Replicas

Informatie

RegieJeffrey Nachmanoff
Jaartal2018
Releasedatum03-01-2018
Speelduur108 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKeanu Reeves, Alice Eve, Thomas Middleditch, John Ortiz, Emjay Anthony, Emily Alyn Lind, Aria Leabu en Nyasha Hatendi

William Foster is als neurowetenschapper werkzaam bij Bionyne Industries, een experimentele hightech onderzoeksfaciliteit in Puerto Rico, waar hij experimenteert met het klonen van mensen. Echter, als hij iets te enthousiast doordraaft over de progressie die hij heeft geboekt confronteert Mona, zijn vrouw, hem met de vraag of wat hij doet wel etnisch verantwoord is. William bevindt zich op de rand van een doorbraak als hij met zijn gezin vertrekt voor een kleine vakantie en Mona en hun drie kinderen omkomen bij een gruwelijk auto-ongeluk. Amper bekomen van wat er gebeurd is belt hij Ed, zijn collega en beste vriend, om hem te overtuigen om zijn geliefden weer tot leven te wekken. Maar niet alleen Mona en de kinderen onwetend van het ongeluk en hun ‘tweede leven’, ook blijven zijn experimenten niet onopgemerkt door de autoriteiten als William steeds verder om zijn gezin bij zich te houden.

Replicas is een sciencefiction thriller geregisseerd door Jeffrey Nachmanoff. Nachmanoff zette zichzelf in 2004 in een klap op de kaart door het script van blockbuster The Day After Tomorrow neer te pennen en was later als regisseur verantwoordelijk voor het zelfgeschreven en bovengemiddelde Traitor. Toch kwam zijn carrière als regisseur verder nooit echt van de grond en bleef dit beperkt tot werk voor series als Homeland en het kortlopende The Brave. Toch werd deze film niet geschreven door Nachmanoff, maar door Chad St. John die zich baseerde op een verhaal van Stephen Hamel. De naam Hamel leidt dan weer naar Company Films, een productiemaatschappij die hij samen runt met Keanu Reeves en waarvoor Hamel het overgrote deel van de verhalen voor zijn rekening heeft genomen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat diezelfde Keanu Reeves de hoofdrol in Replicas voor zijn rekening neemt. Reeves is een acteur die de nodige pieken en dalen kent in zijn carrière. Zo heeft hij de grootste successen in zijn carrière te danken aan films waarin hij een rol speelt die hem op het lijf geschreven was, neem bijvoorbeeld Neo in The Matrix en het titelpersonage in de komend jaar voltooide trilogie John Wick. Ondanks nog een aantal voltreffers en een lange carrière staan daar ook de nodige houterige prestaties tegenover, welke je meer dan eens oprecht in twijfel brengen over zijn kunnen. Helaas moeten we constateren dat ook Replicas hieronder valt. Zijn houterige manier van overacting komt vooral vreselijk ongemakkelijk over, dat terwijl hij juist degene zou moeten zijn die de kijker meeneemt op zijn reis.

Toch zijn de matige acteerprestaties nog het minste probleem van Replicas. De film vraagt namelijk behoorlijk wat van de goedgelovigheid van de kijker. Zo kan collega Ed in de nachtelijke uurtjes blijkbaar vrij gemakkelijk per direct de peperdure apparatuur uit de faciliteit achterover drukken zonder dat hier enige vragen over komen. Nog vreemder is het hoe een vader van drie kinderen zomaar het lichaam van zijn jongste laat wegwerken als blijkt dat er maar apparatuur is om drie geliefden te klonen. Dat hierbij nog een proces komt waarbij hij de jongste wist uit het geheugen van zijn resterende geliefden gaat daarbij wel heel erg ver. Het zorgt voor de nodige vraagtekens bij het hier getoonde kloonproces, dat eigenlijk volledig kant noch wal raakt. En dan zijn er nog de nodige lachwekkende ontwikkelingen aan de zijkant.

Zo lijkt het lastig om zomaar iemand uit de maatschappij te halen in een wereld vol sociale media. Daar wordt in Replicas even snel korte metten mee gemaakt. Zo laat William via een simpel bericht aan een vriend van zijn dochter weten dat ze niets meer zal laten horen omdat zij geschorst is tot haar achttiende. Allemaal erg komisch natuurlijk (valt tegen kunnen we u vertellen), maar ook allerminst passend in een film die dergelijk serieus van toon is. Er volgen nog wat pogingen om eerder plotgaten netjes te vullen, maar erg veel logischer wordt het er allemaal niet op. En dan zijn er nog de superieuren van William. Gebaseerd op wat zij weten dreigen ze zijn onderzoek stop te zetten, wat ervoor zorgt dat zijn persoonlijke obsessie om zijn gezin bij zich te houden een dubbele functie krijgt. Als de leugens van William zich steeds verder opstapelen speelt hij opeens vrij snel open zaken tegenover zijn echtgenote en ontstaat een kat-en-muis spel met zijn baas. De plottwist is aardig bedacht, maar als geheel laat alles zich vrij gemakkelijk raden wat de uitkomst zal zijn.

Replicas heeft in basis zeker een interessant uitgangspunt, maar helaas laat de uitwerking flink te wensen over. Wat hierbij zeker niet helpt is dat Keanu Reeves hier zich niet bepaald van zijn meest overtuigende kant laat zien. Toch is dit niet het grootste probleem van de film, want deze zit voornamelijk in de geloofwaardigheid. Want natuurlijk kan je etnische vraagstukken plaatsen bij het kloonproces, maar wat voor vader ben je als je amper kan rouwen als je hun en de vrouw waarvan je houdt verliest? Het gaat in Replicas allemaal in een moeite door, waarbij alles verantwoord wordt met de obsessie van de hoofdpersoon voor zijn werk. Het is allemaal wel erg kort door de bocht, iets wat we overigens in vrijwel alle verhaallijnen terug lijken te zien. Het zorgt ervoor dat Replicas niet bepaald een daverende start is voor Keanu Reeves in dit filmjaar. Laten we hopen dat John Wick 3: Parabellum uit beter hout gesneden is.

2 januari, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer