Ray Donovan – seizoen 3

Informatie

RegieColin Bucksey, Ed Bianchi, Dan Attias, Lesli Linka Glatter, John Dahl, Tucker Gates, Michael Uppendahl en David Hollander
Jaartal2015
Releasedatum17-08-2016
Speelduur600 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastLiev Schreiber, Eddie Marsan, Steven Bauer, Jon Voight en Paula Malcolmson

Ray Donovan rouwt om het verlies van een goede vriend, wat zijn moeizame thuis situatie er niet eenvoudiger op maakt. Zijn vrouw Abby bevindt zich op een breekpunt in haar leven en hun huwelijk. Mickey verzorgt de dochter van callgirl Ginger, die in hetzelfde appartementencomplex wonen. Wanneer Ginger aan het werk is, ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Ray’s broer Terry zit zijn tijd uit in de gevangenis maar komt in conflict met Aryan Brotherhood, waardoor hij op het randje van de dood balanceert. Ray ziet geen andere uitweg dan er voor te zorgen dat Terry op vrije voeten komt, al komt dit met een hoge prijs. Ray’s andere broer Bunchy neemt de zaken van Terry waar in de sportschool, waar hij valt voor een dominante worstelaar genaamd Teresa. Ondertussen neemt Ray een opdracht aan van de steenrijke Andrew Finney, wiens zoon is ontvoerd. Daarnaast werkt hij ook voor Finney’s dochter Paige, een hoge aangeschreven sport zaakwaarneemster die nog veel hogere ambities lijkt te hebben.

Ray Donovan is één van de populairste series van nieuwszender Showtime. De show kende een goede start met zijn zeer goed ontvangen eerste seizoen, en ook het tweede seizoen bleek een succes. Wat betreft het derde seizoen kan er gesteld worden dat er meer stagnatie dan verbetering in zit, maar dit is nog zeker geen reden om Ray Donovan niet meer te volgen. Waar eerdere seizoenen de verhaallijnen langzaam opbouwde richting de climax aan het eind van het seizoen, komt het hoogtepunt van het derde seizoen al redelijk vroeg. Wanneer Ray een manier moet zien te vinden om zijn broer Terry uit de gevangenis te halen. De enige mogelijkheid is door zijn bedrijf te verkopen aan Finney, die de enige man in de stad is met de macht om Terry vrij te krijgen. Deze aflevering werkt goed omdat het voor het eerst bewijst hoeveel Ray geeft om zijn broer.

Net zoals de voorgaande seizoenen moet Ray Donovan het voornamelijk hebben van de acteerprestaties. De cast is uitstekend en in dit derde seizoenen komen daar nog eens nieuwe toevoegingen bij zoals Katie Holmes en Ian McShane. Zij sluiten perfect aan op de reeds bekende cast, waarbij vooral McShane het meeste indruk maakt. Liev Schreiber is wederom goed op dreef en zijn donkere standvastige buitenkant wordt gemengd met een wervelende innerlijke strijd, wat zijn karakter op fascinerende wijze menselijk maakt. Dash Mihok is geweldig dit seizoen als de excentrieke broer wiens relatie met Teresa hem in staat stelt om te groeien als karakter, maar met behoud van zijn eigenzinnige imago, dat in vele opzichten de tegenpool van zijn broer Ray is. Eddie Marsan is een altijd onopvallende acteur maar zeer begaafd, en voor zijn personage vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Van de gehele cast is er wederom één echte uitblinker, oudgediende Jon Voight. In de voorgaande seizoenen hadden de showmakers ook altijd wel iets interessants in petto voor zijn karakter Mickey. Het derde seizoen moet een genot zijn geweest voor Voight. Aan het eind van het vorige seizoen zagen we Mickey en zijn zoon Daryll een miljoen dollar winnen. Het mag geen verrassing zijn dat al dit geld inmiddels verspild is zonder überhaupt de belasting te hebben betaald. Mickey vestigt zich in een appartementencomplex in Los Angeles, waar hij besluit een groep prostituees onder zijn hoede te nemen. Daar bovenop besluit hij ook nog eens drugs te verkopen, wat hem in dit seizoen zowel een pooier als drugsdealer maakt. Hoe dit zich allemaal ontwikkeld is bijzonder interessant, en het is zeer vermakelijk om Jon Voight aan het werk te zien.

Extra’s:
New Characters (02:34) Een korte blik op de nieuwe karakters, die duidelijk een aanwinst zijn voor de show.
Los Angeles: The Third Character (07:47) Een uitgebreide extra over de stad waarin de serie zich afspeelt.
Lucha Love Story (06:32) Een blik op de zogeheten ‘luchadores’ die in dit seizoen hun opwachting maakten.
Blood and Bruises (08:32) Een interessante featurette die zich focust op de agressieve kant van de serie.

Ray Donovan – seizoen 3 is niet baanbrekend, vernieuwend of innovatief en vaart op dezelfde koers als de twee voorgaande seizoenen. Wel wordt er iets meer aandacht besteedt aan Mickey, Terry en Bunchy. Hun karakters krijgen iets meer diepgang door enkele interessante verhaallijnen en plotwendingen. Daar ligt ook gelijk de kracht van de serie, namelijk de uitmuntende cast van zowel hoofd- als bijpersonages. Liev Schreiber speelt nog steeds met verve de titelrol, en Jon Voight mag op zijn oude dag nog helemaal los gaan als drugsdealer slash pooier Mickey. Eddie Marsan en Dash Mihok zijn erg sterk gecast als de excentrieke en verknipte broers van Ray. In dit derde seizoen zijn ook nog Katie Holmes en Ian McShane toegevoegd aan de imposante cast. Samen zorgen zij er voor dat het geheel boven de middelmaat uitstijgt. Het is wel de vraag hoeveel perspectief de serie nog heeft na drie seizoenen, ook al loopt het vierde seizoen in Amerika al en heeft Showtime inmiddels ook een vijfde seizoen aangekondigd.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer