Ramen Shop

Informatie

RegieEric Khoo
Jaartal2017
Releasedatum20-08-2019
Speelduur90 minuten
DistributeurImagine Filmdistributie Nederland
CastTsuyoshi Ihara, Seiko Matsuda, Takumi Saitoh, Shogen, Jeanette Aw & Mark Lee

Masato is werkzaam in het Ramen-restaurant van zijn vader, maar een goede band hebben ze niet. Sinds zijn moeder is overleden toen Masato pas tien jaar oud was, veranderde zijn vader in een eenzaam man. Als op een dag ook zijn vader komt te overlijden, is dat voor Masato het moment om te duiken in zijn familiegeschiedenis die voor hem altijd een geheim is geweest. In het dagboek van zijn moeder, dat hij terug vindt als hij door de spullen van zijn vader snuffelt, komt hij er achter dat zijn roots liggen in Singapore. Hij besluit om naar het geboorteland te reizen van zijn moeder om daar kennis te maken met zijn oma, een oude gepassioneerde kokin die hij nog nooit heeft ontmoet. Eenmaal daar ontdekt Masato dat de liefdesgeschiedenis van zijn ouders veel complexer in elkaar heeft gezeten dan hij al dacht en zijn oma de enige vrouw is die hem de waarheid kan vertellen. Door het koken van een special Ramen-recept hoopt hij niet alleen bij zijn oma de familiewonden te helen, maar de twee landen die aan het begin van zijn leven stonden met elkaar te verbinden.

Voor wie met een lege maag naar de bioscoop afreist om Ramen Shop te gaan kijken van regisseur Eric Khoo hebben we één gouden tip: doe dat niet. Zorg er voor dat je maag goed gevuld is, want alle lekkernijen die aan je voorbij zullen trekken laten menig keer het water in je mond lopen. Gelukkig is Ramen Shop geen simpele kook-film die vooral laat zien tot wat voor heerlijke recepten de mensen in Japan en Singapore in staat zijn, maar heeft dit klein, maar zeer fijne drama nog veel meer voor de kijker in petto. Een goed recept voor een avondje culinair drama dus. Maar nogmaals, honger zul je zeker krijgen van deze familiare ontdekkingsreis.

Ramen Shop zet in een paar snelle scenes de lijntjes uit waarmee je het als kijker zult moeten doen qua voorgeschiedenis. Dat is geen lui schrijfwerk, maar de enige manier om je als kijker beter te kunnen identificeren met hoofdpersoon Masato die er op een dag helemaal alleen voorstaat als zijn vader is komen te overlijden en hij eigenlijk niemand anders meer heeft, behalve zijn oom en zijn kookkunst. Dat hij op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis mag geen geheim zijn, maar regisseur Eric Khoo weet die zoektocht heerlijk te verbinden aan de roemruchtige geschiedenis die Japan en Singapore kennen en de heerlijke gerechten die de landen op een bepaalde manier kenmerken. Masato weet daardoor in het begin niet precies waar hij het zoeken moet in het voor hem onbekende Singapore, maar beetje bij beetje begint hij zich er steeds meer thuis te voelen.

Ondanks dat Masato de protoganist is van Ramen Shop ligt de werkelijk hoofdrol eigenlijk bij zijn ouders. Terwijl Masato aan de hand van foto’s bepaalde locaties bezoekt zien we zijn ouders langzaam verliefd op elkaar worden. Ondanks dat de relatie tussen beiden landen niet bijzonder sterk is en vooral bij de oudere generatie erg gevoelig ligt. Regisseur Khoo weet hiermee de meeste punten te verdienen aangezien hij de liefde tussen de twee zo prachtig ingetogen weet te serveren dat je als kijker zonder problemen wordt meegezogen in het leven van deze twee mensen die onvoorwaardelijk voor elkaar bestemd zijn.

Het enige dat je als kijker op dat moment weet, is dat de moeder van Masato naar Japan is verhuisd en haar familie heeft achtergelaten. Maar waarom is er nooit meer contact geweest? Waarom heeft hij zijn oma nooit kunnen ontmoeten? En waarom vertelde zijn vader nooit wat er werkelijk is gebeurd tussen beiden families? Het zijn antwoorden waar Masato stap voor stap achter zal komen terwijl hij tevens de smaak van het thuisland van zijn moeder probeert te ontdekken. Ramen Shop neemt je mee op een culinaire trip terwijl je samen met Masato op zoek gaat naar antwoorden is dit prachtige en ingetogen drama. En wie weet pak je ook nog een fijn receptje mee.

Extra’s: Helaas moet de uitgave van Ramen Shop het op dvd doen zonder bonusmateriaal. Daarnaast is de film helaas ook alleen op dit medium verkrijgbaar.

Ramen Shop is een prachtige culinaire road trip door Singapore waarin de Japanse Masato op zoek gaat naar zijn roots. Regisseur Eric Khoo weet de gevoelige familiegeschiedenis van Masato op prachtige wijze en stukje voor stukje bloot te leggen en deze feilloos te combineren met de Japanse en Singaporese keuken die aan je voorbij zal trekken. Dat het water regelmatig in je mond zal staan mag een understatement genoemd worden. Ramen Shop weet op hele fijne wijze te ontroeren zonder dat het er te duidelijk bovenop ligt en maakt daarmee meer indruk dan je op voorhand zal denken.

Met dank aan Imagine Filmdistributie Nederland i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

29 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d656fdfef0d1_selected-products" products="9200000108623819,1002004004849335,1002004013459569,1002004010963997" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer