Ready Player One 4DX

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal2018
Releasedatum28-03-2018
Speelduur140 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastTye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Philip Zhao, Win Morisaki en Hannah John-Kamen

Een dystopische toekomst in 2045. Het overgrote deel van de bevolking leeft in totale armoede als gevolg van overbevolking, vervuiling, corruptie en klimaatveranderingen. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen nemen mensen deel aan OASIS, een online virtual reality-game gemaakt door James Halliday dat door miljarden spelers tegelijkertijd gespeeld wordt. Bij zijn overlijden heeft de maker een drietal Easter Eggs, verborgen boodschappen, verstopt in OASIS. De eerste Gunter, iemand die op deze Easter Eggs jaagt, die deze vindt krijgt de volledige eigendomsrechten over OASIS en de beschikking over de kluis met de erfenis van Halliday. Wade Watts is een jonge Gunter die bij zijn tante in een sloppenwijk van Columbus, Ohio woont. Hij besluit de OASIS-bibliotheek te bestuderen om zo meer te weten te komen over het persoonlijke leven van Halliday in de hoop zo aanknopingspunten te vinden om de gewilde Easter Eggs te vinden. De race van Wade blijkt echter niet zonder gevaar, zowel in de virtuele wereld als in de echte.

Lincoln, Bridge of Spies en The Post het zijn drie van de laatste vier films geregisseerd door Steven Spielberg. Allen historische dramafilms die wellicht goed gemaakt zijn, maar ook een beetje doen vermoeden dat hij een geschiedenisles verkiest boven het maken van plezier, iets waar hij in het verleden juist patent op leek te hebben. We hebben het namelijk over de regisseur van klassiekers als Jaws, Jurassic Park en Raider of the Lost Ark. Natuurlijk kan dit iets te maken hebben zijn leeftijd, Spielberg heeft met zijn 71 jaar de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels ruim overschreden, maar wellicht meer nog met zijn drang om zich ook te bewijzen als serieus filmmaker. Met Ready Player One snoert hij critici voorlopig weer de mond, want deze vlotte film zit niet alleen vol met heerlijke verwijzingen naar films en games, maar laat ook vooral zien dat Spielberg nog steeds een film kan maken die mensen moet vermaken. Het is eigenlijk voor het eerst sinds The Adventures of Tintin uit 2011.

Ready Player One markeert de tweede film van Spielberg in relatief korte tijd. Eerder dit jaar was namelijk ook The Post al in de bioscopen te zien van zijn hand, een film waarvan de opnames pas na die van Ready Player One plaatsvonden. Dit komt niet alleen door de drang van Spielberg om het verhaal uit The Post te vertellen, maar ook doordat het zwaartepunt van Ready Player One ernstig doorslaat betreft de visuele effecten die de film rijk is. Voor zijn film baseert Spielberg zich op het gelijknamige sciencefictionboek van Ernest Cline uit 2011. De hoofdrol is voor Tye Sheridan, die Gunter Wade Watts speelt. Sheridan maakte op jonge leeftijd zijn debuut in The Tree of Life van Terrence Malick en liet in Mud en als jonge Cyclops in X-Men: Apocalypse zien de potentie te hebben een blijvertje te zijn. Het is iets dat hij hier nog maar eens onderstreept, al moeten natuurlijk de sterke ondersteunende rollen van ervaren rotten in het vak als Ben Mendelsohn, Simon Pegg en Mark Rylance niet vergeten worden.

Ready Player One is in Nederland niet alleen in 2D, 3D en IMAX 3D te zien, maar ook in 4DX. Hierbij wordt een 3D weergave gecombineerd met één of meer fysieke effecten, zoals het bewegen van de bioscoopstoelen. In Nederland hebben we sinds vorig jaar twee van dit soort zalen, namelijk in Pathé de Munt in Amsterdam en Pathé de Kuip in Rotterdam. Mensen waren vooraf erg sceptisch over 4DX, waarbij het belangrijkste argument was dat men vooral in rust van een film wil genieten. Wij namen de proef op de som en kunnen niets anders dan constateren dat Ready Player One de perfecte film is voor een kennismaking met dit systeem. Het 4DX zorgt voor een bijna overdaad aan prikkelingen van de zintuigen waarmee het entertainment van de film nog eens aanzienlijk wordt versterkt. Zo zweef je met regelmaat mee met de camera en zijn gevechten verrassend intens. Wel zijn de lichteffecten dusdanig fel dat deze niet alleen zorgen voor wat vlekken bij het zicht, maar ook de zaal dusdanig verlichten dat de magie kortstondig verloren gaat. Ook moeten we opmerken dat dit alles echt alleen zal werken bij blockbusters waarbij groots wordt uitgepakt. Het geeft in deze gevallen echt een nieuwe dimensie aan de filmbeleving en leidt niet, zoals eerlijk gezegd verwacht, af.

Dit heeft vooral ook te maken met de film zelf. Al vanaf de eerste scène blijkt Spielberg het vertellen van een hoogst vermakelijk verhaal niet verleerd. Niet dat het erg hoogstaand is verder, want het gaat om een drietal Easter Eggs waar jacht op wordt gemaakt; winner takes it all. Dat deze uiteindelijk gevonden zullen worden door de hoofdpersoon mag geen verrassing heten. Het is dan ook vooral de weg die hier naar leidt die zorgt voor een intense rit. Letterlijk en figuurlijk. Zo is de autorace, waarbij de hoofdpersoon rijdt in een retro DeLorean DMC-12, de heerlijkste chaos die we in tijden op het witte doek hebben mogen aanschouwen. In deze chaos vinden we tal van referenties, zo komen we vooral voertuigen uit Batman, Speed Racer, Akira en Tron voorbij komen, maar zijn ook Kong uit King Kong en de T-Rex uit Spielberg eigen Jurassic Park te zien. Er zijn wel wat rustmomentjes in de film, maar je komt werkelijk ogen tekort om alles te spotten en dat maakt Ready Player One direct een film waar de liefhebbers van blijven smullen bij de zoveelste herkijk.

Ready Player One 4DX zorgt voor een intense filmbeleving en is daarnaast een feest der herkenning die vooral heel veel plezier uitstraalt. Zo zijn er vele referenties aan de popcultuur, voornamelijk uit 1980 tot heden, die in de film voorbij komen. Het is iets om als liefhebber je vingers bij af te likken en het plezier staat duidelijk voorop, iets dat we zo gemist hebben bij Spielberg de laatste jaren. Dat de uitwerking van met namen de bijrolspelers hierdoor wat ondersneeuwt en ook het verhaal in een zin samen te vatten is kan zowel negatief als positief ervaren worden. En dan is er nog de 4DX ervaring, die bij een toch wat chaotische film als deze soms ook echt voor een overdaad aan prikkelingen zorgt. Zo is het in elk geval niet aan te raden om in een stoel met deze opties plaats te nemen met een flinke bak popcorn. Toch is Ready Player One een film die ons voor het eerst in jaren weer eens het plezier bezorgt waar Spielberg ooit zo bekend om stond, het 4DX zorgt daarnaast voor een heerlijke filmbeleving.

3 april, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5abb4d317834a_selected-products" products="9200000087699206,9200000087699186,9200000087699208,9200000086440979,1001004011761292,9200000000762899" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer