Racing Extinction

Informatie

RegieLouie Psihoyos
Jaartal2015
Releasedatum13-04-2016
Speelduur88 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastElon Musk, Louie Psihoyos, Jane Goodall, Leilani Münter en Charles Hambleton

Net als de mens geven dieren kleur aan de wereld, letterlijk maar vooral ook figuurlijk. Helaas worden steeds meer diersoorten vandaag de dag met uitsterving bedreigd, iets waar de mens een groot aandeel in heeft. Zo jagen wij illegaal op dieren en zijn wij verantwoordelijk voor de moordende CO2-uitstoot. Louie Psihoyos brengt een groep kunstenaars en activisten samen voor een grootse undercover operatie om alle bedreigingen bloot te leggen en zoveel mogelijk diersoorten te redden. Ondersteund met beelden van de pracht en de gruwelen uit de natuur wil hij zoveel mogelijk mensen bereiken om iedereen bewust te maken van alle problemen die gaande zijn terwijl u dit leest.

De strijd tegen geleidelijke afneming, zoals de letterlijke vertaling van de titel luidt, dekt de lading van deze documentaire volledig. Er wordt bijna letterlijk om aandacht geschreeuwd voor een fenomeen wat een ieder bekend is, maar waar niemand zich echt geroepen toe voelt om er echt verandering in te brengen. We hebben het natuurlijk over het langzaam maar zeker uitsterven van diersoorten vooral door illegale handel en CO2-uitstoot. Al jaren zeggen we dat het nog niet te laat is om te veranderen. Feit is wel dat de tijd steeds meer begint te dringen. Meer en meer diersoorten worden met uitsterven bedreigd en als we in dit tempo doorgaan zal 50% van alle soorten die nu op onze aardbol aanwezig zijn rond het jaar 2050 zijn uitgestorven.

Wat deze documentaire laat zien is dat het veelal onwetendheid is van de mens. De bewustwording kan een groot verschil maken, het verschil zit tenslotte al in kleine dingen en heel veel kleine dingen maken… juist! Als kijker begrijp je ongetwijfeld al snel het punt dat ook de makers willen maken. Het is tijd om onze verantwoording te nemen. Of deze documentaire echt het verschil gaat maken is natuurlijk nog maar de vraag. Echter, documentaires als The Cove en Blackfish hebben al aangetoond dat ze zeker iets in gang kunnen zetten. Wellicht is dit probleem alleen te globaal en gaat het simpelweg verder dan het Dolfinarium en SeaWorld boycotten waardoor zij uiteindelijk overgaan tot actie. We mogen uiteraard spreken van een nobel streven en het gelijk van de makers valt moeilijk te ontkennen.

De leiding is in handen van regisseur Louie Psihoyos, die eerder zijn maatschappelijke betrokkenheid toonde met The Cove, zijn Oscar winnende documentaire die de internationale handel in dolfijnen in kaart bracht. Net als bij die documentaire weet Psihoyos het verhaal op een interessante manier te brengen waarbij hij gruwelijkheden niet schuwt. Het zorgt voor een intense weergave waardoor je je als kijker toch eens achter de oren krabt. Kosten noch moeite zijn dan ook gespaard om het geheel interessant te brengen. Zo komen er mensen uit verschillende lagen van de bevolking aan het woord, wat zorgt voor een breed beeld hoe alles leeft, en er werd een speciale soundtrack gecomponeerd door J. Ralph. Laatstgenoemde leverde de nodige extra aandacht op voor de documentaire, want het nummer Manta Ray werd prompt genomineerd voor een Oscar.

Extra’s: Naast de documentaire zelf zijn er geen extra’s aanwezig. De documentaire geeft zelf al vrij veel inzicht in de productie, maar wellicht was een toevoeging van trailers van andere documentaires die zorgen uiten over het toekomstbeeld van dieren en hele diersoorten slim geweest.

Racing Extinction is een mooi gepresenteerd lesje bewustwording en tegelijk een schreeuw om aandacht die gehoord dient te worden. Niet alleen door wereldleiders en betrokken instanties, maar feitelijk door ieder persoon. Want het gaat hier dan wellicht grotendeels om uitsterving van vele diersoorten, het is feitelijk tegelijk een enorme spiegel wat wij onszelf als mensheid aandoen. Het maakt deze fraaie documentaire soms dan ook een aanslag op de emoties, maar ook verplicht kijkvoer voor iedereen, bewustwording wordt gevraagd en is ondertussen zelfs geëist.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwickvoor het recensie-exemplaar.

16 april, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer