Red Notice

Informatie

RegieRawson Marshall Thurber
Jaartal2021
Releasedatum12-11-2021
Speelduur118 minuten
DistributeurNetflix
CastDwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Chris Diamantopoulos, Rity Arya, Ivan Mbakop, Vincenzo Amato en Rafael Petardi

Tweeduizend jaar geleden schonk Marcus Antonius drie eieren aan Cleopatra, de historische koningin van Egypte. Er werd altijd geloofd dat het een mythe betrof, tot in 1907 twee van de drie eieren werden gevonden. Het derde ei bleef spoorloos. In het heden wordt special agent John Hartley, een profiler voor de FBI, aangesteld om Interpol-agent Urvashi Das te assisteren bij het onderzoek naar de mogelijke diefstal van een van de eieren. Hij stuit op de kunstdief Nolan Booth, die in eerste instantie weet te ontsnappen naar zijn huis op Bali, waar Hartley hem opwacht, samen met Das en een Interpol-team. Zonder dat ze het door hebben is Sarah Black, beter bekend onder haar alias ‘The Bishop’, vermomd als een van de leden van het team. Zij verwisselt het echte ei met een vervalsing, waarna Hartley van de diefstal wordt beschuldigd.

Op 8 februari 2018 kwam het bericht naar buiten de grote studio’s waren verwikkeld in een biedingsoorlog om de rechten op een actiekomedie met Dwayne Johnson, met Rawson Marshall Thunder aan het roer als schrijver en regisseur. Universal ging er in eerste instantie met de rechten vandoor, maar op 8 juli 2019 nam Netflix het over. Niet veel later kwam ook het bericht naar buiten dat de film de grootste investering zou worden van Netflix tot op heden. Met een budget dat naar verluid boven de 250 miljoen dollar ligt mag je dat op z’n zachtst gezegd een understatement noemen. Een fors deel van het budget ging op coronoprotocollen en aan het salaris van de hoofdrolspelers. Zo werd bekend dat zowel Johnson als zijn tegenspeelster Gal Gadot een storting van een ‘schamele’ 20 miljoen dollar tegemoet mochten zien voor dit projecten. Het zijn nog een bedragen waar je je bed voor uit komt, me dunkt!

Toch is het wel een budget dat de nodige verwachtingen met zich meebrengt. En ondanks dat Johnson en Wonder Woman-actrice Gadot vooral bekend staan om hun uitstraling en vermakelijke films, legt Red Notice wel een dusdanige verwachting neer om alleen al uit de kosten te kunnen komen. Het is dan ook fijn dat de twee ook nog een bijgestaan worden door Deadpool-acteur Ryan Reynolds, die laatst ook al het vermakelijk Free Guy afleverde. Toch kunnen we niet ontkennen dat Reynolds eigenlijk steeds weer hetzelfde inwisselbare babelziek typetje speelt, iets waar hij ook hier weer met een variatie mee voor de dag komt. En wat bij Free Guy nog zo goed werkte, gaat hier vooral al snel irriteren. Het gekibbel met Johnson is allemaal best vermakelijk, maar groots wordt het nergens. En Gadot lijkt toch vooral aangesteld als eye-candy, wanneer ze met met een speelse lach en een prachtige jurk aan haar bevallige lichaam aan de kijkers toont.

Om de film nou te bestempelen als slecht gaat zeker te ver. Maar met een cast met drie van de populairste acteurs van het moment en een budget van 250 miljoen dollar verwacht je gewoon meer. Zo ziet alles er visueel dusdanig gelikt uit dat het allemaal een beetje too much wordt. Het lijkt soms net of de photoshop-afdeling overuren heeft gemaakt en overal een soort glans heeft aangebracht. En dan is er nog het verhaal, dat draait rond (een overigens fictief) de drie eieren van Cleopatra. Leuk bedacht en ergens leidt dat langzaam richting een soort Indiana Jones-actige avontuur. Iets dat de makers ongetwijfeld ook gemerkt hebben, waarna ze op een toch wat onsubtiele wijze even een easter-egg in de film verstopt hebben. Het is allemaal leuk en vermakelijk, maar verder nogal vergeetbaar en vooral gewoon niks wat we al niet eerder hebben gezien. Niks om een dergelijk belachelijk budget mee te verantwoorden in elk geval.

Red Notice is een gelikte actiekomedie die ondanks de aanwezigheid van drie grote sterren en een fors budget onderaan de streep toch vooral teleurstelt. Voor een vijfde van het budget bespraken we nu vast een flitsende actiethriller, voorzien van wat speelse komedie, maar nu lagen de kaarten toch wat anders. We kunnen er eigenlijk niet omheen dat Red Notice onvoldoende te bieden heeft, vooral visueel de nodige steken laat vallen en ook het verhaal te weinig om het lijf heeft. Toch heeft het er alle schijn van dat deze film als kapstok zal gaan dienen voor een hele franchise, maar wellicht zal Netflix dan toch wat anders omspringen met zijn kapitaal. Of niet, want volgens de eerste berichten is Red Notice de succesvolste lancering op de streamingsdienst. Met de drie gezichten die we op al het promotiemateriaal zien niet zo gek, maar ergens is het soms toch jammer dat kwaliteit er niet meer toe lijkt te doen.

21 november, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer