Rectify – seizoen 2

Informatie

RegieStephen Gyllenhaal
Jaartal2014
Releasedatum19-04-2016
Speelduur500 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAden Young, Abigail Spencer en J. Smith-Cameron

Daniel Holden heeft bijna 20 jaar van zijn leven in de dodencel gezeten, veroordeeld voor een misdaad waarvan hij zweert niet te hebben begaan. Nieuw DNA-bewijs bevrijdt hem uit de gevangenis en brengt hem terug in de voor hem vreemde onbekende wereld, als een vrij man. Een vrij man betekent echter niet ‘onschuldige’ man. De gruwelijke gebeurtenissen van 20 jaar geleden, van de moord op zijn tiener vriendin Hanna, blijven wazig en duister. De wereld gaat ervan uit dat hij het heeft gedaan en ermee weg kwam, of dat hij er bij betrokken was en ermee weg is gekomen. Niemand is blij met Daniels’ verleden en terugkeer, met uitzondering van zijn familie. Toch keert hij terug in de maatschappij en probeert Daniel vat te krijgen op wat hij wel of niet gedaan heeft.

Het tweede seizoen gaat direct verder waar het eerste ophield. Zijn vrijlating heeft heel wat teweeg gebracht met diverse onverwachte gebeurtenissen als gevolg. Aan het einde van het eerste seizoen wordt Daniel bruut aangevallen door een grote groep en belandt zelfs in een coma. Dit houdt echter niet in dat we niets te zien krijgen van Daniel. Als kijker herbeleven we aspecten van zijn gevangenschap door middel van flashbacks en droom sequenties. Schakelend tussen de grimmige witte cel die hij bezette en de actuele wereld. Bij deze actualiteit behoort ook zijn familie en zelfs daar is er enige verdeeldheid over Daniel. Zijn zus Amantha heeft altijd geloof gehad in zijn onschuld, evenals zijn moeder. De echte mening van zijn stiefvader wordt nog altijd in het midden gelaten, in tegenstelling tot zijn stiefbroer Ted Jr.

Vorig seizoen werd Daniels’ vluchtige kwetsbaarheid af en toe niet geheel begrepen door de mensen in zijn kring, die hem als heilige zagen. De serie zelf maakt deze fout echter nooit. Vooral zijn schoonzus Tawney, een mooie eerlijke Christelijke vrouw, die vrijwel direct een binding had met Daniel. Zij zag hem als een onschuldige en gekwelde ziel die ze misschien kon redden, al lijkt dat ook deels een excuus te zijn voor de aantrekkingskracht die ze voelt naar Daniel toe. Hij stemde zelfs toe om gedoopt te worden, al leek dit ook eerder een toenadering naar Tawney dan dichter tot God te komen. Het meest memorabele moment uit het eerste seizoen was de confrontatie met zijn jaloerse stiefbroer Ted Jr. die hij door middel van een wurggreep een wijze doch eigenaardig lesje wou leren, nadat Teddy hem bespotte over zijn ervaring in de gevangenis.

Ook in dit seizoen borduurt Rectify voort op het uitgangspunt van de vorige. De makers vermijden te allen tijde een whodunnit scenario en zelfs de schuld/onschuld kwestie is amper van belang. Deze originele insteek is toch zeker één van de grootste krachten van de serie. Daarnaast is Aden Young ook in dit seizoen de absolute uitblinker. Hij weet het fragiele wereldvreemde karakter van Daniel op werkelijk briljante wijze te vertolken. Door alle narigheid dat hem is overkomen, en nog steeds overkomt, wordt er automatisch sympathie gekweekt. Echter is het vooral de verdienste van Young, die zo ingetogen en breekbaar acteert dat het ook vrijwel onmogelijk is om geen sympathie te krijgen, ondanks de onwetendheid van zijn verleden. Ook de overige castleden zijn wederom uitstekend, al zijn het voornamelijk Abigail Spencer en Adelaide Clemens die de grootste indruk maken.

Extra’s: Op de dvd zijn geen extra features toegevoegd, al dient gezegd te worden dat het ook geen serie is die zich daar specifiek voor leent.

Het tweede seizoen van Rectify voldoet aan alle verwachtingen en is even overtuigend als zijn voorganger. Met vier extra afleveringen weet het bovendien hetzelfde constante hoge niveau vast te houden. Aden Young is wederom briljant als Daniel Holden, die 19 jaar van zijn leven heeft vastgezeten voor een gruwelijke moord. De makers houden alle opties open als het aankomt op de schuld of onschuld kwestie. Het voornaamste doel is dan ook niet om deze vraag te beantwoorden. Rectify richt zich op de gekwelde ziel van iemand die zijn halve leven in de gevangenis heeft doorgebracht en hoe hij zich manifesteert in een voor hem totaal onbekende wereld. Rectify is een dramaserie, even meeslepend als emotioneel, zonder geforceerd te zijn. Het derde seizoen van de Amerikaanse zender SundanceTV is al uitgezonden en het laatste vierde seizoen zal dit najaar verschijnen. Een unieke en meeslepende serie met uitstekende acteerprestaties.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 april, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer