Redbad

Informatie

RegieRoel Reiné
Jaartal2018
Releasedatum18-10-2018
Speelduur160 minuten
DistributeurSource 1 Media
CastGijs Naber, Loes Haverkort, Lisa Smit, Britte Lagcher, Teun Kuilboer, Renée Soutendijk, Søren Malling, Huub Stapel, Peter Faber, Nienke Brinkhuis, Nynke Heeg, Egbert Jan Weeber & Jack Wouterse

Nadat zijn vader Aldigsl omkomt bij een aanval van de Franken, wordt Redbad verbannen omdat zijn oom Eibert hem daarvoor verantwoordelijk stelt. Hij wordt vastgebonden op een vlot en op open zee aan zijn lot overgelaten. In plaats van dat hij verdrinkt, spoelt hij aan bij de Deense kust. Hier wordt hij gevonden door een groep Vikingen en wordt langzaam één van hen. Als zijn nieuwe thuishaven wordt aangevallen door een groep Noordelingen, bewijst hij zijn kracht door mee te vechten en valt daarmee niet alleen in de gunste van koning Wiglek, maar ook bij diens dochter. Hij wordt verliefd, trouwt met haar en ze krijgen een kind. Toch is een rustig en gelukkig leven niet aan hem besteed als hij bij een terugkeer naar Dorestad ontdekt dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning. Nadat hij getuige is van de zeer gewelddadige manier waarop de machtige Franken haar bekeren, zweert hij wraak.

Scriptschrijver Alex van Galen verbaasde zich dat mensen wel weten wie historische figuren als Willem van Oranje en Michiel de Ruyter zijn, maar dat ze van Redbad (beter bekend als Radboud) nog nooit hebben gehoord. De onwetendheid rondom deze Friese volksheld zal er wellicht voor hebben gezorgd dat de Nederlandse miljoenen productie afgelopen zomer weinig indruk wist te maken aan de bioscoopkassa’s. De makers zelf zien het WK-voetbal, dat veel mensen aan de buis gekluisterd hield, en het aanhoudende mooie weer als de grootste oorzaak van het floppen van de nieuwste film van Roel Reiné. Een goed punt, want Redbad leek op basis van de trailer alles in zich te hebben om net zoveel indruk te maken als Michiel de Ruyter, eveneens van regisseur Reiné uit 2015, maar helaas liepen de zaken dus duidelijk anders.

De vergelijking met de film rondom Michiel de Ruyter is gezien de regisseur dan ook snel gemaakt, al lijkt hij hier toch uit een ander vaatje te willen tappen. De vergelijking met filmklassieker Braveheart, van regisseur en acteur Mel Gibson uit 1995, ligt namelijk veel meer voor de hand. Tot een zelfde status als die film weet Redbad het alleen niet te schoppen. Daarvoor spelen helaas teveel zaken de film parten om echt indruk op te kijker te maken. Zo zijn er vele pretenties die de film tentoonspreidt, maar eigenlijk komen deze allen maar matig uit de verf. Er worden simpelweg teveel ballen opgegooid om hoog te houden waarmee de film overvol is aan kleine verhaallijntjes die allemaal hun schermtijd op eisen, maar moeilijk aan elkaar te lijmen zijn.

Goed voorbeeld hiervan is dat Redbad op wraak zint met betrekking tot zijn zus, maar hun relatie niet bepaald goed wordt opgezet. Zo wordt er niet eens de moeite genomen om ze samen een prachtige scène te geven om hun relatie te verduidelijken. Een ander voorbeeld is de vraag of de Denen niet heel erg makkelijk Redbad accepteren, een buitenstaander die hun taal niet spreekt? Juist hier had meer verdieping kunnen helpen om de zaken interessanter te maken. Toch maakt het gemis aan verdere diepgang Redbad zeker geen onaardige film. Zo zijn de actiescènes en acteerkunsten meer dan waardige te noemen, maar het weerhoudt de film er wel van om uit te groeien tot de klassieker die het voelbaar graag had willen zijn. En dat is uiteraard ontzettend jammer om te concluderen na het ongetwijfeld harde werk van cast en crew.

Extra’s: Van Redbad is een zogenaamde collector’s edition als Blu-ray verschenen. Het lijkt een slimme verkooptruc, want niet alleen ontbreekt een ‘gewone’ versie, ook zit de disc niet bepaald tjokvol
• Redbad, The makers (29:56) Meer dan prima making of die een fijn kijkje achter de schermen biedt die gepaard gaat met informatieve interviews.
• Op de set met regisseur Roel Reiné (09:08) We kijken mee met regisseur Reiné, maar begeleidt door een korte uitleg worden de beelden helaas niet.
• Redbad featurette (03:02) Kortere variant van de langere making of en daardoor eigenlijk totaal overbodig.
• Audiocommentaar van regisseur Roel Reiné
• Twee verschillende trailer van de film.

Redbad heeft op papier alles in zich om uit te groeien tot een klassieker van eigen bodem, maar gaat helaas kopje onder aan zijn eigen pretenties. Zoals we vaker zien is het de overdaad die schaadt. Zo hebben de makers de film te vol gepropt met verschillende verhaallijntjes, met als resultaat dat geen van allen echt lekker uit de verf weet te komen. Toch is Redbad zeker geen vervelende film om te kijken. Zo zijn de actiescènes soms bijzonder indrukwekkend, zeker voor Nederlandse begrippen, en scoort de film punten met het goede acteerwerk. Het maakt Redbad onderaan de streep tot een vermakelijke avonturenfilm, waarbij de boel helaas niet goed tot een goed lopend geheel wordt gesmeed waardoor de het hele totaalplaatje verzuimt om echt indruk te maken.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

31 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bd616f08103f_selected-products" products="9200000096248031,9200000096248045,9200000030213169,9200000047684577" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer