Resistance

Informatie

RegieJonathan Jakubowicz
Jaartal2020
Releasedatum22-09-2021
Speelduur121 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJesse Eisenberg, Clémence Poésy, Félix Moati, Vica Kerekes, Matthias Schweighöfer, Géza Röhrig, Ed Harris, Bella Ramsey. Karl Markovics en Édgar Ramírez

Marcel Mangel woont samen met zijn moeder en vader, een Joodse koosjere slager van Poolse oorsprong, in Straatsburg, Frankrijk. Hij houdt zich ver van alle verwikkelingen van de oorlog en heeft interesse in de wereld van kunst en het theater, vooral schilderen en mime. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moet het gezin vluchten en besluit Marcel zich bij het Franse verzet te voegen. Om zijn Joodse afkomst te verbergen verandert hij zijn naam in Marcel Marceau. Als zijn vriendin Emma en neef Georges een groep van 123 Joodse kinderen weet te redden, wiens ouders zijn vermoord door de nazi’s, probeert Marcel met onder meer zijn mimekunsten te helpen om te overleven. Als ze verhuizen naar Lyon kruist hun weg zich met Klaus Barbie, een Duitse Gestapo-chef wiens doel is om een eind te maken aan het Franse verzet.

Resistance is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Marcel Marceau, een Frans mimespeler die een grote rol heeft gespeeld bij de verspreiding van dit toneelgenre. Ondanks dat de titel doet vermoeden dat de film zich in brede zin op het verzet richt, is de film eigenlijk meer een biografische film met de focus op de jaren van Marceau tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film maakt weinig tijd vuil aan zijn naamsverandering, iets waar meerdere verhalen over bestaan. Wel zien we duidelijk andere dingen die over hem bekend zijn naar voren komen, zoals het feit dat hij goed kon tekenen en daarom in het verzet documenten namaakte. De belangrijkste verhaallijn is echter het feit dat hij zijn neef Georges hielp om een groep Joodse kinderen te verbergen, waarna hij hen samen met zijn vriendin en broer over de Zwitserse grens probeert te krijgen.

Jesse Eisenberg is voor Resistance in de huid van Marcel Marceau gekropen. Eisenberg is nou typisch zo’n acteur waar je van moet houden. Zo heeft hoe een beetje hyperactieve manier van praten, iets wat in zijn nerdy rol in Social Network nog prima tot zijn recht kwam. Dat komt hier op het eerste gezicht wat minder goed van pas, maar dat is nou eenmaal wie Eisenberg is. En hij heeft zich overduidelijk heel erg goed voorbereid voor de rol. Ook zeer geslaagd is Clémence Poésy als zijn vriendin Emma. De actrice die zich openlijk afzet tegen het gebruik van overdadige make-up blijft een knap koppie om te zien en heeft een walm van echtheid om zich heen die voor deze rol goed van pas komt. Andere opvallende namen zijn Bella Ramsey als een van de kinderen, Karl Markovics als vader van Marcel, Matthias Schweighöfer als meedogenloze Gestapo agent en Ed Harris in een kort rolletje als generaal George S. Patton.

Ter voorbereiding op zijn rol nam Eisenberg enkele maanden les bij mimekunstenaar, bewegingscoach en mimecoach Lorin Eric Salm. Salm heeft gestudeerd bij Marceau aan zijn school in Parijs en historicus is van Marceau’s werk. Dit betaalt zich uit in een paar zeer verdienstelijke mime-optredens van Eisenberg, al mag het natuurlijk niet in de schaduw staan van Marceau. Richting het eind van de film zien we Eisenberg ook optreden als “Bip”, een trieste clown met een wit gezicht, zwartomrande ogen en een karmijnrode mond. Bij dit optreden, of beter; mimodrama, gaf Marceau vorm aan zijn tragische gedachten bij middel van gebaren. Een passend slot aan een film die de beste intenties heeft, maar onderaan de streep toch nooit helemaal wil overtuigen.

Extra’s: Zoals we vaak zien bij releases van The Searchers, bevat ook de Blu-ray uitgave van Resistance geen bonusmateriaal.

Resistance is een meer dan aardige biografie over de legendarische mimespeler Marcel Marceau, met een sterk optreden van Jesse Eisenberg. Eisenberg heeft altijd wat zenuwentrekjes waar je van moet houden, maar omdat hij vol overgave voor de rol is gegaan werkt het uiteindelijk wel. Daarnaast biedt Resistance, een titel die de lading overigens niet helemaal eer aan doet, een interessant stukje oorlogsgeschiedenis. Toch lijkt de film soms wat moeite te hebben om te kiezen tussen het verhaal van Marceau, die in eerste instantie erg veel naar zichzelf kijkt, maar laten ook naar het grote geheel, en de heldendaad met het redden van de kinderen. Ook wordt er gelijk aan het begin nog even goed duidelijk gemaakt dat Duitsland in die jaren het kwaad was. Wellicht is het in deze tijd nodig om dit te duiden, maar voor mensen die een beetje op hebben gelet met geschiedenis zal dit niet nodig zijn. En zo is het allemaal boeiend, maar ook tamelijk onevenwichtig. Resistance had met een wat scherper script nog een stuk beter kunnen zijn.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

25 oktober, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer