Raised by Wolves – seizoen 1

Informatie

RegieRidley Scott, Luke Scott, Sergio Mimica-Gezzan, Alex Gabassi en James Hawes
Jaartal2020
Releasedatum22-06-2022
Speelduur500 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAmanda Collin, Abubakar Salim, Winta McGrath, Travis Fimmel, Naimh Algar, Jordan Loughran, Felix Jamieson, Cosmo Jarvis en Michael Pennington

In de 22ste eeuw ontsnappen twee androïden, Moeder en Vader, aan een aarde die is verwoest door een grote oorlog tussen militante atheïsten en een religieuze orde, die bekend staat als de Mithraic, om de planeet Kepler-22b te koloniseren. Ze brengen twaalf menselijke embryo’s mee om een nieuwe vreedzame beschaving te beginnen, gebaseerd op atheïstische waarden. Twaalf jaar later heeft slechts een kind van de aanvankelijk zes geboren kinderen het overleefd. Als een Mitraïsch schip in een baan om de aarde aankomt, probeert vader contact met hun te leggen om voor het kind te zorgen. Moeder keurt zijn plan af en er volgt een confrontatie. Terwijl mensen en werelden verscheurd worden door godsdienstoorlogen, leren de robots dat het controleren van menselijke overtuigingen ingewikkeld en gevaarlijk is.

Raised by Wolves is een sciencefiction bedacht door Aaron Guzikowski, die eerder verantwoordelijk was voor Denis Villeneuves’ Prisoners en The Red Road. Toch zal de serie vooral ook gezien worden als nieuw product van Sir Ridley Scott, die de serie niet alleen produceerde, maar daarnaast ook nog eens de regie van de eerste twee afleveringen op zich nam. De wereld die we bij Raised by Wolves krijgen voorgeschoteld voelt voor de kenners van Scotts’ werk gelijk vertrouwd aan, met een sfeer die erg in lijn ligt van wat hij ons toonde met vooral Prometheus. En ook qua thematiek, met vraagstukken als ‘wie zijn we’ en ‘waar komen we vandaan’, ligt deze serie erg in het verlengde van sommige van zijn eerdere werk. Desondanks is de serie hier niet heel bekend. Dit eerste seizoen verscheen al in 2020 en ondanks dat deze redelijk goed werd ontvangen, zal deze hooguit bij mensen die beschikken over HBO Max een belletje doen rinkelen.

Waar Scott met zijn films veelal een beroep kan doen op een cast van naam is dat hier wel anders. Zo spelen Amanda Collin en Abubakar Salim de rollen van respectievelijk Moeder en Vader, maar is deze serie dan ook gelijk hun grootste wapenfeit tot op heden. Eigenlijk het enige echt bekende gezicht dat we hier zien dat van Travis Fimmel, die de atheïstische soldaat Marcus. Maar eigenlijk is het ontbreken van grote namen geen eens kritiek, want niet alleen zien we overall uitstekende acteerprestaties, ook draait de serie vooral om de verbeeldingskracht en de interessante combinatie van kunstmatige intelligentie en religie. En zeker door iedere afleveringen wat vraagstukken op te roepen, met daarnaast een hoofdverhaal wordt overal een sterke balans in gevonden. Toch is het anderzijds wel clean en kil en misschien niet spectaculair genoeg om een groot publiek te bereiken.

Wat de serie ook niet helpt is de trage opbouw. Zo leren we enerzijds over de missie van Vader en Moeder, zien we anderzijds wat er gebeurt in het Mithraïsche kamp en worden we daarnaast met regelmaat teruggebracht naar de aarde om te zien wat er toch is gebeurd tijdens de oorlog die de planeet in feite vernietigde. Maar traag betekent niet per definitie saai en zeker voor mensen die dergelijke vraagstukken in combinatie met religie niet schuwen is Raised by Wolves een schot in de roos. Het is dan ook jammer dat ondertussen al bekend is dat de serie na een tweede (naar het schijnt nog beter) seizoen is geannuleerd. Het schijnt dat nog gepoogd wordt de serie elders onder te brengen, maar zover heeft het nog niet mogen komen. En juist is dat is weer zo’n dingetje wat velen wellicht zal weerhouden om aan de serie te beginnen en dat is zonde, want zeker als je van sciencefiction houdt en grote existentiële thema’s niet uit de weg gaat is Raised by Wolves gewoon een must.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen van dit seizoen is er het een en ander aan bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· A Ridley Scott World (02:32) Een wel erg korte lofzang richting bedenker en regisseur Sir Ridley Scott.
· Decoded (01:53) Een wederom korte blik over de techniek achter het verhaal van de serie.
· Becoming a Necromancer (02:11) Aan de hand van interviews met castleden, krijgen we een inzicht(je) in hoe het is om een androïde te spelen.
· From Sketch to Screen (03:36) Een helaas wederom erg oppervlakkige blik achter de schermen, waarin we de ontwikkeling zien van eerste idee tot aan wat we in het eindproduct te zien krijgen.

Raised by Wolves – seizoen 1 is een lust voor het oog en daarnaast een waanzinnig interessante verkenning van een verhaal boordevol geloof en kunstmatige intelligentie. Door de betrokkenheid van Sir Ridley Scott als producent en regisseur mag je natuurlijk ook wel wat verwachten, en ondanks dat de levende legende met regelmaat een minder geslaagd aflevert mogen we Raised by Wolves hier zeker niet onder scharen. Toch werd de serie niet de gehoopte klapper, in zoverre zelfs dat de serie na een tweede seizoen werd geannuleerd. Onterecht want de serie kende een prachtige opbouw, heeft een intrigerend verhaal en uitstekende acteerprestaties. Het is nu puur te hopen dat de serie nog elders onderdak vindt, maar voor nu mogen de liefhebbers zich nog verheugen op een naar verluid nog beter tweede seizoen.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 juli, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer