Resident Evil: Vendetta

Informatie

RegieTakanori Tsujimoto & Alexander Von David
Jaartal2017
Releasedatum16-08-2017
Speelduur97 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKevin Dorman, Matthew Mercer, Erin Cahill, John DeMita & Fred Tatasciore

De hulp van BSAA agent Chris Redfield wordt ingeschakeld als de beruchte wapenhandelaar Glenn Arias zich in een oud landhuis schuil houdt en vermoedelijk in het bezit is van chemische wapens. Daarnaast heeft hij Cathy White, een collega van Chris, ontvoert die zich vermoedelijk ook in het huis bevind. De missie loopt echter uit op een ramp als blijkt dat het huis gevuld is met boobytraps en hordes ondoden. Alleen Chris weet op het nippertje te ontkomen, maar weet wel achter het plan van Arias te komen die wraak wil nemen op de overheid voor de moord op zijn vrouw. Arias is van plan om het levensgevaarlijke A-virus los te laten in New York City. Om Arias te kunnen stoppen schakelt Chris de hulp in van zijn voormalige partner Rebecca Chambers, die een tegengif heeft ontwikkelt, en de bikkelharde Leon S. Kennedy, die het vaker heeft opgenomen tegen criminelen met chemische wapens. Zal het Chris lukken om Arias op tijd uit te schakelen om zo New York te redden van de ondergang?

Misschien is het een goed idee om deze recensie te beginnen door te melden dat Resident Evil: Vendetta niks te maken heeft met de gelijknamige live-action films met actrice Milla Jovovich in de hoofdrol. Alice is dus in geen velden of wegen te bekennen, aangezien Vendetta en de eerdere geanimeerde Resident Evil-films Degeneration en Damnation uit respectievelijk 2008 en 2012, meer een spin-off zijn van de gamereeks waarop de films zijn gebaseerd. Daarmee is Vendetta een film die vooral in de smaak zal vallen bij gamers die de horror-reeks een warm hart toe dragen en waarschijnlijk een onduidelijke geanimeerde brei zal zijn voor andere filmliefhebbers.

Liefhebbers van de gelijknamige gamereeks kunnen hun hart ophalen met Vendetta door de vele knipogen naar het rijke verleden van de games en wederom de aanwezigheid van Leon die zonder twijfel de grote favoriet is onder de fans. Daarnaast kent de film dezelfde ingrediënten als de games waardoor de film zonder twijfel zal aanvoelen als een zoveelste deel in de reeks, maar dan helaas niet speelbaar. Wellicht zit daar het grootste kritiekpunt in voor gameliefhebbers, die liever zelf bepalen hoe hun helden het redden tot de eindstreep. Toch kunnen ook de verstokte fans niet ontkennen dat er helaas ook wel degelijk wat valt op te merken aan deze derde geanimeerde Resident Evil-titel.

Want hoe fijn het voor de fans wellicht zal zijn dat de film keurig het stramien van de games volgt: echt verrassend is de film daardoor helaas niet te noemen. Daar komt nog eens bovenop dat de film eerder aanvoelt als een leuke en vermakelijke spin-off van de games dan een volwaardig deel. En dat is zonde, want daar ontbrak het bij de vorige twee delen bepaald niet aan. Tel daar de ietwat ongebalanceerde actiescènes bij op die zelfs voor de ogen van Die Hard-gamers vermoeiend zullen zijn en je kunt niet anders concluderen dan dat Vendetta echt alleen geschikt is voor liefhebbers van de game-reeks. Ook zij kunnen echter niet ontkennen dat het net allemaal wat strakker en beter had gekund.

Extra’s: Resident Evil: Vendetta ligt gelukkig niet als kale editie in de winkelschappen en is voorzien van een paar fraaie extra’s.
• CGI to Reality: Designing Vendetta and the Creature (24:05): Special rond de totstandkoming van de animatiefilm en het monster waar Chris het tegen opneemt in de finale van de film. De special is verdeeld in een vijftal hoofdstukken.
• Motion Capture Set Tour with Dante Carver (11:03): Dante Carver neemt je mee achter de schermen en laat zien hoe de motion capture techniek is toegepast.
• Audiocommentaar: Audiocommentaar van de filmmakers tijdens de film.
• Trailer: De internationale trailer van Resident Evil Vendetta.

Resident Evil: Vendetta zal zonder twijfel alleen in de smaak vallen bij liefhebbers van de gelijknamige gamereeks, maar ook zij kunnen niet ontkennen dat Vendetta niet zo sterk is als zijn voorgangers. De film is daarvoor veel te voorspelbaar en daarnaast te compact om als volwaardig deel te kunnen worden beschouwd. Tel daar de vermoeiende actiescènes bij op en je kan niet anders concluderen dat Vendetta niet meer is dan een aardige animatiefilm waar fans nog wel wat plezier uit zullen halen, maar die waarschijnlijk een niet te volgen brei zal zijn voor overige filmliefhebbers die geen idee zullen hebben waar ze naar zitten te kijken. Dus nogmaals: alleen geschikt voor echte fans van de gelijknamige gamereeks.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

23 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_598ca816527c6_selected-products" products="9200000077466251,9200000077466247,9200000077466249" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer