Hitchcockfilms en krijgt hier dan ook terecht een prachtige 4K upgrade. We kunnen niet ontkennen dat Universal op deze wijze de klassiekers in hun catalogus alle eer aan doet en zorgt voor een definitief document. Waar dvd al een revolutie met zich meebracht en Blu-ray dit nog eens onderstreepte, lijken we hier toch wel de max van het bronmateriaal te hebben bereikt. Toch is het feit dat de film er hier beter uit ziet dan ooit tevoren veelzeggend. Dat is er verder weinig moeite is gestoken in aanvullend bonusmateriaal zal sommigen wellicht tegenvallen, maar aan de andere kant was de (bijgesloten) Blu-ray release al zeer goed voorzien op dit vlak. Met een boxset die verder bestaat uit klassiekers Rear Window, Vertigo en The Birds, is dit voor de liefhebbers een box waar je niet te lang over na hoeft te denken om aan te schaffen. Warm aanbevolen!

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer