Fear the Walking Dead – seizoen 4

Informatie

RegieStefan Schwartz, Andrew Bernstein, Adam Davidson, Michael E. Satrazemis e.a.
Jaartal2018
Releasedatum12-12-2018
Speelduur730 minuten
DistributeureOne Entertainment Benelux
CastLennie James, Kim Dickens, Frank Dillane, Alycia Debnam-Carey, Colman Domingo, Danay Garcia & Magie Grace

Na de grote ontploffing op de dam die een einde maakte aan hun veilige thuishaven, lijkt het er op dat Madison en haar groep een nieuwe veilige plek hebben gevonden in een oud stadion. Maar hoe lang lijkt deze plek veilig met al het gevaar dat zich buiten de muren van het stadion bevindt? En wat moet de groep van hen die zich op de parkeerplaats heeft opgesteld? Zijn ze uit op hun voorraad voedsel en water of spelen er andere zaken? Kunnen ze zich genoeg weren toch dit potentiele gevaar? Hulp lijkt onderweg in de eenzame Morgan die aan een lange wandeltocht is begonnen vanuit het veilige Alexandria en op zoek is naar mensen om hen te helpen in de nieuwe wereld. Onderweg ontmoet hij nieuwe vrienden en vijanden die het uiterste van hem vragen en hem voor nieuwe uitdagingen stellen.

Het leek een kwestie van tijd eerdat de paden van de moederserie en haar spin-off elkaar zouden kruizen en met het vierde seizoen van Fear the Walking Dead lijkt de route inmiddels te zijn ingezet. Dat de kijkcijfers van The Walking Dead blijven kelderen mag vast geen verrassing meer zijn en dus lijkt het er op dat men er alles aan wil doen om dat tij te keren. Geen gekke gedachte dus om het verhaal van Fear the Walking Dead richting Virgina te laten trekken waar de moederserie zich afspeelt aangezien de spinoff goed in de smaak valt bij de fans. Maar zijn de series op een goede manier met elkaar te verenigen, aangezien er zeker de nodige verschillen te ontdekken zijn? Dit vierde seizoen laat zien dat het zeker kan, maar dat de bekende valkuilen van de moederserie al op de loer lijken te liggen.

Het grote verschil tussen beiden series is vooral het tempo waarin de verhalen verteld worden. The Walking Dead neemt rustig de tijd om een verhaal uit te smeren over een flink aantal afleveringen (hoewel die tendens wel lijkt te zijn verbroken in het huidige negende seizoen), maar daarvan is bij Fear the Walking Dead weinig sprake en gebeurd er veel in één enkele aflevering. Daarnaast wordt er niemand gespaard. Ook de hoofd-castleden niet en dus ligt een naderend einde iedere seconde op de loer voor iedereen. Daarmee is Fear the Walking Dead een stuk spannender omdat op voorhand niet te voorspellen valt wie het einde van de aflevering zal halen. Toch lijkt het er op dat de spin-off een handreiking doet aan haar moederserie in het tweede deel van dit vierde seizoen, waarmee het meer en meer lijkt alsof een echte samensmelting van beiden series dichterbij lijkt dan ooit.

In dit vierde seizoen draait het nog altijd om Madison die probeert te overleven met haar zoon Nick en dochter Alicia. Maar vanaf de eerste minuut is duidelijk dat ze die hoofdrol met iemand anders zal moeten delen. Het karakter Morgan Jones, een rol van Lennie James, doet zijn intrede en die komt de kijkers van de moederserie natuurlijk erg bekend voor. Het personage verliet die serie om op pad te gaan om mensen te helpen. Een pad dat hem uiteindelijk dus brengt naar Madison en haar familie. Maar daar blijft het niet bij, aangezien Morgan een hele eigen verhaallijn heeft gekregen die een hoop nieuwe personages met zich meebrengt. Het geeft Fear the Walking Dead de zoveelste positieve impuls om anders te zijn dan de moederserie en is daarmee zelfs een stuk interessanter te noemen. Het is jammer om te moeten concluderen dat de toon halverwege het seizoen lijkt om te slaan om de eerder genoemde handreiking te doen naar de moederserie, maar dit vierde seizoen bewijst wederom dat de wereld buiten Virgina een stuk interessanter is en rijk aan nieuwe verhalen. Laat het vijfde seizoen maar snel komen!

Extra’s: Er valt weinig te klagen over de zeer goed gevulde extra schijf die tevens in het hoesje zit. Er is twee uur aan bonusmateriaal op de schijf te vinden. Het enige nadeel is het ontbreken van Nederlandse ondertiteling.
· Farewell 408 (02:07) De acteurs en actrices die de serie hebben verlaten staan centraal in deze korte special.
· The Minds Behind Fear the Walking Dead (03:08) De show runners praten met acteur Lennie James en Danay Garcia over de nieuwe toon van dit seizoen.
· Inside the Episode> (1:05:31) Er wordt ruim een uur dieper ingegaan op de verschillende afleveringen.
· Making of
(54:50) Een zeer uitgebreide making of met interviews en heel veel beelden vanaf de set.
· On set with Colman Domingo (01:09) De acteur verteld over het leven op de set.
· On set with Jenna Elfman (01:13) De nieuwkomer in de serie verteld over haar ervaringen tijdens de opnames.
· On set with Garret Dillahunt (00:54) Garret Dillahunt verteld over een grote actiescenes met heel veel zombies.
· On set with Maggie Grace (01:30) Ook nieuwkomer Maggie Grace deelt een bijzonder moment op de set.
· Cast on Crew: Costumes (02:42) De cast praat over de kostuums.
· Cast on Crew: Props (03:12) Atrice Alycia Debnam-Carey brengt een bezoekje aan de props-makkers.
· Cast on Crew: VXF (03:22) Maggie Grace neemt ons mee naar de mannen van de special effects.

Fear the Walking Dead – seizoen 4 laat wederom zien dat het de zaakjes beter op orde heeft dan moederserie The Walking Dead. Het tempo ligt hoog, niemand is veilig en de verschillende verhaallijnen zijn een stuk rijker. Toch lijkt de eerste stap te zijn gezet om de twee series meer aan elkaar te koppelen en is het slechts een kwestie van tijd eerdat de castleden met elkaar in contact zullen komen. Toch behoudt Fear the Walking Dead gelukkig zijn eigen gezicht, al zijn de sporen van de moederserie zeker voelbaar. Het is daarmee een groot vraagteken wat dit precies zal gaan brengen voor het vijfde seizoen en wat dit wellicht gaat inhouden voor de moederserie die op dit moment met haar negende seizoen bezig is.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

7 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c2cd2bb2b42c_selected-products" products="9200000099718296,9200000099718292,9200000082609894,9200000050239460,9200000065487040,9200000082609875,9200000050239458,9200000065486996" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer