Ratchet & Clank

Informatie

RegieKevin Munroe & Jericca Cleland
Jaartal2016
Releasedatum30-08-2016
Speelduur94 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJames Arnold Taylor, David Kaye, John Goodman, Jim Ward, Armin Shimerman & Sylvester Stallone

De kleine lombax Ratchet werkt hard in de werkplaats van Grimroth, maar heeft eigenlijk maar één droom: zich als ruimte-ranger aansluiten bij het team van de wereldberoemde Qwark. Als er een plaatsje vrij komt, grijpt Ratchet meteen zijn kans, maar helaas wordt hij niet goed genoeg bevonden om het melkwegstelsel te kunnen redden. Gelukkig komt Ratchet per toeval in contact met de kleine robot Clank die hem vertelt dat de oppermachtige Drek het plan heeft opgevat om alle planeten te vernietigen om zo één ultieme planeet te maken. Ratchet en Clank moeten dus in actie komen om Drek op tijd te stoppen en daarmee miljoenen levens te redden. Maar is het duo in staat om zo’n avontuur aan te gaan?

Er zal geen gamer op de wereld zijn die niet weet wie het duo Ratchet and Clank is. Eind 2002 verscheen de eerste game van het olijke duo voor de PlayStation 2 en was meteen een groot succes waarna een hele rits aan vervolgen en spin-offs volgden. Dit jaar kregen de kleine helden eindelijk een speelfilm, maar helaas bleef het grote succes op het witte doek uit. Inmiddels is de film uit op Blu-ray en krijgen de lombax en robot een nieuwe kans op succes.

Het is niet heel vreemd dat Ratchet and Clank uiteindelijk zijn weg naar het filmdoek heeft gevonden. De games waren kleurrijk genoeg om zeker ook goed in een filmisch jasje te passen. Het maakt het des te jammer dat het grote publiek niet bepaald warm liep voor de gameverfilming, want er is weinig mis met deze vrolijke animatiefilm. De animatie is goed verzorgt, het verhaal onderhoudend genoeg en er valt voor de verstokte fans zelfs een hoop nostalgie te bespeuren (let vooral even op het originele PlayStation-deuntje wat voorbij komt). Waarschijnlijk ligt het in de kinderlijke insteek dat het wat oudere publiek de film links liet liggen, want door zijn vrolijke en kleurrijke uiterlijk wordt al snel de indruk gewekt dat de film vooral geschikt is voor jonge helden van zes jaar en ouder. En dat is zonde, want de film zal ook zeker een ouder publiek prima kunnen vermaken.

Of Ratchet and Clank nog een tweede avondvullende avontuur zullen krijgen valt te betwijfelen gezien de tegenvallende resultaten van deze film, maar wie weet zit er nog een vervolg op televisie in voor het vrolijke duo. De film laat namelijk genoeg deurtjes openen naar nog meer avonturen en dus zou een vervolg als animatieserie misschien niet een hele verkeerde keuze zijn om nog meer van de twee helden te kunnen zien. Hun eerste speelfilm laat in ieder geval zien dat er genoeg kwaliteit zit in deze meer dan prima gameverfilming.

Extra’s: Helaas komt de uitgave van eOne Entertainment zonder toevoegingen en moeten we het dus alleen doen met de film zelf die overigens op een meer dan prima beeld- en geluidskwaliteit op de schijf staat.

Ratchet and Clank was misschien niet het succes waar de makers op hoopte, maar is een meer dan prima animatiefilm die zowel een jong als oud publiek zal vermaken. Voor de jonge kijkers is het vooral een spannend avontuur met twee fantastische helden, terwijl de oudere kijker zal lachen om de vele grapjes en nostalgische verwijzingen. Ratchet and Clank is misschien niet de meest baanbrekende animatiefilm die ooit is gemaakt, maar scoort wel degelijk hoog op de ladder als het aankomt op gameverfilmingen. Een vervolg zal er waarschijnlijk niet inzitten, maar hopelijk gaan we toch nog meer zien van het vrolijke duo in een andere vorm.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 september, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer