Rectify – seizoen 4

Informatie

RegiePatrick Cady, Kate Woods, Keith Boak, Stephen Gyllenhaal, Scott Teems, Billy Gierhart en Ray McKinnon
Jaartal2016
Releasedatum15-08-2017
Speelduur400 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, Luke Kirby, Stuart Greer en Ashley LeConte Campbell

Daniel is inmiddels verhuisd naar Nashville en probeert onder begeleiding van het New Canaan Project een nieuw leven op te bouwen. Hij woont samen met een aantal huisgenoten die eveneens deel uit maken van het re-integratie project. Samen met hun begeleider Avery komen ze regelmatig samen om hun vooruitgang te bespreken, waarbij Daniel vooral kort over zijn dag verteld maar verder niet heel openhartig is. Nadat hij door zijn huisgenoten aangesproken wordt op zijn desinteresse in het project, probeert hij zich wat meer open te stellen tegenover Avery. Ondertussen proberen Janet en Amantha een weg te vinden nu Daniel in Nashville zit, en proberen Teddy en Tawney hun huwelijk te redden door op ‘date’ te gaan en alle recente gebeurtenissen te bespreken. Sheriff Daggett blijft twijfelen aan de schuld van Daniel en vervolgt zijn onderzoek naar de waarheid over de moord op Hanna.

Een van de vele prestaties van Rectify is de manier waarop het alle narigheden en verschrikkingen projecteert. Dit wordt onder meer gefilterd door een bepaalde rust, omdat luidheid nooit de beste manier zou zijn om de zwaartekracht over te brengen waar deze karakters mee worstelen. Waarom zouden karakters volledige scenes lang, verbaal en fysiek, elkaar aftasten zonder direct of concreet te zeggen wat ze willen bedoelen? Omdat alles wat ze proberen te verwerken en voelen, te groot en overweldigend is. Het is een typisch voorbeeld van hoe weloverwogen de serie van begin tot eind is geweest. De martelgang van verkrachting die Daniel heeft moeten doorstaan tijdens zijn gevangenschap wordt nooit in zijn specifiek getoond maar slechts sporadisch naar gehint door middel van flashbacks. Dit heeft echter nooit invloed op het gevoel wat dit bij de kijker opwekt, want voor hen is het allang duidelijk wat Daniel is aangedaan.

De serie die nu na vier seizoenen tot een einde is gebracht, heeft geleidelijk aan het herstel van Daniel’s ziel afgespiegeld. Het moest op een trage en subtiele manier worden gebracht om de realiteiten van verkrachting, isolatie en andere trauma’s die Daniel heeft moeten verduren geloofwaardig te maken. Zoals enkele karakters al eens opgemerkt hebben, het is ongelofelijk dat hij dergelijke ervaringen heeft doorstaan, maar ze hebben wel hun merken bij hem achtergelaten. Aden Young speelt Daniel als een man die intens levendig is, maar wel iemand die losgekoppeld was van zijn eigen identiteitsgevoel en eigenwaarde. Daniel’s verlegenheid en ongemak vermommen vaak dat hij juist wel wanhopig wenst dat iemand een interactie met hem aangaat. Maar waar en tot op welke hoogte zouden ze dan een verbinding met hem maken? Voor het overgrote deel van de serie lijkt Daniel daar zelf ook geen antwoord op te hebben gehad.

En zo zagen we Daniel in de loop van uiteindelijk 30 afleveringen stappen zetten in de juiste richting om zijn identiteit en ware ik terug te vinden. Het was een reis die bedenker Ray McKinnon, de voltallige cast en het productieteam behandelde met een grote hoeveelheid intelligentie en tederheid. Daarnaast vergaten ze nooit de duisternis waar Daniel zich in begeven heeft, wat tot uiting komt in spontane woede uitbarstingen. Juist deze dingen maken Daniel onvoorspelbaar, en zo ook de waarheid omtrent de dood van Hanna. Aden Young is misschien wel één van de beste mannelijke acteerprestaties in een tv-serie van de laatste jaren. Helaas is de serie uiteindelijk te klein en op de achtergrond gebleven om hier de welverdiende krediet voor op te strijken. Ook Abigail Spencer, vooral bekend met haar bijrol in Suits, is een genot om naar te kijken, evenals de rest van de cast.

Extra’s:  Op de Blu-ray release zijn helaas geen extra features toegevoegd.

Rectify – seizoen 4 is net als de voorgaande seizoenen een ongekend mooi stukje televisiegeschiedenis. Na 30 afleveringen is er een einde gekomen aan de lijdensweg die Daniel Holden moest doorstaan om te re-integreren in de maatschappij na 18 jaar gevangenschap. Rectify toonde duisternis en geweld zonder uitbuitend of expliciet te worden. Veel van deze krachtige momenten uit de serie kwamen voort uit herinneringen en monologen. De impact is des te groter, wat vooral voortkomt uit de waanzinnige acteerprestatie van Aden Young. Een van de karakters die in dit laatste seizoen excelleert is Ted Junior, fantastisch gespeeld door Clayne Crawford. Je voelt zijn onmacht ten opzichte van Tawney en langzaamaan maakt woede plaats voor bezinning, waardoor je sympathie voor Ted Jr. toeneemt. Alle karakters hebben blijvende maar vooral geloofwaardige ontwikkelingen doorgemaakt en het is prijzenswaardig om te zien hoe bedenker Ray McKinnon iedereen interessant heeft weten te houden. Rectify is een prachtige ingetogen serie die meer aandacht en waardering verdient dan het tot dusverre gekregen heeft, en er zal zeker niet snel een waardige vervanger voor zijn.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_598afe69124ff_selected-products" products="9200000077695807,9200000077695815,9200000073003405,9200000055871305,9200000041261335" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer