Rectify – seizoen 3

Informatie

RegieStephen Gyllenhaal, Lawrence Trilling, Billy Gierhart, Scott Teems, Nicole Kassell en Ray McKinnon
Jaartal2015
Releasedatum14-05-2017
Speelduur300 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, Luke Kirby, Stuart Greer en Ashley LeConte Campbell

Daniel Holden heeft bijna 20 jaar van zijn leven in de dodencel gezeten, veroordeeld voor een misdaad waarvan hij zweert deze niet te hebben begaan. Nadat Daniel een deal heeft geaccepteerd, moet hij in het reine zien te komen met zijn verbanning uit Georgia. Hij vertrekt uit huize Talbot en trekt in bij zijn zus Amantha, waar hun huisbaas en zijn oude vriend hem inhuurt om het zwembad te verven. Maar niet alleen Daniel worstelt om betekenis te geven aan zijn nieuwe leven. Ook Amantha heeft het moeilijk nu de onschuld van haar broer is bewezen. Daarnaast moeten Teddy en Tawney alle zeilen bijzetten om hun huwelijk te redden. Dit alles valt echter in het niet met wat de vondst van het levenloze lichaam van George Melton in gang zet. Het zorgt ervoor dat er opnieuw twijfels rijzen over wat er nu echt is gebeurt op de nacht dat Hanna stierf, de tiener vriendin van Daniel.

Rectify is als serie bij het grote publiek wat ondergesneeuwd in het grote aanbod van kwaliteitsseries op het moment. Wellicht heeft dit vooral te maken met het feit dat de serie het moet hebben van het acteerwerk en sterke dialoog. Toch is de serie zeer de moeite waard, iets dat nog maar eens onderstreept wordt in dit derde seizoen waarin deze toch al sterke serie een nieuw hoogtepunt bereikt. Opvallend is dat er, net als de eerste twee seizoenen overigens, voor is gekozen om iedere aflevering te kiezen voor een andere regisseur. Dit houdt de boel fris en zorgt ervoor dat je iedere aflevering toch net even met wat nieuwe inzichten eindigt. Dit overigens zonder de eenheid te verliezen. Wat dat betreft is Rectify rijk aan scènes die de afstand, woede en verwarring in een familie vastleggen.

Voor een serie die zo leunt op de dialoog zijn goede acteurs een belangrijke voorwaarde. Voor de rol van Daniel werd Aden Young gevonden. Hij weet het fragiele wereldvreemde karakter van Daniel op werkelijk briljante wijze te vertolken. Zijn ingetogen acteerwerk maakt de serie mede tot een groot succes en het is mooi dat er dit seizoen een sprankje hoop gloort aan zijn horizon. Dat alles niet vanzelfsprekend gaat zal niemand verbazen. Zijn voornaamste tegenspeelster is Abigail Spencer, die de rol van zijn zus Amantha speelt. Waar zij eerdere seizoen vooral streed voor zijn onschuld, krijgt ook haar rol dit seizoen net een andere wending die vooral zorgt voor een verdere emotionele uitdieping van haar karakter. Ook de overige castleden zijn verder wederom uitstekend.

Nadat de eerste twee seizoenen vooral gingen over de herintrede van Daniel in de maatschappij wordt hij dit seizoen geconfronteerd met de naweeën van het einde van seizoen twee. Niet alleen heeft Daniel een deal geaccepteerd, waarbij hij schuldig heeft gepleit in ruil dat hij niet verder vast komt te zitten. Ook is daar de vondst van het lichaam van George Melton, een getuige van zijn eerdere misdaad. Natuurlijk heeft Daniel een motief, wat er indirect voor zorgt dat ook alle feiten rond de verkrachting en moord op Hanna weer naar boven wordt gehaald. Het is knap dat de makers ervoor hebben gezorgd dat deze zaken fris aanvoelen en niet als een herhalingsoefening. Daarnaast blijven de kijkers opnieuw in het ongewisse over het aandeel van Daniel in de zaken. Het zet de kijker flink aan het denken of zij niet op het verkeerde been zijn gezet met de sympathie die je ze voelen voor Daniel. Een knappe prestatie!

Extra’s: Op de Blu-ray release van dit seizoen zijn, net als bij de eerdere seizoenen, geen extra features toegevoegd. Gezegd dient te worden dat een serie als deze ook niet direct nodig heeft.

Rectify – seizoen 3 overtreft alle verwachtingen na twee zeer sterke voorgaande seizoenen. Het seizoen is met zes afleveringen wat aan de korte kant, maar weet ogenschijnlijk moeiteloos nog een schepje bovenop het al constant hoge niveau te doen. Aden Young is net als de eerste twee seizoen weer briljant en het blijft knap hoe de makers op een creatieve, maar volledig geloofwaardige manier, alle opties openhouden. Zelfs als een feit ervoor zorgt dat zaken uit het verleden opnieuw voor twijfels zorgen. Rectify toont zich opnieuw een dramaserie, even meeslepend als emotioneel, zonder geforceerd te zijn. Na dit seizoen volgt nog een laatste vierde seizoen en de berichten hierover zijn weer erg positief. Iets om alvast weer naar uit te kijken!

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 juli, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f8e1636fe9_selected-products" products="9200000073003405,9200000073003389" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer