Ready or Not

Informatie

RegieTyler Gillet & Matt Bettinelli-Olpin
Jaartal2019
Releasedatum26-02-2020
Speelduur95 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastAdam Brody, Samara Weaving, Mark O’Brien, Henry Czerny & Andie MacDowell

Grace staat aan het begin van de mooiste dag van haar leven. Eindelijk stapt ze in het huwelijksbootje met Alex, haar grote liefde, aan wie echter één klein nadeel kleeft: zijn zeer excentrieke familie die steenrijk zijn geworden door de verkoop van gezelschapspellen. Op het moment dat de huwelijksnacht begint, ontkomt Grace er dan ook niet aan om mee te doen aan een eeuwenoude familietraditie: iedereen die nieuw in de familie komt moet een spel spelen. Welk spel het wordt bepaald een geheimzinnig doosje dat een lange geschiedenis kent in de familie. Grace is de uitverkorene om zich samen met haar kersverse schoonfamilie te wagen aan een ouderwets potje verstoppertje spelen. Wat Grace dan echter nog niet weet, is dat er meer op het spel staat dan je verstoppen voor de anderen. Al snel veranderd de avond in een bloederig kat- en muisspel waarbij er slechts één ding telt: overleven tot de zon opkomt. Grace kan niet anders dan het spel meespelen, maar zal ze lang genoeg uit de handen kunnen blijven van haar excentrieke schoonfamilie?

Het is altijd maar de vraag of je er geluk mee hebt: schoonfamilie. Voor de één is er geen vuiltje aan de lucht en voor de ander is het ieder bezoekje weer een regelrechte trip naar de hel. Of wellicht iets er tussenin. In films staat de schoonfamilie in ieder geval in de meeste gevallen niet voor heel veel goeds. Gelukkig voor ons als kijker, want in dat geval valt er altijd een hoop lol te beleven als twee families de degens met elkaar kruizen. Vaak hebben dit soort films een humoristische ondertoon aangezien een strijd tussen families in de meeste gevallen een hoop humor oplevert, maar het wordt allemaal net wat interessanter als er een ander laagje aan wordt toegevoegd. Een meer bloederig laagje zoals bij het zeer vermakelijk Ready or Not waarbij de huwelijksnacht in ieder geval een bijzondere aangelegenheid zal worden voor de jonge Grace, actrice Samara Weaving, die op zeer onplezierige wijze kennis maakt met de familiegeschiedenis van haar kersverse echtgenoot.

In Ready or Not draait het allemaal om een vloek die de steenrijke schoonfamilie al een tijdje in haar greep heeft. Iedereen die in de familie komt moet meespelen in een spel. Gebeurt dit niet, dan staat de complete familie een bijzonder onaangenaam einde te wachten. Normaal gesproken gaat het hier om een potje dammen of backgammon, maar de lieftallige Grace heeft de pech dat ze zich moet wagen aan een potje verstoppertje spelen. Daarbij is de term ‘buutvrij’ overigens niet van toepassing, want de schoonfamilie heeft slechts één doel: Grace vinden, vermoorden en opofferen om in een goed blaadje te komen bij de persoon die de familie eeuwen geleden vervloekte. Ready or Not heeft dus een beetje een opbouw nodig (en een paar overduidelijke hints voor de kijker die later nog nodig zijn), maar als het spel eenmaal begint, dan gaan de remmen ook al snel helemaal los. En ja, dat levert een zeer prettig filmpje op.

Welk genre Ready or Not precies toegedicht moet worden is lastig te zeggen. Het is overduidelijk dat de makers er een humorvolle film van hebben willen maken, maar toch wordt het nergens zo over de top (op de finale na) dat de lachspieren constant aan het werk worden gezet. Horrorelementen passeren ook de revue als de schoonfamilie, en vooral het personeel, op bijzondere wijze om het leven komen, al liggen de meeste sterfgevallen iets teveel voor de hand. Een huishoudster zijn bij zo’n vreemde familie is natuurlijk nooit een goed idee als je heel erg oud wil worden om maar een voorbeeld te noemen. Toch doet het geen afbreuk aan het eindresultaat. Ready or Not is zeker niet de beste mix van horror en komedie die we ooit voorgeschoteld hebben gekregen, maar verdomd vermakelijk is dit potje verstoppertje zeker wel!

Extra’s: De meeste extra’s zijn wat aan de korte kant, maar gelukkig is de schijf voor de liefhebber voorzien van een hele dikke making of.
· Let the Games Begin: The Making of Ready or Not (42:48) Een special bestaande uit verschillende onderdelen, die een blik werpt achter de schermen en veel interviews kent met cast en crew.
· Gag Reel (04:05) Lol vanaf de set met de welbekende bloopers.
· Gallery (02:25) Twee verschillende galerijen met foto’s van de productie.
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door de regisseurs en actrice Samara Weaving.
· Red Band Trailer (02:26) De stevige trailer van de film.

Ready or Not is een bloederig, maar verdomd vermakelijk potje verstoppertje spelen! Dat een schoonfamilie behoorlijk op je zenuwen kan werken met rare familietradities ondervindt Grace aan der lijve in deze zeer prettige mix van humor en horror. Het draait in de film van het regieduo Gillet en Bettinelli-Olpin niet om een filosofische boodschap, maar vooral om heel veel lol hebben in een groot landhuis waarin het maar de vraag is wie de volgende ochtend zal halen. Ready or Not kent misschien wat schoonheidsfoutjes en wellicht had er nog veel meer gedaan kunnen worden met het concept van een bloederige variant op verstoppertje, maar wat maakt het ook allemaal uit. Ready or Not kijkt de 95 minuten dat het duurt heerlijk weg zonder daarbij een moment te vervelen. Ready or not; here I come!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e5d627df138d_selected-products" products="9200000123302922,9200000123302836,9200000082285552,1002004004491059,9200000076203360,9200000076202617" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer