Rectify – seizoen 1

Informatie

RegieKeith Gordon
Jaartal2013
Releasedatum19-05-2015
Speelduur264 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAden Young, Abigail Spencer en J. Smith-Cameron

Rectify volgt het leven van Daniel Holden vanaf zijn vertrek uit de gevangenis. Daar heeft hij 19 jaar lang in de dodencel gezeten voordat DNA-bewijs de oorspronkelijk uitspraak tegensprak. Holden die 18 jaar was toen hij schuldig bevonden en veroordeeld werd voor de brute verkrachting en moord op een 16-jarig meisje, keert terug naar zijn familie en geboortestad waar de moord plaats had, en waar velen nog steeds in zijn schuld geloven. Daniel wachtte zijn gehele volwassen leven op zijn dood. Nu moet hij weer leren om te leven, of beslissen of hij dat wel wil, terwijl anderen zich afvragen of hij die kans wel moet krijgen.

Een televisieserie die zich focust op het leven van een moordenaar is de laatste jaren een absolute trend. Dexter, Hannibal en The Following tonen allemaal de wereld vanuit het psychologische oogpunt van de moordenaar. Het grootste verschil met deze series is dat Rectify echt in het midden laat of Daniel wel of niet die gruwelijkheid heeft begaan. De serie toont weinig interesse in het hoe, wat en waarom van Daniels’ misdaad, maar richt zich voornamelijk op de nasleep. Het stelt niet de vraag wat een schuldige man zich bezighoudt nadat hij aan zijn straf ontsnapt is, en het stelt ook niet de vraag hoe een onschuldige zich bezighoudt met de vrijheid na twee decennia van onrechtmatige opsluiting. Het is veel meer een vorm van nieuwsgierigheid naar hoe iemand zich ontwikkelt in een wereld die geen 19 jaar stil is blijven staan.

Met dit uitgangspunt wordt het een opzettelijke discipline die nooit geforceerd overkomt. Natuurlijk zijn er momenten die voor de hand liggen, zoals Daniel die door buren of andere dorpsgenoten wordt lastig gevallen, omdat zij er nog steeds van overtuigd zijn dat hij schuldig is. Maar het zijn juist de andere, vaak kleine subtiele dingen die Rectify zo interessant maken. Een verkennende wandeling door Walmart, waarbij het lijkt alsof hij op een andere planeet is belandt als hij de eindeloze keuzes aanschouwt. Het ontvangen van een knuffel en het dan voor zo’n lange tijd beantwoorden tot het ongemakkelijk wordt. Daniel verontschuldigd zich met de woorden ‘het doet iets met je, als je in zo’n lange tijd niet op een positieve manier aangeraakt bent’. De Canadees-Australische acteur Aden Young geeft op sublieme wijze gestalte aan de fragiele en wereldvreemde Daniel. Ondanks de aanhoudende onwetendheid van zijn schuld of onschuld, weet hij flinke dosis sympathie te kweken.

Daniel mag dan centraal staan in de serie, de makers zijn echter niet alleen geïnteresseerd in de hoofdpersoon, maar ruimt ook minstens zoveel tijd in voor de mensen uit zijn omgeving. We zien zijn naaste familie (die nog steeds verscheurd is door zijn veroordeling) hem verwelkomen, maar moeten ondertussen zien om te gaan met alle media publiciteit en woede van de lokale dorpsbewoners. Zijn zus Amantha (Abigail Spencer) heeft net als zijn moeder altijd geloof gehad in zijn onschuld. Zijn stiefbroer Ted (Clayne Crawford) is daar verre van overtuigd en iedere onnatuurlijke of bevreemdende actie van Daniel lijkt voor meer twijfel te zorgen. Ted’s warmhartige en gelovige vrouw Tawney (Adelaide Clemens) is echter oprecht geïnteresseerd in Daniel en wil hem zelfs betrekken bij de kerk. Rectify is geschreven en bedacht door acteur Ray McKinnon (Deadwood, Sons of Anarchy). Hij heeft gekozen voor een relatief onbekende cast is dat werkt uitstekend.

Extra’s: Op de twee blu-ray schijven zijn helaas geen extra features toegevoegd.

Rectify – seizoen 1 is een aangrijpend en meeslepend drama over een man die 19 jaar lang in de dodencel heeft gezeten en vrij wordt gelaten op basis van DNA-bewijs. Het sterke uitgangspunt van de plot wordt vakkundig en rustig verteld zonder te vervelen. De makers ontwijken de nodige clichés en focussen zich niet op het voor de hand liggende thema schuldig of onschuldig, maar vooral op hoe een mens omgaat met alle veranderingen die de wereld in de tussentijd heeft doorgemaakt en hoe zijn omgeving reageert om zijn terugkeer. Rectify is verrassend tam voor een drama met een behoorlijk zwaar en gevoelig thema. De serie weet te overtuigen zonder daarbij godslastering, naakt en/of extreem geweld te hanteren. Rectify is een verrassend sterke serie die nog niet de erkenning heeft die het verdient. Het eerste seizoen bestaat uit slechts 6 afleveringen, maar gelukkig wordt binnenkort het tweede seizoen ook in Nederland uitgebracht.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer