Remember

Informatie

RegieAtom Egoyan
Jaartal2016
Releasedatum11-10-2016
Speelduur95 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastChristopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz & Jurgen Prochnow

Zev leeft een eenzaam bestaan in een verzorgingstehuis nadat zijn vrouw is overleden en lijdt bovendien aan dementie. Het weerhoudt hem er echter niet van om zich aan de gemaakte afspraak met zijn leeftijdgenoot Max te houden: het opsporen van de Nazi-commandant die zijn en de familie van Max heeft vermoord in Auswitz. Hij begint in zijn eentje aan een spannende reis die hem door heel Amerika en Canada stuurt waarbij Zev wordt geholpen door een uitgebreide brief die Max hem heeft meegegeven met daarin de instructies om zijn reis tot een succesvol einde te brengen. Zal het Zev lukken om definitief met zijn verleden af te kunnen rekenen?

Regisseur Atom Egoyan wist zich in 1997 goed op de kaart te zetten met de film The Sweet Hereafter, waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar, maar daarna werd het angstvallig stil rondom de Egyptische filmmaker. Tot vorig jaar, toen Remember van zijn hand in première ging en hij weer op lovende kritieken kon rekenen voor zijn film over een oude man met dementie die af wil rekenen met zijn verleden. Het helpt hierbij uiteraard dat hij volledig kan rekenen op het talent van Christopher Plummer, die weer een glansrol aan zijn al rijke oeuvre kan toevoegen als de stokoude Zev.

Remember wordt in de eerste plaats enorm geholpen door de aanwezigheid van Christopher Plummer voor wie je als kijker meteen sympathie zult hebben. Vanaf de eerste minuut van zijn ogenschijnlijke reis hoop je met de stokoude man mee dat hij deze met succes zal voltooien. Maar niet alleen Plummer verdient alle lof, want hij wordt ook zeker geholpen door het meer dan prima script van debutant Benjamin August die zichzelf met deze film meteen een gewild man zal hebben gemaakt. Hij weet de reis van Zev prima op het juiste spoor te houden zonder te verzanden in afleidende zijplotjes die het hoofdverhaal alleen maar in de weg zouden kunnen zitten. Er is ook nergens een clichématige flashback naar het verleden te bespeuren en dat is voor de verandering best een keer prettig.

Remember is wellicht geen klassieker in de dop, maar is vooral een meer dan prettige film van een kleine 90 minuten die de kijker zeker zal bekoren. Bovendien hebben de makers nog een verrassende ontknoping voor de kijker in petto, al moet daarbij wel gezegd worden dat de film net iets te lang doordraaft om de kijker met een klap in het gezicht achter te laten. Een betere keuze was wellicht geweest om de laatste minuten van de film achterwege te laten, want een uitleg als slotakkoord heeft deze film absoluut niet nodig.

Extra’s: Het is zonde dat een film als Remember met een zeer kale editie in de winkelschappen ligt. Een kijkje achter de schermen was zonder twijfel zeer interessant geweest. Daarnaast is de film helaas ook alleen op dvd verkrijgbaar.

Remember is een zeer bijzonder roadmovie over een stokoude man die alleen op pad gaat om definitief met zijn verleden af te kunnen rekenen en met Christopher Plummer de ideale hoofdrolspeler in zich lijkt te hebben. Plummer weet vanaf de eerste minuut sympathie bij de kijker op te wekken wat er in resulteert dat je als kijker ieder moment met hem mee zal leven. Plummer wordt hierin ondersteund door het meer dan prima script van debutant Benjamin August die de film verhaaltechnisch prima op het juiste spoor weet te houden. Remember is een film die ongetwijfeld een plekje zal weten te bemachtigen in verschillende toplijsten van het afgelopen jaar. In ieder geval in die van ons!

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

18 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer